Giresun'da esnaftan Akşener'e: Gençler Meksika üzerinden ABD'ye gidiyor

İYİ Parti lideri Meral Akşener'in Giresun'da ziyaret ettiği bir esnaf, "Meksika üzerinden gençler Amerika’ya gidiyorlar" dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, esnaf ziyareti için geldiği Giresun’un Yağlıdere ilçesinde yurttaşlara seslendi. Bir esnaf Akşener'e, 2 bin 500 gencin Meksika üzerinden ABD'ye iltica ettiğini söyledi.

Yağlıdere'deki konuşmasında esnafın derdini dinlediklerini ve Meclis'e taşıdıklarını anlatan Akşener, "Ben grup konuşmama koydum. Çözümlerini ürettik. Üzerine iktidara dedik ki; 'Biz gelince bunu yapacağız. Ama bu vatandaşın hakkıdır al bunu yap’ Bir kısmını yaptılar. Mesela KYK borçlarının faizlerinin silinmesini yerine getirdiler. Biz bir şey daha öneriyoruz. Bu çocukların iş bulamama gibi bir problemleri var. Bu çocukların iş bulmasını sağlamalıyız. Üniversite mezunu kredi almış çocuklarımızdan bahsediyorum. Onun için istihdam yaratmalıyız. Bu çocukların ana parayı ödeyebilmesi için de çalışması lazım. Bu çocuklar yan gelip yatmak istemiyor. İş istiyor iş" diye konuştu.

'SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNDE GÖREV ALMALARINI SAĞLAYIN'

Türk Telekom'un içinden 24 milyar liranın Hariri'nin cebine konduğunu söyleyen Akşener, "Bir soğuk su içtiniz ama o çocuklar iş bulmak için 24 saat üzüntü içerisinde yaşıyor. Onun yerine bu gençlere istihdam yaratmanız mümkündü. Bu parayla pek çok girişimci gencin iş bulmasını, para kazanmasını mümkün kılmak lazımdı. Yapabilirdiniz, yapmadınız. Bu çocukların ana paralarını ödeyebilmeleri için de sosyal sorumluluk projelerinde görev almalarını sağlayın. İstihdam yaratın" dedi.

ESNAF: ALAMIYORUZ, SATAMIYORUZ

Akşener, Yağlıdere’de esnafı da ziyaret ederek, dertlerini dinledi, çözüm önerilerini anlattı.

İşler nasıl diye sorduğu esnaf; “Nasıl diyeyim 1 liralık mal 10 lira oldu, 10 liralık mal 50 lira oldu alamıyoruz satamıyoruz. Biz esnaf olarak alamıyoruz. Vatandaş bir avize alıyordu şimdi en ucuzunu alabiliyor” dedi. Esnaf, Akşener’i kızının düğüne de davet etti.

'2 BİN 500’E YAKIN KİŞİ MEKSİKA ÜZERİNDEN ABD'YE GİTTİ'

Yağlıdere’de bir kuaför, “Meksika üzerinden gençler Amerika’ya gidiyorlar. Meksika’dan Amerika’ya iltica ediyorlar. 2 bin 500’ye yakın kişi gitti” diye konuştu.

CBP VERİLERİNE GÖRE TÜRKİYE'DEN GÖÇ EDENLER

ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza Teşkilatı'nın (CBP) yayımladığı verilere göre ülkeye giren düzensiz göçmenler arasında Türkiye vatandaşlarının sayısı da artıyor. Meksika üzerinden ABD'ye geçen Türklerin sayısı 2021 yılının tamamında 6 bin 945, 2020'de ise 4 bin 447 olarak kayıtlara geçmişti.

Buna göre 2019’da Ekim-Aralık aylarını kapsayan 3 aylık dönemde 636 Türk vatandaşı ABD’ye kaçak yollardan girdi.

Bu sayı 2020’nin tamamında 4 bin 447 kişi oldu. Düzensiz Türk göçmenlerin sayısı 2021’de 6 bin 945’e çıktı. Resmi rakamlara göre 2022’nin Ocak-Mayıs aylarını kapsayan ilk 5 ayında ise bu sayı 9 bin 168'e yükseldi. (Kısa Dalga - ANKA)

Politika