Gürsel Tekin: Konut fiyat artışlarında son dört yıldır dünya birincisiyiz

Gürsel Tekin: Konut fiyat artışlarında son dört yıldır dünya birincisiyiz
Gürsel Tekin, Türkiye'nin konut fiyat artışlarında son dört yıldır dünya birincisi olduğunu belirtti.

Konut, gelen fiyat yükselişleriyle Türkiye'de son dört yılın zam şampiyonu olarak öne çıktı.

Türkiye’nin 2020 yılında başlayan dünya şampiyonluğunun 2021, 2022 ve 2023’te devam ettiğini kaydeden CHP eski Genel Sekreteri Gürsel Tekin, “Konut fiyat artışlarında son dört yıldır dünya birincisiyiz. AKP iktidarını tebrik ediyorum. Türkiye, 2023’te yapılan araştırmalarda 56 ülke içinde yüzde 132.8’lik artışla ilk sırada yer aldı. Fiyatların en çok arttığı şehirler ise Ankara, İzmir ve İstanbul oldu” açıklamasında bulundu.

'Metrekarede 1.100 dolar'

Tekin, verdiği bilgilerde Ankara’daki artışın yüzde 135.3, olduğunu kaydederken, Ankara’yı yüzde 133 ile İzmir, yüzde 127.3 ile İstanbul izledi. Dolar bazında konut fiyatlarının 2010 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak Ocak 2024 itibarıyla metrekarede 1.100 dolar olduğunu kaydeden Tekin, “Küresel Konut Fiyat Endeksi’ne göre dünya genelinde konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke konumundayız. Ülke genelinde 810 bin civarında satılık konut bulunuyor. Bu rakamın içinde bankadan ve icradan satışlar bulunmuyor” diye konuştu.

Kiralık evlerdeki sorunlara da dikkat çeken Tekin, mal sahipleri ve kiracı arasındaki dava sayılarında sadece son bir senede yüzde 300’lük bir artış olduğunu belirtti. (Kısa Dalga)

Ekonomi