'Gençlerde Zafer Partisi'nin oyu yüzde 13'

'Gençlerde Zafer Partisi'nin oyu yüzde 13'
Habertürk yazarı Fatih Altaylı, genç seçmenlerin dahil edildiği anketlerin sonuçlarını paylaşırken, Zafer Partisi'nin oyunun yüksekliği dikkat çekti.

Altaylı, bugünkü köşesinde 'Z kuşağı meselesi'ne asla inanmadığını, 'gençleri alfabenin çeşitli harfleriyle sınıflandırmayı doğru bulmadığını' ifade etti.

Gençlerin siyasi tercihlerini ele alan Altaylı, birkaç ayrı firmanın 1996-2002 arasında doğmuş ve bu seçimde oy kullanacak genç seçmenlerle ilgili verilerinin bulunduğunu ifade etti.

"Bunların hepsini bir araya getirince ortaya şöyle bir tablo çıkıyor." diye yazan Habertürk yazarı şunları kaydetti: "Genç seçmenlerin AK Parti’den uzak olduğu cümlesi tam olarak doğruyu yansıtmıyor. Gençler arasında AK Parti’nin oy oranı yüzde 30 civarında. AK Parti’nin genel oyu yüzde 48 iken genç seçmen arasında oylarının düşük olduğu doğru idi.

Bugün durum bu değil. Genel oyu ile gençler arasındaki oyu hemen hemen aynı. CHP’de ise tam tersi bir durum var. CHP’de genç seçmenlerin oyu yüzde 35’e yakın. CHP’nin genel oyundan 7-8 puan kadar daha yüksek.

Genel oy oranına oranla gençlerden en fazla oy alan parti ise Ümit Özdağ’ın Zafer Partisi. 18-26 yaş arasındaki seçmende Zafer Partisi’nin oy oranı yüzde 13’ün üzerinde. Bu da Zafer Partisi’nin genel oy oranının 4 katı, 50 yaş üzerinde seçmenden aldığı oyun ise tam 10 katı. Diğer partilerde ise gençlerin oyu, genel oylarının epey altında.

Yine de gençlerin, tercihlerinde büyüklerinden etkilendiklerini ve benzer bir siyasi hizalanma yaptıklarını söylemek çok yanlış olmaz." (Kısa Dalga)

Politika