Gelecek Partisi kurmayına göre 'piyasasızlaşma' var: Kazanırlarsa ne yapacaklar?

Gelecek Partisi kurmayına göre 'piyasasızlaşma' var: Kazanırlarsa ne yapacaklar?
Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, Millet İttifakı’nın seçimi kazanması halinde yapılacaklardan bahsetti.

Meclis ve Cumhurbaşkanı seçimi 14 Mayıs'ta düzenlenecek.

Altılı Masa'dan seçmenlerin en büyük beklentilerinin başında ekonomiyi düzeltmeleri geliyor.

Ekonomi gazetesine konuşan Rota, döviz, tahvil, kredi ve mevduat dahil, piyasaların 'gönüllü olunmadan işlem yapılan piyasalara' dönüştüğünü belirterek “Ben buna piyasasızlaşma diyorum; ekonomi tekrar dışa açık hale gelmeli” dedi.

En büyük önceliği açıkladı

Gelecek Partisi yöneticisi, en büyük önceliklerinin, enflasyon, gelir dağılımının yönetilmesi ve istihdam piyasasının daha efektif hale gelmesi olduğunu kaydetti.

Rota, "Muazzam bir negatif reel faiz uygulaması var. Enflasyonun yüzde 50 olduğu yerde kimse yüzde 25’le mevduat yapmak istemiyor ama başka da alternatif bırakılmıyor" ifadesini kullandı.

'Merkez Bankası yine faizi belirleyebilecek'

Gelecek Partisi yöneticisinin açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

* KKM’yi, AK Parti’nin akıl dışı politikalarına, devleti kefil etmesi olarak görüyorum. Enflasyonun düşeceği inancını oluşturursak, bugünkü mevduat faiz seviyesi bile KKM’den TL’ye geçiş için yeterli olabilir. Dövize hücum da olmaz.

'Vergi istisnaları azaltılacak'

* Politika faizi ile piyasa faizi arasındaki fark, TCMB ve hükümetin itibarsızlaştığını gösteriyor. TCMB’nin, tekrar faizi belirleyebilecek kurum haline dönüştürülmesi gerekli.

* Türk bankalarındaki sabit faizli tahvil oranı yüzde 3, yani risk yok.

* Vergi istisnalarının radikal şekilde azaltılması gerektiğini düşünüyoruz.

Ekonomi