Halkbank Kaplan’ın para akladığı şirketlere yüz milyonlarca kredi verdi
Kısa Dalga - Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik başlatılan soruşturmada yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Son olarak soruşturmayı yürüten bazı polislerin tutuklanmış, davada gizli tanık da olan Kaplan’ın sağ kolu olarak bilinen Serdar Sertçelik, Macaristan’da yakalanmıştı.
MASAK raporu: Halkbank örgütle ilişkili 50 şirkete kredi verdi
BirGün yazarı Timur Soykan, Ayhan Bora Kaplan soruşturması için hazırlanan Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) raporunda, Kaplan'ın kara para aklama sisteminin incelendiğini, 50 şirketin mercek altına alındığını ve Halkbank'ın bu şirketlere kredi verdiğini öne sürdü.
Soykan, "Yurttaşların parasının mafyaya nasıl peşkeş çekildiği anlatılan MASAK’ın raporunda BDDK’nin inceleme başlatması istenildi. Ancak raporda, diğer bankalardan çeteyle bağlantılı şirketlere kredi verildiğine dair bilgi yer almadı." dedi.
Ayhan Bora Kaplan soruşturması | O iki isimden biri Bekir Bozdağ, diğeri Osman Arslan
Kamu bankasından mafyanın şirketleri 480,5 milyonluk kredi
"Mafyalaşan sistemi ve devlet içindeki kirli güç savaşlarını ortaya koyan bu skandallara her gün bir yenisi ekleniyor." diyen Soykan'ın yazısından ilgili bölüm şöyle:
"MASAK raporunda Halkbank’ın bu şirkete kredi yağdırdığı bir tablo ile anlatıldı. 2021-2022 yıllarında 25 kredi verilmiş. Kamu bankasından, yani halkın bankasından mafyanın şirketine verilen toplam kredi miktarı: 480 milyon 515 bin TL.
Halkbank, mafyanın kara parasının aklandığı Ayyıldız Tünel A.Ş.’ye 1 Haziran 2022 tarihinde tek seferde 150 milyon TL kredi vermiş.
Üstelik Ayyıldız Tünel A.Ş., bu kredi karşılığında De Solar 7 Limited Şirketi’nin hisselerini rehin göstermiş.
MASAK, Ayhan Bora Kaplan ile ilgili raporunu hazırlarken Halkbank’tan 150 milyon TL kredi verilirken hisseleri rehin alınan De Solar 7 şirketinin değerleme raporunu istedi. Elbette bir banka, kredi karşılığında kendisine rehin verilen şirketin değerini önceden analiz etmiş olmalıydı. Ancak Halkbank, yurttaşın parasını mafyaya verirken şirket değerleme raporu bile hazırlamamıştı. Sadece şirketin 150 milyon TL’nin çok ama çok altında olan cihaz ve ekipmanlarına dair göstermelik bir rapor kredi dosyasına konulmuştu." (Haber Merkezi)
Ayhan Bora Kaplan davası: 'Gizli tanık' Sertçelik'in iadesi istendi
Ayhan Bora Kaplan davasında tahliye edilen sanık tutuklandı
Cem Küçük'ten Ayhan Bora Kaplan ve Sinan Ateş yazısı: Halkın olaylara bakışı olumsuz
Ayhan Bora Kaplan davası: 'Asıl uyuşturucu baronu sensin, seninle Süleyman Soylu'
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.