Güney Afrika'nın 'ikili çetesi' BAE'de yakalandı

Güney Afrika'nın 'ikili çetesi' BAE'de yakalandı
Güney Afrika'da eski devlet başkanı Jacob Zuma ile ilişkileri üzerinden devasa bir yolsuzluk ağı kurmakla suçlanan Atul ve Rajesh Gupta kardeşler Dubai'de yakalandı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Güney Afrika'da siyasi yolsuzlukla suçlanan 'Gupta kardeşler'i tutukladı. Güney Afrika'nın eski devlet başkanı Jacob Zuma ile ilişkilerini kullanarak devasa bir yolsuzluk ağı kuran Hindistan doğumlu Atul ve Rajesh Gupta dün gece Dubai'de tutuklandı.

Haklarında Interpol tarafından çıkarılmış kırmızı bülten de bulunan iki kardeşim iadesi için Güney Afrika Cumhuriyeti ile BAE arasında görüşmelerin başladığı belirtildi.

GUPTA KARDEŞLER KİMDİR?

Gupta kardeşler, Güney Afrika'da Zuma ile ilişkilerini kullanarak kârlı devlet ihaleleri almak, rüşvet vermek, hükümetteki kritik atamaları yönlendirmek ve devlet kaynaklarını hortumlamakla suçlanıyor.

İki kardeş, 1993'te terk ettikleri memleketleri Hindistan'da da para aklama suçlamasıyla soruşturma altında. Hindistan vergi yetkilileri 2018 yılında, Gupta kardeşlere ait bazı mülklere baskın düzenlemişti.

ZUMA HAPİS CEZASI ALMIŞTI

Atul ve Rajesh Gupta hakkındaki en ciddi yolsuzluk suçlaması ise Güney Afrika'nın eski lideri Zuma ile ilişkilerine odaklanıyor. Zuma'nın Gupta kardeşler ile ilişkileri ve yolsuzluk iddiaları 2018'de istifa etmesine yol açmış, eski Güney Afrika devlet başkanı savcılara ifade vermeyi reddettiği için 15 ay hapis cezasına çarptırılıp kefaletle serbest bırakılmıştı. Gupta kardeşler ise 2018'deki soruşturma başlayınca ülkeden kaçmıştı.

gupta-kardesler.jpg

'HER İSTEDİKLERİNİ YAPIYORDU'

Güney Afrika'da madencilik, bilgisayar teknolojileri ve medya sektörlerinde bir imparatorluk kuran Gupta kardeşler ile eski devlet başkanı arasındaki ilişkiye dair resmi bir raporda "Zuma, Gupta kardeşlerin ondan her istediklerini yapıyordu" ifadeleri kullanılmıştı. Güney Afrika basını ise onları bir dönem 'Zuptalar' diye anıyordu.

HANGİ KURUMLARI ELE GEÇİRDİLER?

Söz konusu raporda, Guptaların sahibi olduğu şirketlerin birçoğunun devlet şirketleriyle kârlı anlaşmalar yaptığı, devlet memurlarına ailenin çıkarlarını ilerletecek talimatlar verildiği belirtilmişti. Rapora göre, buna uyan isimler terfi ettirilip zam alırken, reddedenler işten çıkarılıyordu. Guptaların 'ele geçirdiği' kamu kurumlarının listesi ise epey uzun: Maliye, doğal kaynaklar ve kamu girişimleri bakanlıkları; vergi toplama ve iletişimden sorumlu kurumlar; devlet televizyonu SABC; ulusal havayolu şirketi; devlete ait olan raylı nakliyat operatörü ve enerji devi Eskom.

Zuma ile Gupta kardeşler ise haklarındaki iddiaları reddediyor. Gupta kardeşlerin BAE'den Güney Afrika'ya iade edilip edilmeyecekleri henüz bilinmiyor. (Kısa Dalga)

Dünya