“Hakime, İmamoğlu için telkin” yazısına erişim engeli

“Hakime, İmamoğlu için telkin” yazısına erişim engeli
Cumhuriyet Gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, İmamoğlu’nu siyasi yasaklı hale getirecek bir karar vermesi telkininde bulunulduğunu ileri sürdüğü yazısına erişim engeli getirildiğini duyurdu.

“Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret” davası yarın görülmeye devam edilecek olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun bu davasına ilişkin iddialara yenileri eklendi. Cumhuriyet Gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, İmamoğlu’nu siyasi yasaklı hale getirecek bir karar vermesi telkininde bulunulduğunu ileri sürdüğü yazısına erişim engeli getirildiğini duyurdu. Terkoğlu, İstanbul’dan Samsun’a gönderilen hakimin meslektaşlarının hakime, “Başın derde girecek” uyarısında bulunduklarını da aktardı.

Terkoğlu, hafta başında yayınladığı yazısında, Ekrem İmamoğlu’nun davasına bakan Hakim Hüseyin Zengin’e, “İmamoğlu’nu siyasi yasaklı hale getirecek nitelikte bir karar vermesi için telkinde bulunulduğunu, Zengin’in kararını verirken bu telkinleri dikkate almayacağını göstermesi üzerine de İstanbul’dan Samsun’a gönderildiğini” yazmıştı.

Cumhuriyet Yazarı Terkoğlu, bugünkü yazısında da Pazartesi günü yayınlanan yazısına, Hakim Zengin’in talebi doğrultusunda erişim engeli getirildiğini duyurdu.

Hakim Zengin’in meslektaşlarının Zengin’e, “Başın belaya girecek” uyarısında bulunduğu iddiasını da ekleyen Terkoğlu yazısında şu ifadeleri kullandı:

Hâkim Hüseyin Zengin, görevi gereği, konuşmak istesem de konuşmadı. Ancak yakın çevresi, yaşananların açığa çıkmasının “onu zor durumda bıraktığını” söyledi. Söylenene göre, pek çok meslektaşı, hâkim Zengin’i arayıp “Başın derde girecek” diyerek uyarıda bulunmuş.

Haksızlar diyemem. Nitekim Hâkim Zengin de böyle düşünmüş olacak ki yazdığım yazıya erişim engeli kararı aldırdı.

İstanbul 2. Anadolu Sulh Ceza Hâkimliği’nin aldığı karara bakıyorum. Yoksa yanlış mı yazdım diyorum. Ama yok... Karar şundan ibaret:

“Dosya kapsamında yapılan inceleme neticesinde; talepte bulunulan haber içerikleri dikkate alındığında, talepte bulunanın rızası dışında isim ve soy ismi kısaltılmadan olduğu gibi verildiği, bu yönüyle kişilik hakkı ihlal edildiği kanaatine varılarak talepte bulunanın isim ve soy ismiyle ilgili içeriklerin çıkarılmasına dair hüküm kurulmuştur.”

Yani mahkeme diyor ki: “Yazılanlar yalan diyemem, keşke hâkimin adını H. Z. diye yazsaydın!”

Yeni bir yargı kanunu daha böylece devreye girmiş oldu!

SABAH’IN HABERİNE DE ENGEL

Terkoğlu yazısında, Pazartesi günü yayınladığı “Hakim Zengin’e telkinde bulunulduğu” iddiasını yazısından sonra Sabah Gazetesi’nin Zengin aleyhine “FETÖ ile ilişki” iddialarının yer aldığı haberler yayınladığını, bu haberlere de erişim engeli getirildiğini aktardı. Terkoğlu’nun yazısının ilgili bölümü şöyle:

Hani “Başı belaya girer” diyorlardı ya, girdi!

Hâkim Zengin’in “FETÖ’cü” ilan edilmesi gecikmedi. Sabah Grubu, çeşitli FETÖ itirafçılarının ifadelerine dayanarak Hâkim Zengin’in öğrencilik yıllarında Işık Evleri’nde kaldığını yazdı. Sabah’a göre, Zengin’in FETÖ’nün mahrem imamlarıyla ilişkileri tespit edilmişti.

O zaman ortaya çok kritik bir soru çıkıyor. Eğer Sabah’ın yazdıkları doğruysa, nasıl oluyor da Hâkim Zengin, göz göre göre hâkimliğe devam ediyor? Nasıl oluyor da daha bir sene önce İstanbul’da bir mahkemeye atanıyor? Yetmiyor Samsun’da halihazırda göreve devam ettiriliyor? Sabah’ın yazdığı doğruysa, HSK ya da Adalet Bakanlığı hatta hükümet, perde arkasında FETÖ ile iş mi pişiriyor?

Bu soruya yanıt ararken Sabah Grubu’nun haberlerine de mahkemenin erişim engeli getirdiğini gördüm. Oradaki ifadeler sorularımın bir kısmına yanıt veriyordu. Hâkim Zengin’in avukatı, mahkeme kararına yansıyan başvurusunda şunları yazmıştı:

“Müvekkil hakkında habere konu edilen beyanların hukuki dayanaktan yoksun ve mesnetsiz olduğunu, müvekkil hakkında halihazırda habere konu herhangi bir soruşturma bulunmadığını, söz konusu linklerin sırf müvekkili hakkında halihazırda iftira, hakaret, suç isnatlı ve kötü niyetli haberler yapıldığını...”

Mahkeme de Hâkim Zengin’i haklı bulmuş ve Sabah Grubu’nun haberlerine erişim engeli getirmişti. Yani mahkemeye göre, cumhurbaşkanının damadının abisi tarafından yönetilen medya grubu, Hâkim Zengin’e belden aşağı vuruyordu...”

Gündem