Güncel raporlara göre Adana depremi hangi ilçeleri etkiler? Adana'daki fay hatları ve riskli bölgeler nereler?

Güncel raporlara göre Adana depremi hangi ilçeleri etkiler?  Adana'daki fay hatları ve riskli bölgeler nereler?
TÜBİTAK'ın Çevre, Atmosfer, Yer ve Deniz Bilimleri Araştırma Grubu'nun çalışmasında Adana'daki fay hatları ve riskli bölgeler yer alıyor.

Maraş depremlerinden sonra Türkiye'nin deprem açısından riskli olan bölgeleri gündemdeki yerini koruyor. Deprem uzmanları da sık sık yeni açıklamalar yaparak risklere dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Naci Görür daha önce de Adana için uyarılarda bulunmuştu: "Adana ve Kıbrıs’ta da dikkatli olmamız gerekir. Bu uyarılarımız bölgedeki stres transferine dayanıyor. Keza Malatya çevresindeki Malatya, Ovacık ve Nazimiye-Karakoçan fayları üzerinde de benzer nedenlerle dikkatli olmalıyız. Yetkililerimizin ve halkımızın dikkatli olmasında yarar var."

Riskli bölgeler


TÜBİTAK Çevre, Atmosfer, Yer ve Deniz Bilimleri Araştırma Grubu'nun çalışmasına göre ise Anada'daki fay hatları ve riskli bölgeler şöyle:

Karataş (Adana) – Osmaniye (Adana) Fay Zonu: Adana ovasının güneydoğusunda, Karataş-Osmaniye arasında, yaklaşık 120 km uzunluğunda bir zon içinde birbirine paralel çok sayıda KD-GB genel gidişli faylar, Karataş-Osmaniye fay zonu olarak adlandırılmıştır. Kıyıya paralel uzanan faylar, morfolojik olarak belirgin olup, Kuvaterner yaşlı çökelleri etkilerler. Bu zon içinde, KD bölümde Yumurtalık fayı, kuzey bölümde ise Karataş fayı yer alır.


Adana Fayı: Yumurtalık fayının batısında, Karataş-Sarımazı arasında yaklaşık 67 km uzunlukta, KD-GB gidişli fay Karataş fayı olarak adlandırılmıştır. Morfolojik olarak çok belirgin olan fayın doğu bloğu aşağıda bulunmaktadır. Sarımazı-Ceyhan arasında yer yer sıçramalar yapan fay, genelde düzgün ve dar bir hat boyunca uzanır. Fay, Karataş civarında birbirine paralel parçalar halinde denizin içinde devam eder. Morfolojik verilere göre ve Yumurtalık fayına paralel uzanmasına bağlı olarak, fayın düşey bileşenli doğrultu atımlı olabileceğini ileri sürmektedirler.

ADANA FAY HATTI DEPREM RİSK HARİTASI 2023: Adana'da deprem riski yüksek olan ilçeler ve bölgeler hangileri? Naci Görür'den flaş Adana deprem riski uyarısı

Yumurtalık (Adana) Fayı: Yumurtalık-Karagedik arasında, 62 km uzunlukta, birbirine paralel çok sayıda paraçalardan oluşan KD-GB gidişli faylar, Yumurtalık Fayı olarak adlandırılmıştır. Yumurtalık-Ümraniye arasında, 25 km'lik bölümünde morfolojik olarak çok belirgin olan fay, kıyıya paralel olarak uzanmaktadır. Morfolojik verilere bağlı olarak, fayın açılma bileşenli sol yönlü doğrultu atımlı faylanma karakterinde olduğunu ileri sürmektedir.

İRAP ne diyor?

Adana için 2021'de tamamlanan İRAP raporunda da Ceyhan, Yumurtalık, İmamoğlu, Seyhan ve Yüreğir ilçeleri mevcut yapı stoğu ve fay hatlarına yakınlıklarından dolayı deprem afetinden muhtemel zarar görebilecek ilçeler olarak sıralanıyor.

Raporda 6,5 büyüklüğünde olası bir deprem senaryosunda, olayın afete dönüşmesinin nedenleri arasında kaçak ve denetimsiz yapılaşma, mevcut yapılaşmanın sağlam olmaması, yerleşim açısından yanlış yer seçimi, taşıyıcı sistemlerde mülk sahipleri tarafından yapılan tahribat yer alıyor.

Sıvılaşma riski olan yerlerde yapılaşmanın yoğun olduğu belirtilen raporda, kentsel dönüşümün bina bazında ve zemin özellikleri dikkate alınmadan yapıldığı, ildeki müteahhitlerin teknik anlamda yetersiz olduğu uyarısı yapılıyor.

Raporda, sanayi alanlarının riskli alanlarda yapılması, kaçak yapılar ve ekonomik ömrünü dolduran binalar olması, deprem yorgunu 1998 öncesi yapılan yapılarda insanların ikamet etmesi ili tehdit eden unsurlar olarak değerlendiriliyor. (Kısa Dalga)

Gündem