Geç gelen adalet: 17 yıl tecavüz suçundan yattıktan sonra masum olduğu anlaşıldı

Geç gelen adalet: 17 yıl tecavüz suçundan yattıktan sonra masum olduğu anlaşıldı
İngiltere'de tecavüz suçundan 17 yıl hapis yatan bir adamın mahkumiyeti temyiz mahkemesi tarafından bozuldu. Dava, kurbanın giysilerinde başka bir kişinin DNA'sının bulunmasının ardından temyiz mahkemesine sevk edilmişti.

Andrew Malkinson 2004 yılında Salford, Manchester'da bir otoyol kenarında ölüme terk edilen 33 yaşındaki bir kadına tecavüz etmekten suçlu bulunmuştu.

Yirmi yıl boyunca tecavüz suçlusu olarak etiketlenen 57 yaşındaki Malkinson'un mahkumiyeti, DNA'da yapılan bir buluşun ardından geçen Çarşamba günü bozuldu.

The Guardian'ın haberine göre, temyiz mahkemesi başkan yardımcısı Yargıç Holroyde, temyiz başvurusuna DNA kanıtları temelinde izin verildiğini söyledi.

Malkinson'ı suçla ilişkilendiren herhangi bir DNA kanıtı bulunamamıştı ve Malkinson her zaman masum olduğunda ısrar etmiş, bunun sonucunda da hapishanede iki kattan fazla zaman geçirmişti.

Dava, kurbanın giysilerinin parçalarında başka bir adamın DNA'sının bulunmasının ardından Ocak ayında temyiz mahkemesine sevk edildi.

Masum olduğumu söyledim, inanmadılar

Kraliyet Adalet Sarayı önünde gazetecilere bir açıklama yapan Malkinson şunları söyledi:

"2003 yılında polis karakoluna geldim ve memurlara masum olduğumu söyledim. Bana inanmadılar.

2004 yılında Manchester'daki kraliyet mahkemesine geldim ve jüriye masum olduğumu söyledim. Bana inanmadılar. 2006'da bu temyiz mahkemesine geldim ve onlara masum olduğumu söyledim. Onlar da bana inanmadılar.

Adaletin yanlış işleyişini araştırması gereken Ceza Davaları İnceleme Komisyonu'na başvurdum ve onlara masum olduğumu söyledim. Soruşturma yapmadılar ve bana inanmadılar. Bir kez değil, iki kez.

Bugün bu mahkemeye masum olduğumu söyledik ve sonunda bizi dinlediler. Ancak bugüne kadar geçen 20 yılın her gününde masumdum. 2003'ten bu yana hiçbir polis memuru, mahkeme ya da komisyonun hakkımda söylediği şeyler bu gerçeği değiştirmedi."

Polis özür diledi

Manchester polisi, hakimin kararının ardından Malkinson'dan özür dileyerek, "adaletin ciddi bir şekilde yanlış tecelli etmesinin" kurbanı olduğunu söyledi.

Emniyet müdür yardımcısı Sarah Jackson şunları söyledi:

"Bu sonucun kendisine gecikmiş bir adalet duygusu vermesini ummakla birlikte, kaybettiği yılları geri getirmeyeceğini de kabul ediyoruz. Bu özrü bizzat iletmek üzere kendisiyle görüşmeyi teklif ettim.

Ayrıca, 20 yıl önce korkunç bir travma yaşamakla kalmayıp, aynı zamanda ceza davası sırasında bu deneyimi yeniden yaşayan ve şimdi gerçek suçlunun henüz adalete teslim edilmediğini öğrenmenin neden olduğu ek zarara katlanabilecek olan bu suçun mağduru için de son derece üzgünüz. Doğru kişinin kendisine zarar vermekten sorumlu tutulmasını sağlamak için tüm yeni soruşturma hatlarını takip etmeye kesinlikle kararlıyız."

Malkinson ise bu özrü kabul etmeyerek "Bu gerçek bir özür değil, bu bir halkla ilişkiler çalışması" dedi. (Kısa Dalga)

Dünya