Hablemitoğlu cinayetinde çekilmeyen tuğla Gökhan Nuri Bozkır mı?

Hablemitoğlu cinayetinde çekilmeyen tuğla Gökhan Nuri Bozkır mı?
Türkiye, Necip Hablemitoğlu cinayetinin firari sanığı eski Yüzbaşı Gökhan Nuri Bozkır'ı 3 yıldır Ukrayna'dan getiremedi. Cinayet zanlısı Bozkır'a "IŞİD’e silah sağlama, örgüt üyeliği, tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi” suçlarından dava açıldı. Bozkır, bu olay sonrasında firar etti.

Ankara’nın Ayrancı Semti’nde bulunan Portakal Çiçeği Sokağı’nda 18 Aralık 2002‘de vurularak öldürülen Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu'nun katil zanlısı Yüzbaşı Gökhan Nuri Bozkır halen yakalanamadı. 

Hablemitoğlu dosyasını haberleştiren Ankara Gazetecisi'nden Alican Uludağ'a göre,Türkiye’de FETÖ yapılanmasını ilk yazan isimlerden olan Hablemitoğlu cinayeti dosyası uzun süre adliyenin tozlu raflarında bekletildi. Dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Necip Cem İşçimen, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından dosyayı raftan indirdi. Cinayeti derinlemesine araştıran İşçimen, başsavcı değişikliğinin ardından görevden alındı.

Dosyayı devralan savcı Zafer Ergün‘ün yaptırdığı HTS çalışması sonucunda, Hablemitoğlu cinayetinin işlendiği saatlerde bölgede eski Özel Kuvvetler subayı Gökhan Nuri Bozkır’ın telefonunun sinyal verdiğini tespit edildi. Bozkır’ın silahı attığı iddia edilen Mogan Gölü civarında da sinyal verdiği belirlendi. Hemen sonra Bozkır hakkında kırmızı bülten çıkarıldı.

UKRAYNA'DA YAKALANDI 

Ancak bu sırada TSK’den ihraç eski Yüzbaşı Bozkır’ın Ukrayna‘da olduğu anlaşıldı. Temmuz 2019’da Türkiye’nin talebiyle gözaltına alınan Bozkır, tutuklanmadı, ev hapsi kararıyla serbest bırakıldı. Sonraki süreçte ev hapsi kararı da kaldırılırken Bozkır, Kiev’i terk etmemesi şeklinde adli kontrol altına alındı. Siyasi sığınma talebinde bulunan Bozkır, bu süreçte bir türlü Türkiye’ye iade edilmedi.

IŞİD’E PATLAYICI TAŞIDI

Türkiye, Gökhan Nuri Bozkır’ın adını Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde Eylül 2015 tarihinde soğan kamuflajıyla infilaklı fitil taşıyan TIR’ın yakalanması olayında da duydu. IŞİD’e gittiği belirtilen 5,5 tonluk infilaklı fitiliyle ilgili arasında Bozkır’ın bulunduğu 9 şüpheli hakkında “IŞİD’e silah sağlama, örgüt üyeliği, tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi” suçlarından dava açıldı. Bozkır, bu olay sonrasında firar etti.

3 YILDIR İADE EDİLMEDİ

Neredeyse 3 yıl olacak. Bu süreçte Türkiye, Bozkır’ı Ukrayna’dan bir türlü alamadı. Ancak bu durum, akıllarda soru işaretleri yaratmaya başladı. Çünkü Ukrayna ile Türkiye’nin ilişkileri oldukça iyi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, son dönemde sık sık bir araya geldi, ikili anlaşmalar yaptı. Türkiye, Rusya ile savaş durumunda olan Ukrayna’ya SİHA dahi verdi.

Diğer taraftan, yakın dönemdeki örnekler Türkiye’nin Ukrayna’dan aranan şüphelileri alma konusunda zorlanmadığı da gösteriyor.

Örneğin Ocak 2021’de FETÖ’nün Bağdat sorumlusu Salih Fidan ile Erbil sorumlusu Samet Güre, Ukrayna’da yakalanarak Türkiye’ye getirildi. Söz konusu operasyon, Emniyet ve MİT’in ortak çalışmasıyla gerçekleşti. 2018’de ise MİT Başkanlığı tarafından, FETÖ’den aranan Salih Zeki Yiğit, Ukrayna’da düzenlenen operasyonla yakalandı ve özel uçakla İstanbul’a getirildi.

Eylül 2020’de ise Ukrayna’da bulunan ve PKK/KCK mensubu iddia edilen İsa Özer, MİT’in yurt dışı operasyonu ile Türkiye’ye getirildi.

Bu örnekler de gösterdi ki MİT ve Emniyet, Ukrayna’da istediği şüpheliyi yakalayacak operasyon derinliğine sahip. Bu konuda Ukrayna makamlarının da onay verdiği anlaşılıyor.

TEK İSTİSNA HABLEMİTOĞLU

Ancak tek istisna Hablemitoğlu cinayeti firarisi Gökhan Nuri Bozkır. Türkiye bir türlü Bozkır’ı alamıyor. Bu noktada, şu soru ortaya çıkıyor: Türkiye gerçekten Bozkır’ı getirmek istiyor mu?

Bu soruya, mevcut durum nedeniyle “evet” yanıtını vermek zor.

Çünkü Bozkır, Suriye’deki cihatçılara patlayıcı götürülmesini organize eden bir kişi. Sedat Peker’in SADAT/El Nusra açıklamalarıyla yeniden gündeme gelen silah taşıma konusu Türkiye açısından “sakıncalı” bir konu.

Diğer yandan en önemli iddia ise Bozkır’ın Türkiye’ye getirilmesi getirilerek itirafçı olması halinde adını vereceği bir kamu görevlisi… Halen kritik bir kurumda çalışan bu kişinin adının ortaya çıkması halinde Hablemitoğlu cinayetinin başka bir noktaya uzanmasından mı endişe ediliyor?…

Uğur Mumcu cinayetinde Mehmet Ağar‘ın dediği “Bir tuğlayı çekersem duvar yıkılır, altında kalırız” dediği durum neyse, Hamlemitoğlu cinayetinde Bozkır’ın getirilmemesi olayı da aynı şey.

Bugün savcının önüne çıkan bir duvar çıkmış durumda. Ve o duvardaki o tuğla Gökhan Nuri Bozkır… Ve o tuğlayı çekmek istemeyenler Bozkır’ı koruduğunun farkında mı?…

Gündem