Gazeteci Hale Gönültaş’ı tehdit eden cihatçıya takipsizlik: Kısa Dalga'da yayınlanan haberden sonra tehdit edilmişti

Gazeteci Hale Gönültaş’ı tehdit eden cihatçıya takipsizlik: Kısa Dalga'da yayınlanan haberden sonra tehdit edilmişti
Gazeteci Hale Gönültaş’ın, 'Tevhid grubu işletme hesabı'ndan gelen tehditler nedeniyle yaptığı suç duyurusuna telefon numarasını savcılığa bildirmesine rağmen 'takipsizlik' kararı verildi.

Kısa Dalga'da yayımlanan haberi nedeniyle Tevhid Grubu üyesi kişiler tarafından tehdit edilen Hale Gönültaş'ın şikayetine savcılığa telefon numarası verilmesine rağmen etkin bir soruşturma yürütülmeyerek sadece bir ay sonra takipsizlik kararı verildi.

Savcılık tek bir kişi üzerinden soruşturma yürüttü

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Artı Gerçek yazarı Hale Gönültaş’ın geçen Mayıs ayındakaleme aldığı “IŞİD’li kadının bıçaklı videosu millet bahçesinde çekilmiş” başlığıyla yazdığı haberden sonra telefon ve sosyal medya hesapları üzerinden “haberin kaldırılması” için tehdit eden Tevhid Grubu üyesi kişiler hakkında “dava açmaya gerek” görmedi.

Hale Gönültaş’ın avukatı aracılığıyla yaptığı suç duyurusunda delilleri teker teker sunmasına karşın savcılık “bir kişi” üzerinden soruşturma yürüttü. Ankara Cumhuriyet Savcısı kararında “gerekli delillere ulaşılamadığı bu nedenle de dava açılmaya gerek olmadığı” ifadelerine yer verdi.

Haberin içeriği resmi kaynaklara dayalı

Haber, "IŞİD'li kadının bıçaklı cihat videosu Millet Bahçesi'nde çekilmiş" başlığı ile geçen Mayıs ayında Kısa Dalga'da yayımlandı. Geçen yıl İstanbul’da düzenlenen bir baskınla gözaltına alınan Handan'ın elinde bıçakla şeriata karşı çıkanları ölümle tehdit ettiği görüntüler İstanbul Başakşehir Millet Parkı’nda çekilmişti. Haberde konu olan IŞİD'li Handan'ın hikayesi ise örgütteki kadınların durumuna ışık tutmuştu

Gönültaş, haberinde Handan'ın TEM ifadesine yer vermişti. IŞİD’li kadın TEM ifadesinde Bayancuk’un ve Tevhid grubu ile bağlantısına da yer veriliyordu.

'Bir vebali ve sonucu olur' denilerek tehdit edilmişti

Haberin yayımlanmasıyla birlikte sosyal medyada gündem oldu. Ardından ise Gönültaş, haberini dosyadaki resmi ifadeye dayandırdığı halde, sosyal medyada "kurgu haber" yapmakla itham edilip tehdit edildi. Gönültaş'ı numarası açık şekilde telefonla arayan kişiler “Halis Bayuncuk davasını olumsuz etkilemekle” itham etti ve haberi kaldırmazsa bunun bir vebali ve sonucu olacağını söyledi.

Tehditler sosyal medyadan da devam etti: Gönültaş numarayı savcılığa teslim etti

Gönültaş’a kayıtlarda “Tevhid grubu işletme hesabı” diye geçen numaradan aramalar daha sonra da devam etti. Eş zamanlı olarak Gönültaş, çok sayıda sosyal medya hesabından tehdit edildi. Bunun üzerine tehditleri kamuoyuna duyuran Gönültaş, savcılığa da suç duyurusunda bulundu. Gönültaş, savcılığa kendisini arayan numarayı ve sosyal medya mesajlarını teslim etti.

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan sert tepki gelmişti: 'Tırnağına zarar gelirse karşınızda beni bulursunuz'

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da o dönemde, Maltepe Mitingi’nde yaptığı konuşmada, Gönültaş’a destek vererek “Kendini derin devlet olarak ilan edenlere sesleniyorum. Olur da bu onurlu gazetecilerin tırnağına zarar gelirse siz kendinizi unutun. Ben suçla mücadeleye inanıyorum. Bunların hepsini toplumdan söküp atmaya inanıyorum” dedi.

Suç duyurusundan 1 ay sonra 'takipsizlik' kararı

Savcılığın, Gönültaş’ın 3 Mayıs 2023 tarihli suç duyurusunu, sadece bir ay sonra, 13 Haziran 2023’te, iki satırlık takipsizlikle sonuçlandırdığı ortaya çıktı.

Gönültaş’ın telefonla aradığı kişiyle ilgili olarak tarif vermesine, çok sayıda sosyal medya mesajını sunmasına karşılık, sadece tek kişiyi şüpheli olarak belirleyen savcılık, kararında, “Yürütülen soruşturma ve toplanan deliller ışığında, şüphelinin müştekiye karşı tehdit suçunu işlediğine dair soyut iddia dışında kamu davasının açılmasını gerektirecek nitelikte her türlü şüpheden uzak yeterli delil elde edilemediği…” ifadelerini kullandı.

Kararda, söz konusu telefonun araştırılıp araştırılmadığı, sosyal medya hesaplarıyla ilgili olarak araştırma yapılıp yapılmadığına yönelik bir bilgi yer almadı. Kararda, şüpheli olarak belirlenen kişinin ifadesine de yer verilmemesi dikkat çekti. (Kısa Dalga)

Gündem