Gülistan Doku soruşturması: Şüpheli aracın takibi yapılmadı iddiası

Gülistan Doku soruşturması: Şüpheli aracın takibi yapılmadı iddiası
Tunceli'de 5 Ocak 2020'de kaybolan üniversite öğrencisi Gülistan Doku dosyası emniyet tarafından yeniden incelemeye alındı. Ailenin avukatı Ali Çimen, Gülistan'ın kaybolmadan bir gün önce sevgilisi Zeinal A. tarafından bir araca zorla bindirilmek istendiğini, bu aracın soruşturmanın başladığı gün olan 7 Ocak'ta il dışına çıktığını ancak aracın takibi konusunda yeterli inceleme yapılmadığını belirtti.

Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Gülistan Doku'dan, 5 Ocak 2020'de kaldığı yurttan ayrıldıktan sonra bir daha haber alınamadı.

Ailesi, 6 Ocak'ta Emniyet'e kayıp başvurusunda bulundu. Yapılan çalışmalarda Doku'nun cep telefonunun, en son Uzunçayır Baraj Gölü'ndeki Sarı Saltuk Viyadüğünde sinyal verdiği belirlendi. Viyadük üzerinden geçen bir aracın kamerasına da Gülistan Doku'nun olduğu ifade edilen görüntü yansıdı.

Uzunçayır Baraj Gölü'nde yapılan aramalarda Gülistan'a ait ize rastlanmazken, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, kaybolmadan önce son görüştüğü kişi olduğu belirtilen erkek arkadaşı Rusya doğumlu Zeinal A., yaklaşık 2 yıl sonra Antalya'nın Alanya ilçesinde gözaltına alındı.

Zeinal A., yurt dışı yasağı ile serbest bırakılırken, babası polis memuru E.Y. de Doku ile ilgili gizli kalması gereken kişisel bilgileri sosyal medyadan ifşa ettiği gerekçesiyle 2,5 yıl hapse çarptırıldı. E.Y., sosyal medya hesabında 2018 yılında Rize Emniyet Müdürü Altuğ Verdi'yi öldüren polis memuru İsmail Hakkı Saraçoğlu hakkında olumlu ifadeler kullandığı gerekçesiyle görevden ihraç edildi.

Dosya yeniden incelemeye alındı

Geçen hafta Gülistan Doku'nun ablası Aygül Doku, Vali Bülent Tekbıyıkoğlu ve Emniyet Müdürü Hakan Duman'la görüştü. Görüşme sonucunda ablanın talebi üzerine dosyanın yeniden inceleneceği belirtildi.

DHA'nın haberine göre, ailenin avukatı Ali Çimen, Gülistan'ın kaybolmadan önce bindirilmek istendiği aracın yeterli takibinin yapılmadığını belirterek, taleplerinin kabul edilmesini istedi.

Çimen'in verdiği bilgiye göre, kaybolmasından bir gün önceki gecesi, 4 Ocak saat 22.30 sıralarında Gülistan Doku'nun ismi bir kaçırma girişimi nedeniyle polis tutanaklarına girdi.

Gülistan'ın, beyaz renkli bir arabaya zorla bindirilmeye çalışıldığı, bunu gören bir vatandaşın polise haber verdiği belirtildi.

Gülistan Doku soruşturması: Şüpheli aracın takibi yapılmadı iddiası

Gülistan'ı zorla araca bindirmeye çalışan kişinin Zeinal A. olduğu, Zeinal A'nın babası E.Y.'nin o dönem asayiş şubede görevli olduğunu anlatan Av. Çimen, "Polis olay yerine gidiyor, tutanak tutuyor. Polis memuru, baş şüphelinin babasını arıyor. Baş şüphelinin babası olay yerine gittiğini söylüyor ama ilk ifadesinde 'araç çamura saplanmıştı, ben aracı kurtarmaya gitmiştim' demişti. Tutanakla biz gördük ki öyle değil, vatandaşın ihbarı var. Ondan sonra bir tutanak tutuluyor ve serbest bırakılıyor" dedi.

Baba E.Y. soruşturma başladığı gün il dışına çıktı

Gülistan Doku soruşturması: Şüpheli aracın takibi yapılmadı iddiası

Gülistan Doku'nun zorla bindirilmeye çalıştığı aracın eski erkek arkadaşı Zeinal A.'nın polis babası E.Y.'nin olduğunu ve E.Y.'nin de soruşturma başladığı gün, 7 Ocak'ta il dışına gittiğini belirten avukat Çimen, "Gülistan'ın zorla bindirildiği aracın Elazığ'a doğru çıktığına dair görüntüsüne siz ulaşmışsınız. Biz bu görüntüden sonra 'bu baş şüphelinin babasına aittir, zaten Gülistan bu araca zorla bindirildi, araçta DNA incelemesi yapın' dedik. Bu aracın PTS'sini takip edelim dedik ama taleplerimizin hiçbiri kabul edilmedi. Yani durup dururken değil, soruşturmanın başladığı gün terk ediyor" diye konuştu.

Aracın Tunceli'den çıktıktan sonra Elazığ istikametine doğru dağlık yoldan gittiğini anlatan Av. Çimen, "Soruşturma dosyasında şüphelinin materyalleri üzerinde henüz inceleme yapamadık. Cep telefonun bilirkişi raporunu tamamlayamadık. Evini zaten boşaltıp gitti. Yani dosyamız sürüncemede kalmış durumda. O olaydan kısa bir süre sonra baş şüphelinin babası polis memuru, valinin koruma ekibine alındı. Bir yönüyle sanki orada bir ödüllendirme yapıldı. Normal basit biriyken valilik koruma ekibine alındı" dedi. (Kısa Dalga)

Kadın