Gezi Davası... Avukat Evren İşler: Üye hakim, AK Parti'den aday adayı olmuş, Erdoğan'ı övmüş

Gezi Davası... Avukat Evren İşler: Üye hakim, AK Parti'den aday adayı olmuş, Erdoğan'ı övmüş
Gezi Davası'nda söz alan avukat Evren İşler'in heyetteki hakim Murat Bircan'ın AK Partili belediyede çalışırken hakimliğe geçtiğini, AK Parti'den milletvekili aday adayı olduğunu anlattı, Murat Bircan'ın davanın şikayetçileri arasında olan Erdoğan'a övgü mesajlarını okudu.

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin beraat kararlarının bozulmasının ardından yeniden görülmeye başlanan davaya İstanbul Adliyesi 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediliyor.

Davada duruşma savcısı celse arasında mütalaasını açıklamıştı. Açıklanan mütalaada, Osman Kavala ve Ayşe Mücella Yapıcı’nın ‘cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep edilirken, 6 sanığın ise ‘cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etme’ suçundan 15’er yıldan 20’şer yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

İSTİNAF KARARINDA 'TARTIŞ' DENİLEN HİÇBİR ŞEY TARTIŞILMADI

Birgün'den Dilan Esen'in haberine göre duruşmada ilk sözü Mine Özerden'in avukatı Tuğçe Duygu Köksal aldı. "Beraat kararının verildiği 18 Şubat 2020'den beri bu dosyada hiçbir ilerleme yok derhal beraat kararı verilmesi gerekir" ifadelerini kullanan Köksal, şöyle devam etti:

"Aslında savunma yapmak yapmamak arasında kaldık. Suç unsurları oluşmadığından 2020deki beraat kararı verilmediğinden, o günden bu yana dosyaya eklenen de olmadığından beraat talep edip oturmam gerekiyor. CMK 217 kapsamında yargıçlar, mahkeme önlerinde tartışmalardan sonra vicdanına göre karar verecek. Sanık Mine Özerden'in beraat kararının ardından bugün hangi deliller tartışıldı, ne değişti? Değil sözlü savunmamın dosyaya koyduğum taleplerimin ne kadarı okundu? İstinaf Mahkemesi beraat kararını bozmadı. Delillerin toplanması, tartışılması ve çarşı davasıyla birleştirilerek bir de oradan bakılması isteniyor. Ben de delillerin toplanmasını istedim. Benim bu talebim okunmuş olsaydı, ara karardan dönülmüş olacaktı. Bu dosyada istinaf kararının tek yerine getirildiği işlem Çarşı dosyası ile bu dosyanın birleştirilmesi oldu. Bu dosyada çarşı davasıyla birleştirme talep edildi çünkü istinaf oraya da bak belki oradan da bir şey bulursun dedi. O dosyadan hiçbir şey çıkmayacağı için ara karardan dönüldü. Beraat kararının tersine hiçbir aleyhe delil çıkmadığı için dosyalar ayrıldı. Ne yapılabilirdi? Derhal beraat kararı verilebilirdi ama ne oldu esas hakkında mütalaaya verildi. İstinaf kararında tartış denilen hiçbir şey tartışılmadı. 18 Şubat 2020'deki beraat kararını tersine çevirecek hiçbir şey dosyada yok. Müvekkilim Osman Kavala ile telefon görüşmesi olduğu için suçlanıyor. Bir delil hukuka aykırıysa kabul etseniz ne olur? Hukuka aykırıdır, hiçbir şekilde değerlendirmeye alamazsınız. Ortada işlenmiş bir suç var mı? Kavala Türkiye kararı buradaki 7 sanığı ilgilendiriyor. Yargı bakımından baktığımızdan önce bir suçun olması lazım. Mine Özerden'in hakkını kullanması bir suç unsuru olarak kabul ediliyor. Mine Özerden'in tek bir provokatif paylaşımı yok. Anadolu Kültür'ün şirket olması, vakıf olması ne beni ne yargıyı ilgilendirir. Anadolu Kültür'e dair tek bir delilim var, savcının iddiasına karşı Asliye Ticaret Mahkemesi kararı. Buna ilişkin MASAK raporu, Vergi Başmüfettişliği de var. Telefon konuşmasında Mine Özerden'le Osman Kavala telefonda konuşuyor. Mine Özerden gaz maskesi talebini söylüyor. Orantısız güç kullanmayın diyen bir platforma orantısız güç kullanılıyor buna ilişkin de bir ihtiyaç var. Vergi Başmüfettişliği raporunda Mine Özerden'in böyle bir hesabı olmadığını söylüyor. Savcılığın iddiasına karşı Başmüfettişlik raporu. Deniz gözlüğü, gaz maskesi, sargı bezi yazmış ihbarcı. Çünkü taksimde kolluğun ne yaptığını biliyor. Bunları salına salına getirmiş, gaz maskesi deniz gözlüğü ve sargı bezi. 18 Şubat 2020'deki karardan aksi yönde bir karar verebilecek durumda değildir mahkeme, dolayısıyla beraatını talep ediyorum."

