Gezi davasında bozma: Çarşı davası ile birleşebilir

Gezi davasında bozma: Çarşı davası ile birleşebilir
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi (İstinaf) 3. Ceza Dairesi Gezi davasında Osman Kavala ve 8 sanık hakkında verilen beraat kararını bozdu. Daire, beraat kararı verilirken delillerin değerlendirilmediğini ileri sürdüğü kararında ayrıca Çarşı grubuna açılan Dolmabahçe davası ile Osman Kavala’ya Gezi davasında verilen beraat kararından sonra açılan davanın mevcut dava ile birleştirilmesinin de mahkemece değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

İstinaf mahkemesi, Gezi Parkı davasında işadamı Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu dokuz sanık hakkında verilen beraat kararlarını bozdu.

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi (İstinaf) 3. Ceza Dairesi Gezi davasında Osman Kavala ve diğer sanıklar hakkında verilen beraat kararını bozdu. Daire, beraat kararı verilirken delillerin değerlendirilmediğini ileri sürdüğü kararında ayrıca Çarşı grubuna açılan Dolmabahçe davası ile Osman Kavala’ya Gezi davasında verilen beraat kararından sonra açılan “Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs” davalarının mevcut dava ile birleştirilmesinin de mahkemece değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Kararın tamamını okumak için TIKLAYIN

“Deliller kararda değerlendirilsin”

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’nin kararında sanıklar hakkında iddianamede yer verilen beraat veren mahkemenin kararında değerlendirilmemesi gerekçesiyle “bozma” kararı verildi. Kararda şu delillerin mahkemece değerlendirildikten sonra bir karar verilmesi gerektiği belirtildi:

“İddianamede sanıklara ait olduğu belirtilen açık kaynak (basın) açıklamalarının, dijital materyaller ve inceleme raporlarında ortaya çıkan delillerin, sanıkların sosyal medya (youtube,whatsapp, twitter gibi dosya kapsamında iddianamede sayılan) yoluyla yaptıkları paylaşımların, sanıkların görsel medyada (Cnntu¨rk v.s) yayınlanmış ve iddianamede belirtilen açıklamalarının, sanıkların atılı suçlarla illiyet bağlarını ispatlama amacıyla iddianamede belirtilen iletişimin tespiti niteliğindeki HTS kayıtlarının, yine iddianamede belirtilen ve sanıkların gezi parkı olayları ve sonrasında katıldıkları toplantı ve gösteri yu¨ru¨yu¨şlerinin ve bu sırada atıldığı iddia olunan sloganların, bazıları video kaydına da alınan iddianamede belirtilen basın açıklamalarının, iddianame kapsamında olup sanıkların u¨zerine atılı suç fiillerinin delili olarak belirtilen iletişimin kaydedilmesi sonucunda elde edilen göru¨şme içerikleri”

Kavala’nın diğer dosyası...

Bölge Adliye Mahkemesi ayrıca sanıklardan Osman Kavala hakkında Gezi davasında beraat ettikten sonra açılan “Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs suçlamasıyla” ilgili dosyanın mahkemece incelenmesi ve gerekirse “birleştirme” kararı verilmesi gerektiğine hükmetti.

“Çarşı davası bozulursa birleştirin”

Kararda ayrıca Beşiktaş Çarşı Grubu’na açılan Dolmabahçe’deki Başbakanlık Basın Ofisi’nin taşlanması olayına ilişkin davanın Yargıtay’da temyiz aşamasında olduğu ve kesinleşmediği hatırlatıldı. Kararda 

Gezi davası sanıklarının Çarşı grubunu yönlendirdiklerine dair iddianamede suçlamalar olduğu belirtilerek “bu davanın dosyanın getirtilmesi ve Yargıtay’ca bozma kararı verilmesi halinde iki davanın birleştirilmesi konusunun değerlendirilmesi gerektiğine” hükmedildi.

Babacan ve Davutoğlu hala "mağdurlar" arasında

AKP'den ayrılarak ayrı partiler kuran eski bakan Ali Babacan ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hala Gezi davasında mağdur olarak görünüyorlar.
Gezi davasının istinaf incelemesini yapan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi'nin 20 sayfalık kararında Davutoğlu'nun ismi mağdurlar Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan sonra üçüncü, Babacan'ın ismi ise dördüncü sırada yer aldı. 
Ali Babacan, Gezi davasında mağdurlar arasında yer almasına ilişkin olarak "Gezi davasında ben şikâyetçi değilim, müdahil de değilim. Savcı o gün hükümetin mağdur olduğu düşüncesiyle hükümet üyelerini tek tek yazmış" demişti.




Gündem