Güneş tutulmasını izleyen 2 çocuk görme kaybı yaşadı

Güneş tutulmasını izleyen 2 çocuk görme kaybı yaşadı
Bu yılın ikinci güneş tutulması 25 Ekim’de yaşandı. Bingöl’de güneş tutulmasını çıplak gözle izleyen iki ilkokul çocuğunda görme kaybı yaşandı.

Bingöl’de güneş tutulmasını izleyen iki çocukta görme kaybı yaşandı. Ailelerinin Bingöl’deki özel bir hastaneye başvurduğu çocukların doğrudan çıplak gözle güneşe baktıkları belirtildi. Ay'ın Güneş ve Dünya'nın arasına girmesiyle oluşan doğa olayı parçalı güneş tutulması, Türkiye'de birçok ilden izlendi.

Uzmanların uyarılarına rağmen Türkiye’nin farklı illerinden , kaynak maskesi, negatif film veya siyah cam gibi araçlar kullanılarak tutulma anları izlendi. Gazete Duvar'dan Fırat Bulut'un haberine göre, Bingöl’de 10 yaşındaki iki çocuk doğrudan çıplak gözle güneşe baktıkları için görme kaybı yaşadı. Çocukları muayene eden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mahmut Sinan Abit, her iki çocuğun gözünde güneşe bağlı olarak sinir tabakasında yanıklar oluştuğunu söyledi. Öğretmenlerinin uyarısına rağmen çocukların güneşe baktıkları bilgisini paylaşan Abit, “Ailelerinin verdiği bilgiye göre her iki ilkokul öğrencisi çocuk öğretmenlerinin uyarısına rağmen kısa bir süre güneşe bakmış ve ertesi gün gözlerinde görme kaybı yaşadıklarını fark etmişler" dedi.

Abit, çocukların sağ gözlerinde hasar oluştuğunu belirterek kalıcı bir hasar oluşup oluşmayacağını bilemediklerini ifade etti. Göz Hastalıkları Uzmanı Abit sadece tutulma anlarında değil hiçbir zaman güneşe doğrudan bakılmaması gerektiği uyarısında bulundu. Abit şöyle konuştu:

“Çocuklarımız doğrudan güneşe bakmışlar, herhangi bir koruyucu gözlük kullanmadan. Çocukların gözlerinde yaşanan hasarın nasıl ilerleyeceği kalıcı bir görme kaybının oluşup oluşmayacağını şimdilik bilmemiz mümkün değil. Çocuklarımızı takibe alacağız. Özellikle belirtmek gerekir doğrudan güneşe bakmak göz sinirindeki oldukça ciddi hasara neden olabilir. Bu konuda ailelerin , okulların bilinçlenmesi, uyarılarını yapması gerekir. Yetişkin olsun çocuk olsun asla doğrudan güneşe bakılmaması gerekir."

Yaşam