Gazeteciler, 8 Kasım’da AYM önünde buluşuyor: Sansüre ve keyfi tutuklamalara karşı basın nöbeti

Gazeteciler, 8 Kasım’da AYM önünde buluşuyor: Sansüre ve keyfi tutuklamalara karşı basın nöbeti
Basın meslek örgütleri, "Basın ve ifade özgürlüğünü savunan tüm meslektaşlarımızı, okurlarımızı, sansürü kabul etmeyen demokrasi taraftarlarını sessiz protestomuza ve serbest kürsüye davet ediyoruz" çağrısı yaptı.

Anayasa Mahkemesi, son olarak gazeteci Tolga Şardan’ın tutuklandığı TCK’nın “halkı yanıltıcı bilgiyi yayma” maddesini 8 Kasım Çarşamba günü Genel Kurul’da ele alacak. Gazeteciler, o saatlerde AYM önünde nöbette olacak.

Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Haber Sen’in de aralarında olduğu basın meslek örgütleri, “Basın Nöbetine” dair bir çağrı yayımladı.

whatsapp-image-2023-11-05-at-14-06-37.jpeg

Yayımlanan çağrı metninde şu ifadeler yer aldı:

“Yaklaşık iki yıldır ülkemizde basın ve ifade özgürlüğü gündeminin ilk sırasında yer alan sözde dezenformasyon yasası için 8 Kasım Çarşamba son gün!

Anayasa Mahkemesi, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuyla hapis cezası getiren madde için yapılan iptal başvurusunu 8 Kasım Çarşamba günü esastan görüşecek.

Bir yıldır onlarca gazetecinin soruşturulmasına, gözaltına alınmasına ve tutuklanmasına neden olan “halkı yanıltıcı bilgi yayma” maddesinin keyfi suçlamalara yol açtığını artık tüm ülke biliyor, görüyor.

Bu hafta sadece üç günde üç gözaltı, dört soruşturma, bir tutuklama ile karşı karşıya kalan gazeteciler bu yasa maddesinin iptal kararını Anayasa Mahkemesi önündeki “Sansüre ve tutuklamalara karşı basın nöbeti” ile karşılayacak.

Ülkemizin en yüksek yargı organı olan Anayasa Mahkemesi’nin sansüre karşı basın özgürlüğünü gözeten Anayasamıza uygun bir karar vererek Başkent’te adaleti gözeten yargıçlar olduğunu tüm dünyaya göstermesini bekliyoruz.

Basın ve ifade özgürlüğünü savunan tüm meslektaşlarımızı, okurlarımızı, sansürü kabul etmeyen demokrasi taraftarlarını sessiz protestomuza ve serbest kürsüye davet ediyoruz.

Sözde dezenformasyon maddesini tarihin çöp sepetine birlikte atmaya çağırıyoruz.”

Serbest kürsü kurulacak

whatsapp-image-2023-11-05-at-14-06-37-1.jpeg

Gazetecilerin “Basın Nöbeti” 8 Kasım Çarşamba günü 09.30- 14.00 saatleri arasında Anayasa Mahkemesi’nin karşısında bulunan Ahlatlıbel Parkı’nda gerçekleştirilecek. Sessiz protesto eyleminin yapılacağı nöbette ayrıca serbest kürsü kurulacak. (Kısa Dalga)

Gündem