HEDEF HAK SAVUNUCULARINI SUSTURMAK

Avukat Köksal'ın ardından yargılananlardan Yiğit Ali Ekmekçi'nin avukatı Emel Ataktürk söz aldı. Ataktürk, şunları söyledi: "Bu dava insan hakları için çalışanların ve sivil alanın yok edilmesine yöneliktir. Konusu suç olan eylemlerin yargılanması değil, hak savunucuları üzerinden tüm toplumun susturulmasını amaçlayan politik bir davadır. Gezi ve Çarşı davaları yüksek mahkemelerde incelenirken siyasi otoriteler Gezi davası hakkında yorum yapmayı sürdürdü."

AVUKAT EVREN İŞLER: HAKİM, AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYI

Avukat Evren İşler, cuma günkü duruşmada mahkeme başkanı Mesut Özdemir'in sözünü keserek savunma yaptırmadığı avukat Tora Pekin'in savunmasını okudu. Avukat Evren İşler daha sonra şunları söyledi:

"Manasız bir birleştirme süreci yaşadık, hemen sonrasında da hızlı bir ayırma kararı verildi. İstinaf mahkemesi kararında 'elinde bir delil yok bir de oraya bak' diyerek çArşı dosyasını işaret etti. Baktınız bulamadınız ve dosyayı iade ettiniz. Manasız bir birleştirme süreci yaşadık, hemen sonrasında da hızlı bir ayırma kararı verildi. İstinaf mahkemesi kararında 'elinde bir delil yok bir de oraya bak' diyerek çArşı dosyasını işaret etti. Baktınız bulamadınız ve dosyayı iade ettiniz.

Hükümetin istifasını talep etmenin suç olmadığını tekrar etmek gerek. Sanıklar hakkındaki bu iddianame yazana kadar hükümetler defalarca kez değişti. Hükümet kendine yönelik bir kalkışma olduğunu düşünseydi altı yıl beklemezdi. Bu dosyada adil ve dürüst ve hatta bir yargılama yapıldı mı? Hayır. Adil yargılama bu kadar basit bir şey değil. Memleket yargıya yönelik çeşitli baskılardan geçmiş ama yine dönüp mahkemelerden medet umuyoruz. Adil yargılanmanın görüntüde de topluma yansıtılması gerekir. Bir yurttaşın burada adil bir yargılama yapıldığını hissetmesi gerekir. Mahkeme heyetini oluşturan üyelerin ismini Google'a yazdığımızda üye hakim Murat Bircan'ın Bafra Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğü'nde çalışırken istifa edip hakim olduğunuzu görüyoruz. Murat Bircan aynı zamanda AKP'den milletvekili aday adayı da olmuş. Bu dosyada Erdoğan ilk mağdur. Talimat vermeye gerek var mı? Üye hakim onu seviyor zaten."

Evren İşler, AKP'li hakimin Erdoğan'a övgü mesajlarını da okudu.

KÖKSAL BAYRAKTAR: SİYASİ BİR LİDERLE ARASINDAKİ BAĞI AÇIK EDEN HAKİM KARAR VERME MEVKİSİNDE OLMAMALIDIR

Osman Kavala'nın avukatlarından Köksal Bayraktar:

"Siyasi bir liderle arasındaki bağı açık eden bir hakimin karar verme mevkiinde bulunmaması gerekir. Bunlar üzeri örtülecek şeyler değil. Mahkemenin bir karar vermesi lazım, bu karar davadan çekilme şeklinde veya üye hakimin çekilmesi şeklinde olabilir. Biz sizi reddediyoruz. Bunun 4,5 yıldır tutuklu olan müvekkilimizin durumuna halel getireceğinin de farkındayız."

MAHKEME, AKP'Lİ HAKİM MURAT BİRCAN'IN DAVADAN ÇEKİLMESİ TALEBİNİ KABUL ETMEDİ

Hakan Altınay'ın avukatı Tora Pekin, üye hakim Murat Bircan'ın bu davadaki hakimlik görevini kabul etmemesi gerektiğini söyledi. Mahkeme başkanı Mesut Özdemir'in Savcı Edip Şahiner'e görüşünü sorması üzerine savcı "Takdir mahkemenin" dedi. Mahkeme heyeti, üye hakim Murat Bircan'ın davadan çekilmesi talebinin "davayı uzatmaya yönelik bir talep olduğuna" karar vererek talebi reddetti.

DAVA ÖNCESİ AÇIKLAMA

Dava öncesi Taksim Dayanışması adına Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yapıldı. "Gezi, ülkemizin toplumsal tarihinin en onurlu ve parlak sayfasıdır. Gezi'nin tüm değerlerine sahip çıkıyoruz. Gezi Direnişi'nin anayasal zeminde gerçekleştiği yargı kararlarıyla 2 kez tescil edilmesine rağmen hukuka ve gerçeğe aykırı tümüyle mesnetsiz iddialarla 3'üncü kez yargılanmak isteniyor. Toplumsal muhalefetin en temel hak ve talepleri suç unsuru gibi gösterilmek, barışçıl direnişin tarihsel ve meşru gerçekliği karalanmak isteniyor" denilen açıklamada, "Gezi umuttur, umut yargılanamaz" denildi.

Gündem