'Hakaret' davalarını çekmişti: 'Erdoğan'ın jestinin soruşturma ve yargılamalara pek etkisi olmayacak'

'Hakaret' davalarını çekmişti: 'Erdoğan'ın jestinin soruşturma ve yargılamalara pek etkisi olmayacak'
Bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'hakaret' soruşturmaları ve davalarından şikayetini çekmesinin 'pek bir etkisinin olmayacağını' ifade etti.

Prof. Dr. Yaman Akdeniz'in Adalet Bakanlığı verilerinden derlediğine göre göre 2021 yılında 34 bin 'hakaret' soruşturması açılırken, bunun 9 bini davaya döndü. 5 bininde mahkumiyet, 1.200'ünde ise hapis cezası çıktı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise Kasım 2022'deki açıklamasında, yurt genelinde 'cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla 44 bin 675 dava açıldığını söylemişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 kentteki 'hakaret' iddiasıyla açılan soruşturma ve davalarda şikayetten vazgeçildiğini söylemişti.

'Erdoğan'ın jestinin etkisi olmaz'

T24'ten Füsun Sarp Nebil'e konuşan hukukçu Yaman Akdeniz, Erdoğan'ın soruşturma ve davalardaki şikayetlerini 'kişiler bakımından geri çektiğini' açıkladığın dile getirdi.

Akdeniz sözlerini şöyle sürdürdü: "Fakat, bu davalar kamu davaları ve soruşturma ve dava açılması için cumhurbaşkanının şikayeti gerekli değil. En son yayınlanan 2021 istatistiklerine baktığımızda da gerek açılan soruşturma sayılarında gerekse açılan dava ve mahkumiyet sayılarındaki artışın devam ettiğini görüyoruz. Dolayısıyla, Cumhurbaşkanının jestinin devam eden soruşturmalar ve yargılamalar bakımından pek bir etkisi olmayacaktır." (Kısa Dalga)

Gündem