Halkevleri'nden Ankara'da eylem: "İktidarın bize reva gördüğü hayat yoksulluktur"

Halkevleri'nden Ankara'da eylem: "İktidarın bize reva gördüğü hayat yoksulluktur"
Halkevleri tarafından bugün Ankara'da düzenlenen eylemde "Derdimiz basit, derdimiz ortaktır! Geçinebilmek, barınabilmek, ısınabilmek, beslenebilmek yani kısacası insanca yaşayabilmek istiyoruz" denildi.

ESRA TOKAT - ANKARA

Halkevleri bugün hayat pahalılığına ve yoksulluğa karşı Ankara'da Ulus Atatürk Heykeli önünde saat 14.00'te "İnsanca yaşamak istiyoruz" diyerek eylem düzenledi. Eylemde okunan basın açıklamasında "Derdimiz basit, derdimiz ortaktır! Geçinebilmek, barınabilmek, ısınabilmek, beslenebilmek yani kısacası insanca yaşayabilmek istiyoruz" çağrısı yapıldı.

"Zam, zulüm, işkence; halk düşmanı AKP", "Üşüyoruz, donuyoruz, insanca yaşamak istiyoruz", "Zam zam nereye kadar yetti artık buraya kadar" sloganlarının sık sık atıldığı eylemde "İnsanca yaşamak istiyoruz", "Enerji üretimi ve dağıtımı kamusallaştırılsın", "Kiralara üst sınır getirilsin", "Öğrencilere günde bir öğün ücretsiz yemek verilsin" ve "İnsanca yaşayacak asgari ücret" dövizleri yer aldı.

Fatura Adam: "Halk bu zamların altında eziliyor, faturaları ödemeyin"

Eyleme faturalardan kıyafet yaparak katılan ve büyük bilgi çeken Fatura Adam Fadıl Karamazı, "Üzerimde yer alan bu faturaları ödeyemiyoruz. Zam yapıyorlar sürekli. Halk bu zamların altında eziliyor. İnsanlar bu faturaları ödemesin, ÖTV ve KDV kaldırılsın, enerji şirketleri kamusallaştırılsın" çağrısında bulundu. Kısa Dalga'ya konuşan emekli ve 3 bin 500 lira maaş alan bir yurttaş ise "Geçinemiyorum emekli olmama rağmen başka bir işte çalışıyorum. Bu açlığa, yoksulluğa karşı mücadele etmek için buraya geldim. Çocuğumun dershaneye gitmesi, üniversite okuması için ikinci bir işte çalışmaya mecbur kaldım" şeklinde yaşadıklarına tepki gösterdi.

"Derdimiz basit: Geçinebilmek, barınabilmek, ısınabilmek ve beslenebilmek"

Yapılan eylemde basın açıklamasını Halkevleri Merkez Yürütme Kurulu Üyesi ve Kadın Sekreteri Berna Demirdaş okudu. "Yoksulluk ve hayat pahalılığı ülkemizde büyük sorun haline gelmiştir. Hangi tarafa baksak, kiminle konuşsak, bir avuç patronun ve yandaşın dışında hepimizin ortak sorunu geçim derdidir. Derdimiz basit, derdimiz ortaktır! Geçinebilmek, barınabilmek, ısınabilmek, beslenebilmek yani kısacası insanca yaşayabilmek istiyoruz" diyen Demirdaş, Halkevleri'nin acil taleplerini şöyle açıkladı:

1) Her haneye 140 m3 doğal gaz parasız şekilde verilmelidir.

2) Asgari ücret belirlenirken açlık sınırı değil 4 kişilik hane halkının yaşam maliyeti veri kabul edilmelidir ve asgari ücret insanca yaşayacak bir seviyeye çekilmelidir.

3) Kiralar denetlenmeli ve bölgeye göre üst sınır getirilmelidir.

4) Her okulda, öğrencilere günde bir öğün ücretsiz yemek verilmelidir.

"Tek bir çocuğu dahi cemaate, tarikata ve onların karanlığına mahkum etmeyeceğiz"

Basın açıklaması sonrası söz alan Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk, "Buradan çıktığımızda gidip ısınacağımız evlerimiz yok. Bu memleketteki milyonlarca yoksulların sesinin yükseltmek için buluştuk. Bu memlekette istenirse yoksulluk sorunu olmaz, yoksullaştırma bilerek isteyerek bu iktidarın bize gördüğü düzendir, iktidarın bize reva gördüğü hayat yoksulluktur" dedi. İsmailağa Cemaatine Bağlı Hiranur Vakfı'nda yaşanan cinsel istismara da değinen Merttürk, "Tek bir çocuğu dahi cemaate, tarikata ve onların karanlığına mahkum etmeyeceğiz. Tarikat ve cemaatleri dağıtacağız, laik bir ülke kuracağız hep birlikte" sözlerini kullandı.

insanca-yasamak-istiyoruz.jpg

Gündem