CHP'li Gürsel Erol, polis ek göstergelerinin jandarmaya eşitlenmesi için kanun teklifi verdi

CHP'li Gürsel Erol, polis ek göstergelerinin jandarmaya eşitlenmesi  için kanun teklifi verdi
CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, aynı bakanlığa bağlı olan ve aynı görevi yerine getiren polis ve jandarma arasındaki maaş adaletsizliğinin giderilmesi amacıyla TBMM’ye kanun teklifi verdi. Teklifte, emniyet görevlilerine uygulanan ek göstergelerin yükseltilmesi ve jandarma görevlilerine uygulanan ek göstergelere eşitlenmesi öngörülüyor.

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, TBMM’ye verdiği Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'nde, Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin ek göstergelerinin yükseltilmesini talep etti. Teklifte, polis ve jandarma personelinin görev ve faaliyet alanları iç güvenliği sağlamak olduğu halde maaşlarında haksız uygulamalar bulunduğu belirtildi.

Teklif ile Emniyet Genel Müdürü’nün ek göstergesinin tümgeneral rütbesine, Teftiş Kurulu Başkanı, Polis Akademisi Başkanı, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ile Ankara, İstanbul ve İzmir emniyet müdürlerinin ek göstergesinin kıdemli albay rütbesine, diğer büyükşehir belediyesi olan illerin emniyet müdürlerinin ek göstergesinin 5300'e, büyükşehir belediyesi olan illerin dışında kalan illerin emniyet müdürlerinin ek göstergesinin albay rütbesine, daire başkanları ile kadroları bu sınıfa dahil olup da yukarıda sayılanlar dışında kalanların ek göstergesinin ise 4300'e eşitlenmesi öngörüldü.

"EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET"

Gürsel Erol, teklifinin gerekçesinde şunları kaydetti:

"Teklifimiz ile Emniyet Teşkilat Kanunu’nda ve Devlet Memurları Kanunu’nda yapılan değişiklik sonucu emniyet hizmetleri sınıfı personelimiz hak ettiği ek göstergeye kavuşacak, emeklilik durumlarında ciddi bir iyileşme yapılmış olacaktır. Emniyet teşkilatımız ağır ve yıpratıcı koşullarda çalışıyor. Ek göstergede durumundan dolayı, eğitim durumları ve yaptığı iş aynı olan emniyet teşkilatı personeli arasında emekli olduklarında ikramiye ve maaş yönünden büyük farklar olduğu görülmektedir. Oysa Anayasamız, 'eşit işe eşit ücret' ilkesini gerekli kılmaktadır. Sosyal ve hukuk devleti ilkesinin gereği de evrensel hukukun gereği de budur. Yani aynı nitelikte iş yapan personel arasında ücret adaletsizliğinin giderilmesi hem Anayasa bakımından hem de evrensel hukuk açısından en doğal gerekliliktir.

Gerek çalışırken gerekse emekli olduktan sonra polislerimize saygın, itibarlı ve güvenilir bir hayat sürmelerini temin amacıyla bu özlük hakları iyileştirmesi mutlaka yapılmalıdır.”

Erol'un TBMM Başkanlığı'na sunduğu teklifte öngörülen düzenleme şöyle:

"14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun eki (I) sayılı
Ek Gösterge Cetvelinin “VII. Emniyet Hizmetleri Sınıfı” aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir."

 

a) Emniyet Genel Müdürü

1

7000

b) Teftiş Kurulu Başkanı
Polis Akademisi Başkanı ve Emniyet Genel Müdür Yardımcıları, Başkanlar ile Ankara, İstanbul, İzmir Emniyet Müdürleri

1

5800

c) Diğer İl Emniyet Müdürleri Polis Başmüfettişleri, Daire Başkanları, Polis Okulu Müdürleri ile Başkanlık Yardımcıları

1

5300

d) Merkez Emniyet Müdürleri

1

4800

e) 2. Sınıf Emniyet Müdürleri, 3. Sınıf Emniyet Müdürleri ve 4. Sınıf Emniyet Müdürleri

1

4300

aa) Yükseköğrenimliler

1

3600

 

2

3000

 

3

2200

 

4

1600

 

5

1100

 

6

900

 

7

800

 

8

500

bb) Diğerleri

1

3000

 

2

2200

 

3

1600

 

4

1100

 
(SERRA TAYLAN/ANKA)

Gündem