Gurbetçilerin EYT başvuruları reddediliyor: Dava açmaları gerek

Gurbetçilerin EYT başvuruları reddediliyor: Dava açmaları gerek
Avukat Mehtap Biçer, yurtdışında yaşayan ancak Türkiye'de emekli olmak için prim ödeyenlerin bir kısmının EYT'den faydalanmak için yaptıkları başvurulardan ret cevabı almaya başladığını, bu sayının yüz binleri bulabileceğini belirtti.

Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) yıllardır süren mücadelesi ancak seçim öncesinde olumlu sonuçlandı ve ilk maaşlar alınmaya başlandı.

Yurtdışında yaşayan ve gerekli şartları tutturan Türkiye vatandaşları da EYT düzenlemesinden faydalanabiliyor. Ancak EYT’den faydalanmak için başvuru yapan gurbetçilerden bazıları ret cevabı aldı.

Independent Türkçe’den Ali Kemal Erdem’e konuşan Avukat Mehtap Biçer, bunun sebebinin emeklilikle ilgili yurtdışı borçlanmalarının 1 Ağustos 2019'dan itibaren geçerli olan genelge ile Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu'na (Bağ-Kur) aktarılması olduğunu söyledi.

Biçer, bu genelge çıkmadan önce gurbetçilerin yurtdışında işe başladıkları tarihin Türkiye'de de işe başlangıç tarihi kabul edildiğini hatırlattı.

"Bir kişi 1970'te işe başlamışsa Türkiye'de de 1970'te başlamış kabul ediliyordu" örneğini veren Biçer, "Ancak Bağ-Kur'a bağlandıktan sonra 'Biz sizin yurtdışındaki hizmet başlangıcını Türkiye için hizmet başlangıcı kabul etmeyiz' denildi" dedi.

Biçer, bu düzenlemenin ardından bir sorunun çıktığını belirterek, şunları söyledi:

“Yapılan düzenlemeyle Türkiye'de emekli olabilmek için 20 yıl yurtdışı borçlanma yapıp EYT'den faydalanmak için 2023 yılı içerisinde başvuran bir kadının hizmet başlangıcı 2003 kabul ediliyor. Yaşlılık aylığı (58 yaş) almak için borçlananlarda prim ödeme süresi 15 yıl olduğundan 'hizmet başlangıç süresi 2008 kabul edilerek aylık alamazsınız şeklinde ret' cevabı alıyorlar. Çünkü bu hesaplamalarla EYT'yi hak edebilmek için gerekli tarih olan 8 Eylül 1999 tarihine ulaşılamıyor. Kişiler yurtdışında bu tarihten önce bile işe başlamış olsa 'sen git yaşını, yılını bekle ya da daha fazla prim öde' deniliyor."

“Sayı yüz binleri bulabilir”

Bundan dolayı EYT hakkından faydalanmak için başvuran çok sayıda gurbetçiye şimdiden ret cevapların geldiğini aktaran Biçer, bu sayının yüzbinleri bulabileceğini savundu.

"Dava açsınlar"

Bu durumdaki gurbetçilere dava açmalarını tavsiye eden Av. Mehtap Biçer, şöyle devam etti:

“Yüzde 100 kazanırlar. Çünkü uluslararası sözleşmelere göre yurtdışında işe başlama tarihi Türkiye'de de başlama tarihi olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla hiçbir kanun uluslararası sözleşme hükümlerine aykırılık teşkil edemez. Mutlaka dava açsınlar. Sonrasını garantiye almak için davayı şimdiden açabilirler." (Kısa Dalga)

Gündem