Haftada dört gün çalışma yayılıyor: Şirketler süreyi uzattı

Haftada dört gün çalışma yayılıyor: Şirketler süreyi uzattı
Corona virüsü salgınıyla birlikte uzaktan çalışma ve hibrit iş modelleri yayılmaya başlarken, batı dünyası "haftada dört gün çalışma" yöntemine yönelmeye başladı.

İş dünyası haftada dört günlük çalışma süresini tartışmaya başlarken dikkat çekici bir gelişme yaşandı… Bir süre önce 70’ten fazla şirket haftada dört gün çalışma modelini denemeye almıştı.

Bilişim teknolojileri, perakende, inşaat, gıda ve hizmet sektörlerinden büyük şirketlerin dahil olduğu bu pilot program kapsamında şirket çalışanlarının sadece 4 gün çalışması istendi. Boston College ile birlikte Oxford ve Cambridge Üniversitelerinden de bilim insanlarının inceleme yaptığı pilot deneyim ile ilgili dikkat çekici bulgular ortaya çıktı.

Henüz pilot projenin yarısı tamamlanmamışken, haftada dört gün çalışan şirketlerin yöneticileri ve sahipleriyle bir anket yapıldı. Yapılan anket sonucunda haftada dört gün çalışma sisteminin çok başarılı olduğu sonucu ortaya çıktı. Ankete göre her 10 şirketten dokuzu bu sistemi başarılı bulurken haftada dört gün çalışma sisteminin deneme döneminden uzatmaya da karar verdiler.

Normalde 6 aylık bir deneme süreci olarak başlayan projede şirketlerin yüzde 86’sı bu planı daha da uzatmak istediklerini dile getirdi. Anketi yapan Autonomy isimli kuruluşun direktörlerinden Kyle Lewis, “Gelen pozitif geri dönüşler çok cesaret verici. Bu sonuçlar haftada dört gün çalışma sistemine geçiş yapmak isteyen şirketler için umut verici oldu” dedi.

ANKET SONUÇLARI İSE ŞU ŞEKİLDE OLDU:

Birden beşe kadar iş yapış şeklinin sıkıntısız geçip geçmediği değerlendirilirken ankete katılanların yüzde 78’i iş yapış şeklinde bir sorun olmadığı belirtildi.

Ankete katılan şirketlerden yüzde 46’sı şirket içinde verimliliğin değişmediğini belirtirken yüzde 34’ü ise iş yapış ve verimlilikte “biraz değişiklik” olduğunu dile getirdi. Ankete katılan şirketlerden yüzde 15’i ise verimlilikte çok ciddi bir artış olduğunu duyurdu.

Pilot projeye katılan Outcomes First Group’tan Sharon Platts, “Bu dört günlük pilot sistem bizim için çok dönüştürücü oldu. Verimlilik ve üretim çok arttı” dedi. Öte yandan Waterwise isimli şirketin yönetici direktörü Nicci Russell ise, “Başta biraz zorlandık fakat zaman için alıştık. Kötüye yönelik bir değişim yok. Bazı haftalar daha kolay geçti ve yıllık izin zamanında ayarlama yapılırken sıkıntı oldu. Fakat bizim için bu sistem oturdu” dedi.

Ekonomi