Halk sağlığı uzmanı Ortaylı: "Türkiye'de omicron oranı bakanlığa göre yüzde 42, bakana göre yüzde 10"

Halk sağlığı uzmanı Ortaylı: "Türkiye'de omicron oranı bakanlığa göre yüzde 42, bakana göre yüzde 10"
Halk sağlığı uzmanı doktor Nuriye Ortaylı, Sağlık Bakanı Koca'nın Türkiye'deki Omicron kaynaklı vakaların yüzde 10 olduğunu açıkladığını ancak bakanlığın bilgi verdiği kamuya açık uluslararası bir kaynak olan www.ourworldindata.org sitesinde bu oranın yüzde 42 olduğunu belirterek "Bakan ve Bakanlık bu konuya açıklık getirmeli" dedi.

Halk sağlığı uzmanı doktor Nuriye Ortaylı, Omicron varyantının özellikle Avrupa'yı sarstığını, pek çok ülkede kitlesel tedbirler alındığını belirterek, Türkiye'nin ise vaka ve ölümleri alışılan bir seviyeye sabitlediğini belirtti.

Nuriye Ortaylı, yetkinreport.com sitesinde yayınlanan yazısında, pandeminin başından bu yana Sağlık Bakanlığı'ndan sağlıklı veri akışı olmadığını vurgulayarak özetle şunları yazdı:

"Covid-19 Omikron dalgası dünyayı ve özellikle de Avrupa’yı sarsıyor. Avrupa’da birçok ülke kitlesel tedbirler almış durumda. Avrupa’da Noel ve yeni yıl kutlamaları hem bireyler hem ticaret için yılın en önemli olayları olmasına rağmen politikacılar sıkı tedbirler ilan ettiler. 

Türkiye’de hiçbir hareket yok. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, pandemi nedeniyle kapanma dönemini hatırlatarak, muhalefetin hükümeti ekonomiye kontak kapattırmaya zorladığını söyledi daha yeni. Vaka sayıları ile ölümler, artık alıştığımız bir seviyeye sabitlenmiş durumda. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da uzun süre Omikron vaka sayısını altıya (6) sabitledi.

Yani Kasım ayının sonunda 6 vaka ilan edildi. Sonra ne oldu bu vakalara? İyileşmişlerdir inşallah diye düşünür olduk. ‘Kimseye bulaştırmadılar mı?’ soruları dolaşırken Sayın Bakan Omikronun, büyük şehirlerimizde vakaların yüzde 10’unu oluşturduğunu duyurdu.


(...) Bir avuç gönüllü, inatla kamuya açık kaynakları kazıyarak, satır aralarını okuyarak, bu bilgileri bulmaca gibi birleştirerek salgının gidişatını biraz olsun anlamamıza yardımcı oldular. Bu gönüllülerden Zeki Berk, 25 Aralık’ta, kamuya açık uluslararası bir kaynak olan www.ourworldindata.org sitesinde Türkiye’den bildirilen vakaların yüzde 42’sinin Omikrona bağlı olduğunun açıklandığını duyurdu.

Our World in Data, çoğu Oxford Üniversitesi ve İngiltere’deki diğer Üniversitelerden, dünyaca ünlü “veri uzmanlarının” bir araya gelerek kurduğu bir platform. Dünya çapında ekonomiden, nüfus hareketlerine, sağlığa birçok alandaki verileri, bulabildikleri en güvenilir kaynaklardan bir araya getirip güncelleyerek yayınlıyorlar.

GISAID varyant analizleriyle ilgili kendisine iletilen Covid virüsü genetik analiz raporlamalarını bir araya getirip kamuyla paylaşıyor. Sitedeki açıklamaya göre Sağlık Bakanlığı Laboratuvarı, laboratuvardaki uzmanların imzalarıyla, 25 Aralık 2021 tarihinde ülkede son iki hafta içinde saptanan Covid enfeksiyonlarının yüzde 42’sinin Omikron varyantına bağlı olduğuna ilişkin raporunu platforma iletmiş. Bakan ve Bakanlık bu konuya açıklık getirmeli."

YAZININ TAMAMI

Sağlık