Gürcistan'a telefon akını: Sınır kapısı geçişi 3,5 kat arttı

Gürcistan'a telefon akını: Sınır kapısı geçişi 3,5 kat arttı
Artvin'de Gürcistan'a açılan Sarp Sınır Kapısı'nda ucuz telefon almak isteyenlerin yarattığı yoğunluk nedeniyle işlemler saatlerce uzuyor.

Gürcistan'dan uygun fiyatlı üst segment akıllı telefon alıp zam gelmeden IMEI kaydını yaptırmak isteyenler yılın son iki ayında sınıra akın etti.

Yılın son haftasında Sarp Sınır Kapısı'ndan Gürcistan'a gidenlerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 3,5 kat arttı.

Bu ülkeye günübirlik geçiş yapıp Türkiye'de ortalama 55 bin lira olan telefonu 27 bin liraya satın alanlar, gümrükte yüzde 10'a ulaşan KDV iadesi almak için sırada bekliyor.

Sarp Sınır Kapısı'nda artan yoğunluk nedeniyle 20- 26 Aralık tarihlerinde geçen yıla göre geçişler yüzde 358 artarak 172 bin kişiye ulaştı.

Sınırda 10 saat bekledi

Gürcistan'dan daha uyguna telefon alıp Türkiye'ye gelen Murat Altınkaya şunları söyledi: "Son model bir telefonum olsun istedim. Türkiye'de telefon fiyatları daha pahalı olduğu için Gürcistan'a gittim. O da hüsranla bitiyor, çok uzun saatler bekliyoruz. Eziyet çekiyoruz. Gece 2'de girdim gündüz 11-12 gibi çıktım. Tax Free (Vergi iadesi) için 8 saate kadar bekleyenler var. Ben aldığım telefonla yaklaşık 5-6 bin TL kar ettim. Model yükseldikçe kar daha fazla oluyor. 1 Ocak itibarıyla kaydettirme parası 6 bin TL'ye çıkacak o yüzden son 1-2 günümüz kaldı. Son anda kurtardık."

Taksici yoğunluğa şaşırdı

Sarp Sınır Kapısı'nda taksicilik yapan Gökay Balcıoğlu, "Son 1-2 aydır burada çok yoğunluk var. Türkiye'nin her yerinden geliyorlar. Telefonla ilgili bir yoğunluk var, sırf telefon almaya geliyorlar. Onun dışında başka bir yoğunluk olduğunu düşünmüyorum. Ben burada yıllardır taksicilik yapıyorum, böyle bir yoğunluk hiç görmedim. Geçen yıl sadece Gürcülerin bu tarafa gelip alışveriş yoğunluğu vardı, ama bu kadar değildi" ifadelerini kullandı.

Yurt dışından alınan telefonu kullanabilmek için IMEI kaydı gerekiyor. Halihazırda kayıt için 2 bin 732 lira ödeniyor. Türkiye dışında telefonlar daha az vergiyle satıldığı için IMEI harcı eklendiğinde dahi daha ucuza alınmış oluyor. Ancak yeni yılda harç eğer indirim uygulanmazsa 6 bin 91 lira olacak. IMEI kaydı için de ülkeye giriş-çıkış gerekiyor. (DHA)

Yaşam