Haiti'de polisler sokaklara döküldü: Barikat kurup lastik yaktılar

Haiti'de polisler sokaklara döküldü: Barikat kurup lastik yaktılar
Meslektaşlarının çeteler tarafından öldürülmesini protesto eden polisler, sokaklara barikat kurdu, araçlara zarar verdi. Eylemler yüzünden dükkanlar ve okullar kapatıldı.

Haiti’nin başkenti Port-au-Prince’te 10’dan fazla mesai arkadaşları çeteler tarafından öldürülen polisler, isyan edip, protesto gösterisi düzenledi.

İsyancı polisler, hükümeti çetelere karşı harekete geçmemekle suçluyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, 100’den fazla gösterici, sokaklara barikat kurdu, lastik yaktılar, güvenlik kameralarını tahrip edip araçlara zarar verdiler.

Eylemler yüzünden dükkanlar ve okulların kapalı olduğu bildirildi.

Haiti medyası, bazı isyancı polislerin başbakanlık konutuna girdiğini ve uluslararası havaalanına girmeye çalıştıklarını bildirdi.

Vant Bef Info, bazı eylemcilerin Başbakan Ariel Henry’nin konutuna girdiğini, konutun boş olduğunu görünce Henry’nin Arjantin’deki bir zirve toplantısından dönüşte indiği havaalanına yöneldiklerini aktardı.

Radio Tele Metronome ise eylemcilerin camları kırarak havaalanına girmeye çalıştığını, ancak başbakanın kaçmayı başardığını belirtti.

Haiti Ulusal Polis Memurları sendikası, yılbaşından bu yana çeşitli polis karakollarına düzenlenen saldırılarda 14 polisin öldüğünü söylüyor.

Haiti Ulusal İnsan Hakları Savunma Ağı’na göre ise Ariel Henry’nin iktidara geldiği 2021’den bu yana 78 polis memuru öldürüldü.

Haiti Polisi, kendilerinden çok daha iyi silahlanmış, kalabalık çetelerle baş etmekte zorlanıyor.

İnsan hakları kuruluşlarına göre, çeteler başkent ve çevresinin yüzde 60’ını denetimleri altında tutuyor.

Geçen Eylül’de çeteler Port-au-Prince limanındaki büyük bir yakıt deposunu ele geçirmiş ve ithal edilen yakıtın dağıtılmasını engelleyip, gıda ve ilaç yardımı yapılması çabalarına darbe vurmuştu.

Yakıta el konulması yüzünden, şişelenmiş su dağıtımı aksadı ve kolera salgını büyüdü.

BM Haiti Temsilcisi Helen La Lime ülkedeki durumun çok kötü olduğunu belirtirken “Çete şiddeti yeni bir boyuta geldi. 2022’de ortalama her altı saatte bir adam kaçırma olayıyla karşılaştık. Büyük ek destek olmadan bu savaşı kazanamayacağız” dedi. (Kısa Dalga)

Dünya