Gıda mühendisinden sokak sütü için 'tüketmeyin' uyarısı

Gıda mühendisinden sokak sütü için 'tüketmeyin' uyarısı
Gıda mühendisi Uğur Toprak, sokak sütlerinin hileye açık olduğunu, soğuk zincirde satılmadığını belirterek bunlardan uzak durulmasını istedi.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, 1 Haziran Dünya Süt Günü nedeniyle sokak sütüyle ilgili uyarıda bulundu.

Toprak, sokak sütünün hileye son derece açık olduğunu belirterek, dışarıda zararlı maddelerin bulaşabileceğini, soğuk zincirin de kırıldığın kaydetti.

Toprak'ın açıklamasında öne çıkanlar şöyle:

- Süt son yıllarda yaşadığımız enflasyonist ortam nedeniyle ciddi anlamda süt üretiminde de sıkıntılar yaşadık. Her ne kadar dünyada dokuzuncu, Avrupa’da da üçüncü sırada olsak da ne yazık ki yaşanan bu enflasyonist ortamda yem fiyatları ve diğer fiyatların yükselmesiyle birçok inek ne yazık ki kesime gönderildi ve süt üretiminde de düşüş olacağı malum ve ne yazık ki süt fiyatları da artmakta dolayısıyla insanların süte ulaşımında ciddi sorunlar yaşanmaya başlandı.

'Sokak sütü hileye açık'

- Hangi sütün içileceği önemli bir nokta. Ne yazık ki sokak sütü revaçta ve gıda eğitimi almayan kişiler tarafından ciddi bilgi kirliliği oluşturulmaktadır.

- Bizim önerdiğimiz süt ya Pastörize ya da UHT dediğimiz ambalajlı sütlerin tüketimidir. Eğer çiğ süt tüketilecekse de gene ambalajlı çiğ sütün tercih edilmesi. Çünkü sokak sütü hileye son derece açık durumda ve özellikle dışarıdan bulaşlar olabilir.

- Soğuk zincirin çoğu zaman kırıldığını normal havada da ortam sıcaklığında güğümlerde taşındığını görebiliyoruz. İçinden yağının alınıp başka ürünlerin katıldığını, su ve diğer bozulmayı engelleyici katkı maddesinin katıldığını ne yazık ki görebiliyoruz. O yüzden sokak sütü kesinlikle tüketilmemeli.

'Kaynatınca beyaz süt tüketmiş oluyoruz'

- Sokak sütü de aldığımız zaman bir kaynatma işleminden geçiriyoruz ve bu kaynatma işlemi de açık ortamda yüksek sıcaklıkta olduğu için bir takım besin kaybı meydana geliyor, biz sadece beyaz su tüketmiş oluyoruz. Halbuki pastörizasyon ve sterilizasyon dediğimiz işlemlerde biz ısıl işlem uyguluyoruz bunlara kesinlikle dışarıdan bir katkı maddesi katılmaz, bu yanlış bir bilgidir. (ANKA)

Gündem