Gece yarısı kritik yetki: Hazine, seçim yılında 200 milyar lira daha borçlanabilecek

Gece yarısı kritik yetki: Hazine, seçim yılında 200 milyar lira daha borçlanabilecek
AKP, Hazine’ye 2023’te 200 milyar lira daha fazla borçlanma yetkisi tanıyan yasa teklifi sundu. Teklif, Meclis’teki komisyonda kabul edildi.

Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinin yapılacağı 2023 yılı için Hazine’ye 200 milyar lira daha borçlanma yetkisi tanıyan teklif, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyonu’nda kabul edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 293 milyar TL olan borçlanma yetkisi 493 milyar TL’ye yükselecek.

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre; AKP, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde gece yarısı yaptığı düzenlemeyle Hazine ve Maliye Bakanlığı’na 200 milyar TL’lik yeni borçlanma yetkisi verdi. AYM’nin iptal ettiği liman özelleştirme düzenlemesi de yeniden kabul edildi.

Geçen yıl torba kanun teklifi ile büyük itirazlara karşın yasalaşan ancak ağustos ayında AYM’nin, “özelleştirmede hakim olması gereken serbest rekabet ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmadığı” gerekçesiyle iptal ettiği özelleştirilen limanların işletme hakkını 49 yıla çıkaran düzenleme, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyonu’nda kabul edildi.

Teklife itiraz eden muhalefet, liman düzenlemesinin geri çekilmesini isterken AKP’den bir başka hamle geldi. Teklifin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi durumunda, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 293 milyar TL olan borçlanma yetkisi 493 milyar TL’ye yükselecek.

Ekonomi