Giyimde zam dalgası, kışlıklar reyonda kaldı: 36 vadeyle kaban!

Giyimde zam dalgası, kışlıklar reyonda kaldı: 36 vadeyle kaban!
Tüketicilerin yılbaşından sonra asgari ücret artışı ve diğer maliyetler sebebiyle hazır giyimde yeni bir zam dalgasıyla karşılaşması bekleniyor. Çevrimiçi alışveriş platformlarında bir kaban 36 ay vadelik banka kredilerine uygun şekilde satılıyor.

Son bir yılda hazır giyim fiyatlarının en az iki kat arttığı, bazı ürünlerde bu fiyat artışlarının çok daha yüksek olduğunu değerlendiriliyor. BBC Türkçe'den Fundanur Öztürk'ün hazırladığı habere göreb azı online alışveriş platformlarında kredi kartına vadeli satışlardan farklı olarak, doğrudan bankalarla anlaşmalı bir şekilde uzun vadeli “alışveriş kredisi” uygulaması getirildi.

“Krediye uygun” ifadesiyle satışa sunulan giysiler uzun vadeli kredi seçenekleriyle pazarlanıyor, örneğin orta kalite bir kışlık mont “36 ay vadeli” alışveriş kredisi kapsamında alınabiliyor.

BBC Türkçe’nin konuştuğu sektör temsilcileri, bu yeni ödeme seçeneklerinin piyasadaki durgunluğa işaret ettiğini değerlendiriyor.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, “Mallar satılmadığı zaman böyle yöntemler bulunuyor. Kışlık ürünler mağazalara girdi ama çok ciddi talep eksiği var” diyor.

Kredi kartında taksit sınırı olduğunu hatırlatan Kaya bu yöntemle taksit sayısının artırıldığını ve böylece malların stok maliyetinden kurtulmanın hedeflendiğini değerlendiriyor.

Kaya işçilik maliyetinin son bir yılda yüzde 85, enerji maliyetinin ise yüzde 400 arttığını ve bu maliyetlerdeki artışın süreceğini değerlendiriyor: “Hazır giyimde yüzde 150’lere varan fiyat artışlarıyla karşı karşıya kaldık. Geçen sene 100 lira olan bir ürün bugün en az 200-250 liraya satılıyor.”

Özellikle yılbaşında sonra asgari ücrete gelecek zam ve enflasyon tahminleriyle birlikte hazır giyim ve tekstil ürünlerinde de paralel zamlar bekleniyor.

Birleşmiş Markalar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel, “Son bir yılda tüm hazır giyim fiyatları ortalamada en az ikiye katlandı” diyor ve enflasyon sebebiyle artık hazır giyimde fiyatların sezonluk değil, tüm yıla yayılan zamlarla belirlendiğini belirtiyor.

Haberin tamamı

Ekonomi