Hacı Bektaş'ta bir hafta arayla iki anma etkinliği düzenlecek

Hacı Bektaş'ta bir hafta arayla iki anma etkinliği düzenlecek
Hacı Bektaş Veli anması bu yıl iki etkinlikle gerçekleştirilecek. İki anma olması tartışmaları beraberinde getirirken Alevi dernekleri etkinliklerin birbirinin alternatifi olmadığını söyledi.

Nevşehir'in Hacı Bektaş ilçesinde bulunan Hünkar Hacı Bektaş-i Veli Dergahı’nda her yıl 16 Ağustos tarihinde, çok sayıda Alevi örgütü ve Alevi inancına mensup kişilerin katılımı ile anma yapılıyor. UNESCO bu yılı Hacı Bektaş Veli yılı ilan etti.

Gazete Duvar'dan Burcu Özkaya Günaydın'ın haberine göre bir hafta arayla iki etkinlik yapılacak olması basında Alevi örgütlerinin ayrışması ve anmaları bölme olarak lanse edildi. Ancak Alevi dernekleri, bunun bir ayrışma olmadığını vurguladı. Ancak belediye yetkilileri aynı fikirde değil.

16-22 Ağustos’ta etkinlik, Hacıbektaş Belediyesi, Anma Kurulu, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Derneği’nin ortaklaşmasıyla düzenlenecek.

Bir hafta sonra Alevi Dernekleri Federasyonu ve Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu ortaklığıyla 26-28 Ağustos tarihinde bir etkinlik yapılacak. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, her sene verilen Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü’nün geçtiğimiz yıl tertip komitesinin pandemiden kaynaklı Türk Tabipler Birliği’ne verilmesini uygun görmesine rağmen Hacı Bektaş Veli Belediyesi’nin bu kararı yok sayarak başka bir kuruma verdiğini söyledi.

Kaplan, “Geçen sene belediye ile yaşanan böylesi sorundan kaynaklı çekildik. Sonrasında biz haklı bulunduk, bunun özeleştirisi de yapıldı. Bu yılın ocak ayından beri etkinlikleri planlamada ortaklaştık” dedi.

Birkaç gün önce Hacıbektaş Belediye Başkanı Yoldaş Arif Altıok’un 27-28 Ağustos’ta yapılacak etkinliği; “alternatif, provokatif, siyasi hesaplar içeren eylem” olarak tanımladığını hatırlatan Kaplan, “Başkanın açıklaması maksadını aşan bir açıklama oldu. Tepkiler üzerine açıklamayı yayından kaldırdı. Bildiğim kadarıyla Alevi Dernekleri Federasyonu ve Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu’yla bir görüşme de olacak. Sorunun çözüleceğini düşünüyorum” diye konuştu.

‘ALTERNATİF ETKİNLİK DEĞİLİZ’              

Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı (ADFE) Celal Fırat ise açıklamasında UNESCO'nun 2021 yılını Hacı Bektaş Veli yılı olarak ilan ettiğine vurgu yaparak, Hacı Bektaş Veli adına yapılan her iki etkinliğe de katılım sağlayacaklarını söyledi. Fırat "Pandemi başlamadan yurt genelinde sürekli etkinlik kararımız vardı. 16-22 Ağustos Hacı Bektaş Veli Anma Etkinlikleri bu yıl Muharrem ayına denk geliyor. İletişim eksikliği oldu diyelim. Biz belediyenin düzenlediğine de katılım sağlamaya çalışacağız. Altını çizerek söylemek isterim; biz alternatif bir etkinlik değiliz" diye konuştu.

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Mat da belediyenin dışında düzenlenecek etkinliğin bir alternatif olmadığına dikkat çekti. Açıklamasında kimi kurum ve kuruluşlarca lanse edildiği üzere, bölünme gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı.

Hacı Bektaş Veli Belediyesi başkan sekreteryasındaki yetkili ise, kendi nazarlarında iki etkinliğin olmadığını, 26-28 Ağustos’ta yapılan etkinliğin kendilerine alternatif bir etkinlik olduğunu söyledi.

Gündem