Başdöndürücü olayları sakince okuyun... Hafta sonu neler oldu?

Başdöndürücü olayları sakince okuyun... Hafta sonu neler oldu?
Türkiye 20 - 21 Mart 2021 sabahlarına tarihe geçecek gelişmelerle uyandı. Kısa Dalga olarak 20 Mart Cumartesi ve 21 Mart  Pazar gününün gelişmelerini tek dosyada veriyoruz. İyi okumalar


20-21 MART 2021



GÜNDEM 

Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden çekildi

TÜRKİYE 2011’de ilk imzacısı olduğu, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla  Meclis’e gönderilip yasalaşan İstanbul Sözleşmesi'nden 20 Mart’ın ilk dakikalarında gece yarısı Erdoğan imzalı kararname ile çekildi.

Okuma önerisi: İstanbul Sözleşmesi nedir?

 TEPKİLER

Hukukçular: Yok hükmünde

HUKUKÇULAR, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararında Meclis’in devre dışı bırakılamayacağını savunarak, “Çekilme kararının yok hükmünde” olduğunu savunup, “Sözleşme yürürlüktedir” değerlendirmesi yaptı.

Kadınlar: Affetmeyeceğiz

KADIN örgütleri İstanbul Sözleşmesi'nden çıkma kararını protesto etmek için cumartesi sabahından itibaren sosyal medyadan çağrı yaptı. Öğleden sonra Türkiye’nin birçok kentinde kadınlar sokaktaydı. Kadınlar sosyal medyada da “Unutmayacağız, affetmeyeceğiz” diye gösterdi.

Avrupa Konseyi: Türkiye kadınları tehlikeye attı

AVRUPA Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına "Bu adım, tüm çabalara karşı büyük bir gerilemedir ve kadınların korunmasını tehlikeye attığı için çok içler acısıdır” dedi.

KADEM: 6284’ün güçlendirilmesi çalışacağız

İSTANBUL Sözleşmesi’ni savunduğu ve kadın çalışmaları nedeniyle muhafazakar – İslamcı kesimin tepkisini çeken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın da yönetiminde yer aldığı KADEM, sözleşmeden çekilme kararıyla ilgili “6284 sayılı kanunun güçlendirilmesi için tüm gücümüzle çalışacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz” açıklaması yaptı.

Kılıçdaroğlu: “İstanbul Sözleşmesi geri gelecek”

CHP, çekilme kararının iptali için Danıştay’a başvurma kararı alırken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bir gece yarısı kararnamesi ile 42 milyon kadının hakkı, hukuku, onların ellerinden alınamaz" dedi.

Soylu: "Kadın cinayetlerinin arttığı söylemi yalan"

İÇİŞLERİ Bakanı Süleyman Soylu; ''Türkiye'de kadın cinayetlerinin arttığı söylemi tamamen yalandır eldeki veriler tarafından desteklenmemektedir'' dedi.

Ankara Sözleşmesi

AKP Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, İstanbul Sözleşmesi’nin yerine ‘Ankara Sözleşmesi’ni hazırladıklarını açıkladı.

Meclis’e sabah baskını, Gergerlioğlu gözaltına alındı

MİLLETVEKİLLİĞİNİN düşürülmesinden sonra HDP’nin Meclis grup salonunda “adalet nöbetine” başlayan Ömer Faruk Gergerlioğlu, 21 Mart sabahı polislerce gözaltına alındı. Gergerlioğlu'nun abdest almaya gittiği lavaboda gözaltına alındığı belirtildi. Gergerlioğlu’nun polislere “Biz bu görüntüleri 90’larda da gördük” dediği öğrenildi. Gergerlioğlu, karakolda ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Gözaltına dayanak yapılan ve Meclis koridorunda yasadışı sloganlar atıldığı ileri sürülen videonun 5 yıl önce YouTube’a yüklendiği ortaya çıktı.

Bahçeli’nin açıklamasından bir gün sonra

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 20 Mart’ta Twitter’dan yaptığı açıklamada, Gergerlioğlu’nun yer yatağının kaldırılmasını ve Meclis’teki eylemine son verilmesi gerektiğini yazmıştı.

TBMM Başkanı Şentop: “Gereğinin yapılmasına izin verdik”

MECLİS Başkanı Mustafa Şentop, Gergerlioğlu’nun gözaltına alınmasıyla ilgili olarak “Hiç kimse, milletimizin temsil makamı olan TBMM’yi hukuk dışı bir propagandanın parçası kılamaz. Bunu yapmaya kalkanlara karşı gereği, hukuk dâhilinde yapılır ve yapılmıştır” dedi.

Diyarbakır’da uyanıp Muş’ta uyandılar

CUMHURBAŞKANI Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan kararla, Diyarbakır Şenyayla bölgesi Muş'a bağlanırken, Ordu-Giresun sınırı da yeniden belirlendi.

Gezi Parkı, İBB’den alındı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kendi mülkiyetindeki Taksim Gezi Parkı'nın Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmesine tepki gösterdi. Açıklamada, "Gezi Parkı arazisine keyfi biçimde el konularak Taksim Meydanı projesi engelleniyor" denildi. 

