CORE Araştırma gençlere seçimi sordu: Murat Kurum zayıf ve inisiyatifsiz, İmamoğlu sıcakkanlı

CORE Araştırma gençlere seçimi sordu: Murat Kurum zayıf ve inisiyatifsiz, İmamoğlu sıcakkanlı
CORE Araştırma Enstitüsü 'Gençlerin Seçimi' başlıklı bir rapor yayımladı. Gençlerin gözünden İstanbul ve Ankara seçimlerinin nasıl göründüğü, kampanya ve adaylar soruldu. Rapora göre, AKP adayı Kurum ''zayıf ve inisiyatifsiz'', Ekrem İmamoğlu ise ''sıcakkanlı fakat aklı İstanbul'da değil".

BERNA CAN


CORE, 'Gençlerin Seçimi' araştırması ile yerel seçim döneminde gençlerin siyasetten ne beklediklerini, yerel yönetim algılarını, duygu dünyalarını, seçilecek belediyelerden ne umduklarını seslendirmeyi hedeflediklerini, kuşaklar arası mesafeyi azaltmak için gençleri derinlemesine anlamanın ve seslerinin duyulmasının yollarını bulmayı ele alıyor.

Muhalif gençler sıkışmış hissediyor

kisa-dalga319.jpg

Rapora göre Türkiye de yaşayan gençler için en temel sorun özgürlükler ve adalet. Muhalif gençler kendilerini sıkışmış hissediyor ve muhalif siyasetçileri de yanlarında hissetmiyor. Çoğunlukla seçim kazanma odaklı siyaset ve ''yapacak hiçbir şey yok'' hissi, muhalif gençleri kabullenilmiş çaresizlik alanına sıkıştırıyor. İktidarı destekleyen gençler arasında da aynı adaletsizlik ve sıkışmışlık duygusu hakim ancak muhalefetin daha da adaletli olmayacağı düşüncesi ön planda.

İktidar destekçisi gençler yozlaşmadan şikayetçi

Raporun bir diğer çarpıcı başlığı ise iktidarı destekleyen gençlerin hayal kırıklıklarının başında kendi mahallelerinin de yozlaşmış olması. Bu açıdan muhalif siyaset iktidarı destekleyen gençlerle yeterli bağı kuramamış ve güven oluşturamamış görülüyor. En büyük korkularının başında ise olası bir iktidar değişikliğinde statü kaybına uğrayabilecekleri duygusu.

Gençler yerel seçimleri 'o kadar' önemsemiyor

Core Araştırma Enstitüsü'nün araştırmasına göre gençler 31 Mart Yerel Seçimlerini önemsemiyor. Yerel yönetimleri etkisiz buluyorlar. Belediye başkanının değişmesinin kent hayatını fazla da etkilemeyeceğini düşünüyorlar.

Gençler liderleri esas alıyor

Araştırmanın en önemli bulgularından biri ise oy davranışlarında partilerin önemsizleşmesi. Gençler liderleri esas alıyor ve önem sıralamaları ise şekilde: Lider, parti, vaat.

Vaatlerin etkisi yok

Araştırmaya katılan gençlerin büyük bir kısmı adayların vaatlerini ya takip etmemiş ya da duymamış. Bir kısmı ise görev olan sorumlulukların vaat olarak sunulmasından rahatsız.

Gençlerin verdiği yanıtlar ise araştırmanın bu bölümüne ışık tutmak için yeterli. Katılımcı gençlerin verdiği yanıtlarda araştırmada sunulmuş .

Örneğin, ''Öyle bir şey vaat etmeli ki vaat diyelim ama vaatler hep sıradan.''

Kurum'u 'zayıf ve inisiyatifsiz' , İmamoğu'nu ise 'sıcakkanlı' buluyorlar

87087.jpg

Core Araştırmanın 'Gençlerin Seçimi' raporuna göre gençler İstanbul seçimlerini 'göz ucuyla' izliyor. Murat Kurum ve Ekrem İmamoğlu dışındaki adaylar neredeyse hiç takip edilmiyor. İlginçtir ki Kürt gençler arasında DEM parti aday çıkarmadı diyenler dahi var.
Başak Demirtaş'ın çekilmesi ''adayımız çekildi' 'olarak anlaşılmış.

En AKP'li olan dahi Kurum'un kazanacağına inanmıyor

İstanbul seçimlerine yönelik gençlerdeki kanı İmamoğlu'nun kazanacağı ama kolay kazanmayacağı yönünde . AKP adayı Murat Kurum iktidara yakın gençlerde dahil olmak üzere adaylığa uygun bir isim olarak görülmüyor.

AKP'li gençlerin savunma hattında Kurum yok ancak İmamoğlu merkezli iki aks var.

1-İmamoğlu seçilirse devletin desteğini alamaz
2-İmamoğlu'nun aklı İstanbul'da değil.

Gençlerin Seçimi raporuna yansıyan verilerde gençlerin gündemini Kurum'un gafları, İmamoğlu'na yönelik algıları ise ''Başarısız değil. Kendi çapında çabalıyor'' şeklinde. Öte yandan dikkat çeken bir olgu ise Ekrem İmamoğlu'nun kampanyasının başarısız bulmaları. Vaatlerinin neler olduğu bilinmiyor ve daha çok ilk döneminde yaptıkları ile bir kampanya yönetiyor olmasına dikkat çekiyorlar.

Gençler Ankara seçimlerini takip etmiyor

86955.jpg

Core Araştırma Enstitüsü Ankara'daki gençlerin seçmen davranışlarını incelediğinde son günlerin mal varlığıyla sıkça adından söz ettiren Turgut Altınok ve Mansur Yavaş da yer alıyor. Ankara seçimleri Ankaralılar dahil olmak üzere İstanbul seçimlerinin gölgesinde kalıyor.

Altınok'un mal varlığı masum bulunmuyor

AKP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok'un kamuoyuna yansıyan ve tartışmalara konu olan mal varlığı gençler arasında da masum bulunmuyor.

Raporda gençlerin ''mal varlığı dışında Altınok için bir anlatıdan bahsetmek mümkün değil'' ifadesine yer veriliyor.

Mansur Yavaş'ın ise en zayıf tarafı yenilik getirmemesi olarak nitelendiriliyor.

Yavaş Belediyeciliği dendiğinde akla sosyal yardımlar geliyor

CHP Ankara Büyükşehir Belediye mevcut başkanı ve yeniden adayı Mansur Yavaş ise partiler üstü görülüyor ve yardım yapmaya öncelik vermesi, yardım metotları beğeniliyor.

Rapora yansıya bir ifade de ''Yavaş kazanırsa bir değişim olmaz ama Altınok'un gelmesinden tedirgin olurum'' şeklinde. (Kısa Dalga)

Araştırma