20 yılda 7 deprem üretti... Kuzey Anadolu Fay Hattı hâlâ tehlikeli mi?

20 yılda 7 deprem üretti... Kuzey Anadolu Fay Hattı hâlâ tehlikeli mi?
Bugün 10.42'de Gemlik Körfezi'nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından tekrar gündeme gelen Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın tehlikeli olup olmadığı merak ediliyor. Söz konusu fay hattının, 20 yılda 7 büyük deprem ürettiği biliniyor.

Marmara Denizi'nde Gemlik Körfezinde önce 5.1 büyüklüğünde kaydedilen, ardından 4.5 büyüklüğünde artçısı hissedilen depremin ardından, Kuzey Anadolu Fay Hattı tekrar gündeme geldi.

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, X'te yaptığı paylaşımda depremin meydana geldiği yerin, Kuzey Anadolu Fay Hatı'nın güney kolunun bir parçası olduğunu söyledi. Bundan sonra kuzey kolda bir deprem beklediklerini söyleyen Naci Görür, paylaşımında şu ifadelerde bulundu:

"Kuzey kolda deprem bekliyoruz"

"Deprem muhtemelen Zeytinbağı Fayının Gemlik Körfezi içindeki kısmında. Bu fay Kuzey Anadolu Fay Hatı'nın güney kolunun bir parçası. Güney kol yavaş hareket eden ama stres biriktiren bir fay zonu. 1999 depremlerinde tahmin ediyorum stres kaybına uğradı. Biz şimdi depremi kuzey kolda bekliyoruz. Şu an bir sıkıntı görmüyorum ama Gemlik’te önlem alınarak bu yerleşim alanı deprem dirençli hale getirilmelidir."

200 kilometre uzunluğunda

Peki, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile ilgili neler biliniyor?

BBC Türkçe'nin haberine göre Marmara Denizi'nin altından geçen 200 kilometre uzunluğundaki Kuzey Anadolu Fay Hattı, Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar uzanana ve boydan boya Anadolu'yu kesen Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun (KAFZ) bir parçası.

Kuzey Anadolu Fay Hattı, İzmit Körfezi’nden başlıyor ve kuzey ile güney kollarıyla ikiye ayrılarak Marmara Denizi’ni baştan sona kesiyor ve Saros'tan Trakya’ya geçiyor.

Adalar ve Kumburgaz fayları İstanbul'a en yakın olanlar

Kendi içerisinde 8 parçadan oluşan hatta İstanbul’a en yakın olanlar Adalar ve Kumburgaz fayları. O nedenle bu iki fay beklenen büyük Marmara depreminde kilit rol oynuyor.

20 yılda 7 büyük deprem üretti

20. yüzyılda 7 büyük deprem üreten bu fay hattında 1999 depreminde oluşan kırık, İzmit Körfezi'nin denize açıldığı yerde durdu ve böylece stres Marmara’ya dayandı.

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'ün ifadesine göre 1999’da Gölcük ve Düzce depremleri olduğu zaman önemli miktarda stres Marmara'nın tabanındaki Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolu içerisine yüklendi.

Bugün Gemlik Körfezinde meydana gelen biri artçı olmak üzere iki deprem de bu hattın güney kolunda meydana geldi.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem