"Hablemitoğlu AKP’den milletvekili olmak istiyordu"

"Hablemitoğlu AKP’den milletvekili olmak istiyordu"
Necip Hablemitoğlu cinayeti soruşturmasında tanık olarak ifade veren 12 Eylül dönemi sıkıyönetim savcılarından, AKP kurucusu ve milletvekili Ramazan Toprak, Necip Hablemitoğlu’nun AKP’den milletvekili olmak istediğini, Ergün Poyraz’ın kapatma davasında delil olarak kullanılması planlanan kitabın yayınını geciktirdiğini ileri sürdü.

CENGİZ ERDİNÇ

Necip Hablemitoğlu cinayeti soruşturmasının detaylarında farklı iddialar ortaya atıldı. Bu iddialardan en çarpıcı olanını 12 Eylül döneminde askeri savcılık yapan, eski milletvekili ve AKP kurucusu Ramazan Toprak dile getirdi. Halil Şıvgın’ın Fethullahçılara yakın bir isim olduğunu öne sürdüğü Toprak bu iddiaları Hablemitoğlu soruşturmasında savcıya tanık olarak verdiği sekiz sayfalık ifadede dile getirdi.

Necip Hablemitoğlu ile 15 Ocak 2001’de telefon ederek tanıştığını söyleyen Toprak, kısa sürede dostluklarının ilerlediğini, aleyhinde açılan davalar nedeniyle mali durumunun bozulan Hablemitoğlu’nun açıkça söylemese de büyük riske girerek yaptığı hizmetlerin AKP tarafından değerlendirileceğini ima ederek milletvekilliği beklediğini ileri sürdü. Aynı dönemde MİT müsteşarlığına talip olduğu yolundaki haberlerin medyaya da yansıdığını anlatan Ramazan Toprak bu düşünceleri dönemin grup başkanvekili Faruk Çelik’e aktardığını söyledi.

“Patlak Ampul kitabını seçim için geciktirdi”

Toprak Necip Hablemitoğlu’nun AKP’nin kapatılması için açılan davaya destek sağlayacak bir kitabın yayınını da geciktirdiğini ileri sürdü.

Ramazan Toprak şunları anlattı: “10 Temmuz 2002 akşamı Vilayetler Evi’nde Halil Şıvgın Bey ve ailesi ile Necip Bey ve ailesinin katıldığı akşam yemeğinde Necip Bey, “bizden çok etkilendiğini ve bize karşı (Ak Partililere) önyargılarının kırıldığını, Ak Parti’ye kapatma davası hazırlığı yapıldığını, Ergün Poyraz’ın Ak Parti ve Tayyip Bey hakkında bir kitap hazırladığını, bu kitap delil gösterilerek seçimden önce kapatma davası açılacağını, kapatma davası konusunda psikolojik savaşı kendisinin yönlendirdiğini ancak bunun yanlışlığını gördüğünü, birlikte olduğu arkadaşlarının da kafalarının karışık olduğunu, Ak Parti genel merkezinin dinlendiğini ve konuşmalarımızda dikkatli olmamızı, açılması düşünülen kapatma davası ile Ak Parti’nin seçime sokulmamaya çalışılacağını, seçime girse bile bu dava nedeniyle vatandaşın umudu ve ilgisinin kırılacağını, en azından hayli zayıflatılmış olacağını, kitabın yayıma hazırlanması çalışmaları görevinin kendisine verildiğini” söyleyince biz, “kitabın yayımlanması işini engellemesi veya en azından seçim yapılana kadar ertelemesini” rica edince kırmadı ve “seçime kadar birtakım bahaneler bulup kitabın yayımlanmasını engellerim” dedi. Nitekim Necip Beyin 3 Kasım 2002 seçimleri öncesinde yayınlatmadığı bu kitap seçimlerden çok sonra “Patlak Ampul” adıyla yayınlandı. Ancak yayımlandığında 3 Kasım 2002 milletvekili genel seçimleri yapılmış tâbir câizse iş işten geçmişti.”

Vilayetler Evi’ndeki yemekten döner dönmez 23.30’da Genel Başkan Tayyip Erdoğan’ı aradığını acil randevu istediğini, parti genel merkezinde yaptığı görüşmede bu konuşmaları aktardığını söyleyen Ramazan Toprak, Tayyip Erdoğan, Necip Hablemitoğlu, Halil Şıvgın ve kendisi olmak üzere Meclis lojmanlarındaki evinde görüşme yapılmasının kararlaştırıldığını ileri sürdü.

“Abdullah Gül geldi”

Tayyip Erdoğan’ın mazereti olduğu toplantıya temsilen Abdullah Gül’ü gönderdiğini anlatan Ramazan Toprak, 19 Temmuz 2002 günü yapılan toplantıda Hablemitoğlu’nun Abdullah Gül’e ABD’de Yahudi kuruluşlarında görüştüğü isimleri, bu kişilerle neler konuştuğunu anlattığını, Abdullah Gül’ün bundan rahatsız olduğunu ileri sürdü. Hablemitoğlu’nun kapatma davası için kitabın yayınını geciktireceğini bir kez daha söylediğini aktardı.

3 Kasım 2002 seçimlerinde Gül’ün etkisiyle seçilmesi zor olan 3. sıraya konduğunu anlatan Ramazan Toprak, seçimlerden sonra Milli Savunma Komisyonu başkanlığı yaptığını, Doğan grubu medyasında hakkında çıkan olumsuz haberlerden sonra Gül’ün isteğiyle bu görevden istifa ettiğini söyledi.

Nuh Mete Yüksek komplosu

Ramazan Toprak, 18 Aralık 2002 günü Hablemitoğlu’nun öldürülmesinden sonra Başbakan Abdullah Gül’ün kendisini aradığını, ertesi gün Başbakanlığa gittiğini, Abdullah Gül’e Hablemitoğlu’nun kendisine Nisan ayında anlattığı Nuh Mete Yüksel üzerinden kurulacak komployu aktardığını söyledi.

Ramazan Toprak Hablemitoğlu’nun kendisine bir vakıfta yapılacak aramada önceden yerleştirilmiş bir CD ele geçirileceğini, CD’yi Fethullahçı polislerin şantaj için yerleştirdiği izlenimi verileceğini, Emniyet üzerindeki Fethullahçı yapılanma üzerinden ülke çapında ucu açık bir irtica operasyonu başlatılacağını, bunun arkasında Mesut Yılmaz’ın olduğunu söylediğini ileri sürdü.

Toprak, bugün gelinen noktada 3 Haziran 2003 günü ÇEV’de ortaya çıkan ve Yüksel’in istifasıyla sonuçlanan şantaj kasedini Fethullahçı polislerin organize ettiğini, Hablemitoğlu’nun bu oyun içindeki oyunu görmediğini söyledi.

Eski Bakan Şıvgın da doğruladı

Ramazan Toprak’ın Necip Hablemitoğlu ve Abdullah Gül buluşmasına ilişkin anlattıklarını yine tanık sıfatıyla ifade veren Halil Şıvgın da doğruladı. Enver Altaylı’nın Hablemitoğlu ile kendi ofisinde karşılaştığını, Altaylı ve Mustafa Özcan’ın birkaç kez Hablemitoğlu ile görüşmek için kendisinden aracılık yapmasını istediğini anlatan Şıvgın, Ramazan Toprak’ın Milli Savunma Komisyonu Başkanlığı’ndan istifa ettirilmesinden sonra kendisine Fethullah Gülen’in ekibinden olduğunu, askeri savcılık görevinden bu yüzden alındığını söylediğini ileri sürdü. (Kısa Dalga)

Gündem