Grip aşısını öncelikli olarak kimler yaptırmalı?

Grip aşısını öncelikli olarak kimler yaptırmalı?
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Torun, grip salgını uyarısında bulunarak grip aşısında öncelikli grupları sıraladı.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Torun, BirGün gazetesinde yayımlanan "Covid-19 sürecinde grip aşısı bilmecesi" başlıklı yazısında "Küresel salgınlar arasındaki zaman dilimlerini incelediğimizde yeni bir grip pandemisine yakın olduğumuzu görürüz. Bu yıl olur mu derseniz? Bence olasılık var" dedi. Dr. Torun, yazısında özetle şu bilgileri aktardı:

"(...) Grip virüsünün değişim gösterdiğini, sürekli olarak mutasyona uğradığını anımsatalım. Hastalığın ölümcül sonuçlara neden olması bakımından hafife alınmaması gerektiğini, özellikle Covid-19 enfeksiyonu ile birlikte olabileceğini düşünürsek işin ciddiyetini daha iyi anlayabiliriz. İnsanlar, kuşlar ve domuzlarda bulunan grip virüsleri değişim göstererek birbirleriyle karışabiliyor. Bir türden, diğer türe geçerken virüsler modifiye olabilirler. Böylece canlıların çok az bağışıklığa sahip olduğu veya hiç olmadığı alt tipler oluşabileceğini unutmamak gerekir.

(...)  Nezle, grip ve özellikle Covid-19 enfeksiyonunu asla birbirlerine karıştırmamak gerekir. Grip enfeksiyonunda baş ve boğaz ağrısı, titreme, üşüme, 2-3 gün süren 39-40 dereceye kadar çıkan ateş, öksürük, kas ağrısı, yorgunluk, halsizlik gibi belirtilerin olabileceğini akılda tutmak, benzer bulguların Covid-19 enfeksiyonunun da, hatta yeni varyantlarda da (Delta ve Mu) olabileceğini unutmamak gerekir. 

ÖNLEMLER

Destekleyici önlemleri de burada kısaca anlatmakta yarar var:

Her temastan sonra mumkunse her turlu teması kesin, ellerinizi sabunlu suyla yıkayın.

Bu olanak yoksa alkol bazlı mendille silin.

Kesinlikle tokalaşma, kucaklaşma, öpüşme, sarılma ve benzeri durumlardan kaçının.

Kâğıt paralar her türlü bulaşıcı hastalık riski oluşturduğundan, bunları mümkünse cüzdanınızda taşıyın. Veya ellerinizi yıkayın. Olanak var ise kağıt para yerine temassız kart kullanımı ile alışveriş yapın. Şifre yazacağım diye uğraşmayın..

Gribe karşı ve aynı zamanda içinde bulunduğumuz Covid-19 enfeksiyonu nedeniyle grip aşısı çok önemli olup risk grubunda değilseniz bile yaptırmanızı öneririm. Grip aşısının sağlıklı kişilerde yüzde 60-70 oranında insanları grip virüsüne karşı koruduğunu, grip aşısının her yıl tekrarlamasına özen gösterilmesi gerektiğini unutmayın dersek abartmış olmayız.

KİMLER AŞI OLMALI?

♦ 65 yaş ve üzerindekiler,

♦ Süreğen kalp ve akciğer hastalığı olan yetişkinler ve çocuklar (astımlı çocuklar da dâhil)

♦ Böbrek hastalığı olanlar

♦ Diyabet hastaları

♦ Kanser hastaları, HIV/AİDS enfeksiyonu olanlar, organ nakli yapılmış olanlar, kemoterapi ya da radyoterapi uygulananlar

♦ Kan hastalıkları tedavisi görmüş veya hastanede görmekte olanlar

♦ Sağlık ve hastane çalışanları

♦ Okul, fabrika kışla gibi topluluklarda bulunanlar

♦ Bakımevlerinde kalan ve sürekli hastalığı olanların hepsi

♦ Devamlı grip riski altında olanlar,

♦ Covid-19 enfeksiyonu geçirenler

YAZININ TAMAMI

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem