Gram altın zirveyi yeniledi

Gram altın zirveyi yeniledi
Ons altın ve dolar/TL kurundaki yükselişin etkisiyle gram altın da tarihi zirvesini yeniledi. Gram altın fiyatları, yeni tarihi zirvesi olan 2 bin 30 TL'yi gördü.

Altın fiyatları, zayıf dolar ve Ortadoğu'da tırmanan gerilimden destek alarak üst üste yedinci işlem gününde de yükseldi. Altının ons fiyatındaki yükselişin yanında dolar/TL'deki yükselişin de etkisiyle gram altın fiyatları yükseldi. Gram altın fiyatları, yeni tarihi zirvesi olan 2 bin 30 TL'yi gördü.

Altında son durum

Sözcü'de yer alan habere göre dün, ons tarafındaki artışa paralel değer kazanan gram altın fiyatı, günü yüzde 0,3 primle 2 bin 18 liradan tamamladı. Bugün ise altının ons fiyatı, saat 11.10 itibarıyla önceki kapanışının yüzde 0,39 üzerinde 2 bin 39 dolardan alıcı buldu.

Aynı dakikalarda gram altın ise dolar/TL'deki yükselişin de etkisiyle 0,10 artarak 2 bin 29 TL seviyesinden işlem gördü. Çeyrek altın 3 bin 521 TL seviyesinden, Cumhuriyet altını ise 14 bin 232 TL'den satılıyor.

FED beklentisi değişmedi

Analistler, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimlerine ne zaman başlayacağına dair belirsizliğin sürdüğünü belirterek, dün yayımlanan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarının, yetkililerin para politikasını hızlı gevşetme konusunda endişelerini gösterdiğini söyledi. Toplantı tutanakları yetkililerin para politikasını hızlı gevşetme konusunda endişeleri olduğunu gösterdi.

Tutanaklar sonrası, para piyasalarında Fed'in martta faizi sabit bırakacağına dair beklentide değişiklik olmazken, bankanın mayısta faiz indirimine başlama ihtimali yüzde 29, haziranda başlama ihtimali de 70 ile fiyatlanıyor.

Altının yükselişi devam edebilir

Politika yapıcıların çoğu, borçlanma maliyetlerinin mevcut seviyelerinde ne kadar kalması gerektiği konusunda geniş bir belirsizlikle birlikte, faiz oranlarını çok erken düşürmenin riskleri konusunda endişeli.

ABD merkezli yatırım şirketi RJO Futures kıdemli piyasa stratejisti Daniel Pavilonis, "Fed faizleri düşürmeyecek veya artırmayacak, bu yüzden altında yukarı yönlü potansiyel olduğunu düşünüyorum" dedi.

Diğer bir yandan Husiler, Kızıldeniz ve Bab al-Mandab Boğazı'ndaki saldırılarını sürdürdü ve cuma gününden bu yana en az dört gemi daha drone ve füze saldırılarıyla vuruldu.

Kitco Metal'in kıdemli analisti Jim Wyckoff, İsrail-Hamas savaşı nedeniyle hala bir miktar gerginlik olduğunu ve bunun da altın piyasasında bir zemin oluşturduğunu söyledi.

Analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 2 bin 40 ve 2 bin 60 dolar seviyelerinin direnç, 2 bin 20 ve 2 bin dolar seviyelerinin destek konumunda olduğunu kaydetti. (Kısa Dalga)

Ekonomi