Gündem Gazze | Ateşkes olacak mı? Biden-Netanyahu görüşmesi... BM Güvenlik Konseyi toplantısı sonucu... G7 Gazze için toplanıyor

Gündem Gazze | Ateşkes olacak mı? Biden-Netanyahu görüşmesi... BM Güvenlik Konseyi toplantısı sonucu... G7 Gazze için toplanıyor
İsrail-Filistin çatışmasında 2. aya girildi. Ateşkes çağrılarından henüz sonuç alınamadı. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yla görüştü. Öte yandan BM Güvenlik konseyi toplantısından yine sonuç çıkmadı. 5-6 Kasım'da G7 ülkeleri Dışişleri Bakanları Gazze gündemli toplantı için Tokya'da buluşacaklar.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 32. güne girildi. Gazze yine sabaha kadar bombalandı.

İsrail savaş uçakları ve topları, Gazze'ye saldırılar ikinci ayına girerken kentin çeşitli bölgelerinde sivillerin evlerini hedef aldı, aralarında çocuklar ve kadınların olduğu onlarca sivil Filistinlinin ölümüne neden oldu.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın Gazze'deki gelişmeleri aktardığı haberine göre, Rafah kentindeki Şabbura Mülteci Kampı'nda el-Hamayde ailesinin evini hedef alan İsrail uçakları, biri kadın 5 kişiyi öldürdü.

Biden, Netanyahu ile görüştü: Rehineler hakkında konuştu

ABD Başkanı Biden ve İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşerek Hamas'ın elindeki rehineler dahil, Gazze ve Batı Şeria'daki son gelişmeler hakkında konuştukları öğrenildi.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Biden ve Netanyahu'nun, "Aralarında çok sayıda çocuk ve bazı Amerikan vatandaşlarının da bulunduğu, Hamas tarafından tutulan rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için devam eden çabalar" konusunda bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi.

Açıklamada, "İki lider, geçtiğimiz hafta insani yardımda yaşanan artışı memnuniyetle karşıladı ve önümüzdeki hafta, Gazze'ye giden kamyonların kontrol edilmesi ve hazırlama kapasitesinin artırılması da dahil olmak üzere, teslimatları önemli ölçüde artırmanın gerekliliği konusunda fikir alışverişinde bulundu." ifadelerine yer verildi.

Görüşmede Biden'ın, "İsrail'e ve İsrail vatandaşlarının Hamas'tan ve diğer tüm tehditlerden korunmasına kararlı desteğini" yinelediği, aynı zamanda Filistinli sivilleri koruma ve askeri operasyonlar sırasında "sivillere verilen zararı azaltma zorunluluğunu" vurguladığı kaydedildi.

ABD Başkanı'nın ayrıca, Batı Şeria'daki durumu ve "aşırılıkçı yerleşimcilerin şiddet eylemlerinden sorumlu tutulması ihtiyacını" ele aldığı bilgisi paylaşıldı.

Açıklamanın devamında, "İki lider, sivillere, devam eden çatışma alanlarından güvenli bir şekilde ayrılma fırsatı sunmak, yardımların ihtiyaç sahibi sivillere ulaşması ve potansiyel rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için taktiksel duraklama olasılığını tartıştı." ifadeleri kullanıldı.

İsrail kanadından açıklama

Başbakan Benyamin Netanyahu, bir kez daha ateşkes çağrılarını kabul etmeyerek "Rehineler bırakılmadan ateşkes olmayacak" dedi.

Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze'yi yeniden işgal edeceğine dair mesajlar verdi. Savunma Bakanı Yoav Galant da kara birliklerinin yeni planlarına onay verdi. İsrail, ordusu ise gece boyunca Gazze'deki sivillerin üzerine bomba yağdırmayı sürdürdü.

ABC kanalına konuşan Netanyahu, savaş bittikten sonra Gazze'yi kimin yöneteceği sorusunu yanıtladı. İsrail Başbakanı, "İsrail'in belirsiz bir süre için Gazze'deki genel güvenlik sorumluluğunu üstleneceğini düşünüyorum çünkü güvenliğin bizde olmadığında neler yaşandığını gördük" ifadeleriyle yanıtladı.

Beyaz Saray'dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, ABD yönetiminin, "genel ateşkesin şu aşamada uygun olmadığı" görüşünü sürdürdüğü belirtildi.

BM Güvenlik Konseyi, Gazze konusunda anlaşma sağlayamadı

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından 7 Ekim'den bu yana 6. kez toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), yine anlaşmaya varamadı.

Yine anlaşamadılar

Toplantının ardından basına açıklamada bulunan ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, "Halihazırda bir anlaşma sağlanamadı." bilgisini paylaştı. Wood, toplantıda çatışmalara insani ara verilmesi konusunun gündeme geldiğini, ancak Konsey nezdinde hala bu konuda farklı görüşler olduğunu dile getirdi. Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jung ise Birleşik Arap Emirlikleri'yle (BAE) birlikte BMGK'yi "İsrail'in hastaneler, mülteci kampları, BM tesislerine" yönelik saldırılarını görüşmek için topladıklarını aktardı.

"İnsaniyet krizi"

Gazze Şeridi'nde 10 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybetmesini "insaniyet krizi" olarak nitelendiren Zhang, Gazze'de kimsenin güvende olmadığını ifade etti. Zhang, bu korkunç durum karşısında BMGK'nin acilen bir karar kabul ederek insani ateşkes sağlaması gerektiğini vurguladı. BAE BM Daimi Temsilcisi Lana Nuseybe ise tüm Konsey üyelerinin sahadaki insani durumun ciddiyetinin farkında olduğunu belirterek, "Çatışmalar durmadan durumun kötüleşeceğinin farkındalar." değerlendirmesinde bulundu. İnsani durumun iyileştirilmesi ve can kaybının durdurulması yönünde genel bir fikir birliğinin oluştuğuna işaret eden Nuseybe, "Önceliğimiz hayat kurtarmak." dedi.

Tokyo'da gündem Gazze!

Japonya'nın Dönem Başkanlığında buluşacak G7 ülkelerinin Dışişleri Bakanları Gazze, Ukrayna ve Hint-Pasifik konularını ele alacak.

G7 2023 Dönem Başkanı Japonya'nın ev sahipliğinde, grup ülkelerinin Dışişleri Bakanları, 7-8 Kasım'da başkent Tokyo'da bir araya gelecek.

Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko'nun başkanlığındaki toplantıya ABD, Kanada, Almanya, İtalya, İngiltere, Fransa'nın Dışişleri Bakanları katılması bekleniyor.

Toplantıda, ilk ayını dolduran İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları, Rusya-Ukrayna krizi, enerji ve iklim sorunları da gündemde olacak.

Bakanlar, Asya-Pasifik jeopolitiğinde Çin'in artırdığı nüfuzu ve Kuzey Kore'nin nükleer ve füze programlarının mevcut durumunu ele alacak.

"Serbest ve Açık Hint-Pasifik" kapsamlı işbirliği vurgusunun yapılacağı toplantı sonrası, görüşülen konuların kayda geçtiği bildirge yayımlanacak. (Kısa Dalga)

Dünya