Hakim Akın Gürlek, Adalet Bakanlığı yardımcılığına atandı

Hakim Akın Gürlek, Adalet Bakanlığı yardımcılığına atandı
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcılığı'na Akın Gürlek atandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan atama kararına göre, Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcılığına hakim Akın Gürlek atandı. Atamanın 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 ve 3'üncü maddeleri gereğince yapıldığı belirtildi.

Erdoğan imzasıyla Danıştay üyeliğine seçme kararı da Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı Uğurhan Kuş, Danıştay üyeliğine seçildi

Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcılığına, hakim Akın Gürlek'in atanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı da Resmi Gazete'de yayımlandı.

KILIÇDAROĞLU, 'YENİ ZEKERİYA ÖZ' DEMİŞTİ

Akın Gürlek'in adı kamuoyunun yakından takip ettiği davalarda verdiği kararlarla sık sık gündeme gelmişti.

Gürlek'in en tartışmalı kararı ise Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu'na ilişkin verdiği hak ihlali kararını uygulamayarak AYM'ye direnmesiyle oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AYM kararına uymaması nedeniyle Akın Gürlek'i "Yeni Zekeriya Öz" olmakla suçladı.

Gürlek bu ifadeleri nedeniyle Kılıçdaroğlu’na açtığı 75 bin TL’lik tazminat davasını da kaybetti.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu'na ilişkin verdiği hak ihlali kararını yok sayan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Başkanı Akın Gürlek'i "birinci sınıf hakimliğe" terfi ettirmişti. Bu karar, HSK'nin "AYM'de ihlale neden olan terfi edemez" şeklindeki ilke kararıyla çelişti. ANKA haber ajansının 2020 tarihli haberinde Gürlek'in baktığı davalar şöyle sıralanmıştı:

* Akın Gürlek, 37’nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı döneminde de 2017’de Sözcü yazar, muhabir ve çalışanlarına 3 yıl 6’şar aya kadar varan hapis cezası vermesiyle gündeme gelmişti. Mahkemenin bu kararı, dün İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi tarafından onanınca yeniden gündeme gelmişti. Gürlek, 37. Ağır Ceza Mahkemesine geçici olarak getirilmişti ama karar duruşması haftasında heyetin kalıcı başkanı olarak atandı.

* CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun 23 Haziran’da Yargıtay tarafından onanan 9 yıl 8 ay 20 günlük hapis cezasını verdi.

* Atilla Taş ve gazeteci Murat Aksoy, “cebir ve şiddet kullanarak darbeye ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” iddiasıyla tutuklandı.

* Selahattin Demirtaş’ın “silahlı terör örgütü propagandası yapmak”tan 4 yıl 8 aya, Sırrı Süreyya Önder’in de 3 yıl 6 aya mahkûm edildi.

* Berkin Elvan’ın cenazesine katılmaktan tutuklanan sosyoloji öğrencisi Berkay Ustabaş 1 yıl boyunca tahliye edilmezken, sonuçta 5 ay hapis aldı.

* Aralarında ÇHD Genel Başkanı Av. Selçuk Kozağaçlı’nın da bulunduğu tutuklu 17 avukat hakkında tahliye kararı verilmişken, İstanbul 37. ACM Başkanlığına atanınca avukatları 11 ila 18 yıl arasında ceza verildi.

* MİT TIR’ları davasında yargılama sırasında yurt dışına çıkan Can Dündar’ın tüm mal varlığına el konularak, Dündar’ın 3 taşınmazı için kayyım atandı

* Gazeteci Canan Coşkun’a “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla 2 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

* cumhuriyet.com.tr’nin eski Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Oğuz Güven de 16 Mayıs 2017’de İstanbul 2. Sulh Ceza Mahkemesinde tutuklanması. Güven, twitterda 1 dakikadan daha az süre kalan ancak daha sonra kullanılan bir sözcük nedeniyle silinen tweet için tutuklanarak yargılanmıştı.

Gündem