Demirtaş: "Siyaseti Harvard'da öğrenmedik"

Cezaevinde tutulan HDP eski eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisine açılan kapatma davası ile ilgili olarak "Bizler siyaseti Harvard Üniversitesi'nin siyasal bilimler bölümünde öğrenmedik. Halkın içinden çıkmış siyasetçileriz. Bizlere yasak getirilirse halk, kendi içinden binlerce yeni siyasetçi çıkarır. Ben de bir partiye üye ya da bir yere aday olmadan bu mücadelenin içinde olmaya devam edeceğim" dedi.

HDP Eşbaşkanı Sancar: "Öcalan'ın 2013'teki barış çağrısını destekliyoruz"

Diyarbakır'da Newroz, Bağlar'daki alanda kutlandı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar "Gergerlioğlu'nun sesi bu meydanda yankılanıyor. Bu ateş yandığı sürece kimse bize boyun eğdiremez, diz çöktüremez. HDP’yi kapattınız, bu halkı ne yapacaksınız?" diye sordu. Sancar, Abdullah Öcalan'ın  çözüm sürecinin başlangıcında 2013 yılı Newroz'unda okunan mektubunu hatırlatarak "Öcalan'ın 2013'deki barış çağrılarını destekliyoruz" dedi.

EKONOMİ

Merkez Bankası Başkanı Ağbal görevden alındı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal Görevden alındı. Ağbal'ın yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı. Yeni Şafak yazarı olan Kavcıoğlu'nun Merkez Bankası'nın faizleri artırma kararlarına eleştirel yaklaşan yazıları bulunuyor.

Ağbal: Şükranlarımı arz ediyorum

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alınan Naci Ağbal, "Bugün itibariyle görevden alınmam nedeniyle de şükranlarımı arz ediyorum" dedi.

 KULİS: “Ağbal kabineye girebilir”

MERKEZ Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınması, siyaset kulislerini de hareketlendirdi. AKP’de, “Ağbal’ın görevden alınmasıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine değişikliği sinyalini” verdiği konuşuluyor. Ağbal’ın, “Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilebileceği” de ileri sürülüyor.

Kanal İstanbul’a devlet güvencesi

RESMİ Gazete'de yayınlanan ‘’Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanuna’’ geçici madde eklenerek Kanal İstanbul'a devlet garantisi verilmiş oldu.


 COVİD-19 

“Türkiye'de mutant virüslü hasta sayısı 400 binler civarında

HACETTEPE Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'de mutant virüslü vakaların 10'da 1'inin tespit edildiğini belirterek, "Demek ki biz bu 41 binin 400 binler civarında olduğunu tahmin edebiliriz" dedi.

İzmir Valisi: "Kritik eşiği aştık "

İZMİR Valisi Yavuz Selim Köşger, "Tüm denetimlere ve kurallara uyan vatandaşlarımıza rağmen kritik eşiği aşmış bulunuyoruz. Daha kötüye gitmeyelim. Haydi İzmir birlikte başaralım" dedi. 

Prof. Dr. Şahin’den Avrupa ve AB’ye müjde

COVİD-19’a karşı aşı geliştiren Alman biyoteknoloji şirketi Biontech'in kurucusu Prof. Dr. Uğur Şahin, "Avrupa ve ABD'de yazdan sonra karantinalara gerek kalmayacağını düşünüyorum" dedi.

100 binde 100 oranı aşılıyor

TÜRKİYE’de günlük vaka sayısı 21 bini aşarken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre haftalık vaka sayısını açıkladı. Samsun, Giresun, Sinop, Balıkesir ve Yalova 100 bin kişide en çok Covid-19 vakası görülen iller oldu. 

Her 100 bin kişide İstanbul'da 251,12, Ankara'da 107,99 İzmir'de 111,41 oldu.

DÜNYA 

Japonya'da 7.2 şiddetinde deprem: Ölü ya da yaralı yok

DEPREM, Pasifik Okyanusunun altında 60 kilometre derinlikte meydana geldi. Bölgeye yakın iki nükleer santralde olumsuz bir durum gözlenmedi.

Biden ve Harris’ten ırkçılığa karşı çağrı

Sekiz kişinin öldüğü saldırıların düzenlendiği Atlanta’yı ziyaret eden ABD Başkanı Biden ve Yardımcısı Harris, ırkçılığı kınayarak, Amerikalıları "sessiz kalmamaya"çağırdı.

900 yıl sonra

İZLANDA'da başkent Reykjavik yakınlarında 900 yıldır uykuda olan yanardağ lav püskürtmeye başladı.

Kısa Dalga’dan bir öneri..

Gazeteci - yazar Timur Soykan, Kısa Dalga'da gerçek suç hikayeleri serisine başlıyor "Issız cinayetler - Anadolu'da bir seri katil" podcast dizisinin ilk bölümü Timur Soykan'ın anlatımıyla Kısa Dalga’da ve podcast platformlarında dinleyebilirsiniz..

 

Gündem