Çin ekonomisi yeniden açılınca gümüş altına fark atar

Çin ekonomisi yeniden açılınca gümüş altına fark atar
Analistler, Çin ekonomisinin yeniden açılmasıyla, gümüşün altına göre daha iyi performans sağlayacağını belirtiyor.

Değerli metaller merkez bankalarının faiz artırım stratejilerine ilişkin netlik arayışıyla dalgalı bir hafta geçirdi. Ancak gümüş gibi aynı zamanda endüstriyel metal kimlikli yatırım araçlarının seyri için bir diğer önemli faktör, dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’in yeniden açılması. Uzmanlar, Çin’in sıfır COVID kısıtlamalarına geri dönmemesi halinde yılın geri kalanında gümüşün altından daha iyi performans gösterebileceği tahmininde bulunuyor.

Ekonomim’den Evrim Küçük’ün haberine göre, gümüş fiyatları son 6 ayda yüzde 14 değer kazanarak 23.0-24.0 dolar bandında hareket ediyor. Bir ons altının ne kadar gümüş aldığını gösteren altın/gümüş oranı da 80 seviyesi üzerinde konumlanarak gümüş varlığının altına kıyasla daha ucuz bir seviyede bulunduğuna işaret ediyor. Son yılların ağırlıklı ortalamasına bakıldığında bu seviyenin 60–70 aralığında olması gerekiyor. Bu oranın uzun vadeli ortalamanın üzerinde olması, gümüşün değerinin altında kaldığı, altının ise aşırı değerlendiği anlamına geliyor.

Ancak Çin ekonomisinin yeniden açılması, gümüşün parlamasına ve altından daha iyi duruş sergilemesine yardımcı olabilir.

Birçok uzman gümüş varlığının uyuyan bir dev olduğunu belirtiyor. Çin ekonomisi ivme kazanırsa, gümüş sessizliğini bozabilir. Fibonacci analizleri yapıldığında ons gümüş varlığının yakın vadede 20.50 dolar – 28.0 dolar aralığında salınım göstereceğine işaret ediyor.

Zira gümüşün ikili bir karakteri var; talebinin yaklaşık yüzde 70'i endüstriyel kullanımdan, geri kalanı ise yatırım ve mücevherat talebinden geliyor. ABC Bullion CEO'su Janie Simpson, gümüş fiyatının altından daha iyi performans göstererek 9 yılın zirvesine çıkabileceğini düşünüyor.

ICICI Prudential Asset Management Company (AMC) baş yatırım stratejisi Chintan Haria’ya göre de Çin’in yeniden açılması gümüş fiyatlarındaki ralliyi körüklüyor. Axis Securities Emtia Bölüm Başkanı Pritam Patnaik de “Çin'de COVID hafiflerse ve daha fazla kesinti olmadan yeniden açılırsa, bu durum ana metallerde ve gümüşte bir ralliye yol açacaktır” diyor. (Kısa Dalga)

Ekonomi