Gültekin Uysal'dan Erdoğan'ın 50+1 açıklamasına tepki: 'Yeni bir ortak arıyor'

Gültekin Uysal'dan Erdoğan'ın 50+1 açıklamasına tepki: 'Yeni bir ortak arıyor'
Erdoğan'ın yüzde 50+1 açıklamasına karşılık veren Demokrat Parti Genel Başkanı Uysal, "50+1' formülünü değiştirmeye, mevcut yükleri atmasına yardım edecek yeni bir 'ortak' arıyor. Kimse "muhalefet bu formül değişsin diyordu" demesin, bunun arkasına saklanmasın" dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Almanya dönüşü üyeni anaya ve seçimlerle ilgili yaptığı açıklamada "50 artı 1 şartının değişmesi konusunda aynı fikirdeyim, isabetli olur. Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi hâlinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz ve yanlış yollara da sevk etmez. Mevcutta 50 artı 1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor" demişti.

Erdoğan'ın açıklamalarına tepkiler ise gecikmedi. Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Erdoğan'ın açıklamasına karşılık "Erdoğan kaybetmeye başladığında '50+1' dengesini sağlayacak bir 'ortak' ihdas etti kendine. Şimdi o 'ortak' da yetmiyor" ifadelerini kullandı.

'Kaybettiklerinde yeni kurallar isterlerdi...'

Uysal'ın sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamasının tamamı şöyle:

"Küçüklüğümüzde gazoz kapakları ile oynardık. Sonra 'taso'lar çıktı. Akranlarım muhakkak hatırlar. Oynarken 'zorba'lık yapanlar olurdu; ya yaşı ya cüssesi büyük olanlar... Nasıl kazanabileceklerse oyunun kurallarını öyle belirlerlerdi. Kendi belirledikleri kurallara, sahip oldukları cüsseyi bir tehdit bilmelerine rağmen kaybettiklerinde yeni kurallar isterlerdi; nasıl kazanabileceklerse öyle..."

'Şimdi o 'ortak' da yetmiyor'

"Erdoğan'ın '50+1' açıklaması öyle! Hani sözlükte 'keyfiyet' için bir açıklama gerekse karşısına 'Erdoğan' yazmak yeterli olacaktır. Erdoğan kaybetmeye başladığında '50+1' dengesini sağlayacak bir 'ortak' ihdas etti kendine. Şimdi o 'ortak' da yetmiyor. Başka ortaklar bulmak zorunda olduğunu biliyor ve her birinin 'yük' olduğunu..."

'Bunun arkasına saklanmasın'

"Şimdi ise '50+1' formülünü değiştirmeye, mevcut yükleri atmasına yardım edecek yeni bir 'ortak' arıyor. Kimse "muhalefet bu formül değişsin diyordu" demesin, bunun arkasına saklanmasın. Biz, en azından kendi adımıza bu formülü de içine alan keyfi, hukuk tanımaz, temsilde adaleti iğdiş eden sistemi top yekün değiştirmekten bahsetmiştik. Erdoğan'ın iktidar gücünü başka usullerle sürdürmesini sağlayacak bir değişiklikten bahsetmedik!"

(Kısa Dalga)

Gündem