Hande Buse Şeker davasında adli tıp raporu yine gelmedi, duruşma 5 Aralık'a ertelendi

Hande Buse Şeker davasında adli tıp raporu yine gelmedi, duruşma 5 Aralık'a ertelendi
İzmir’de trans kadın Hande Buse Şeker’in öldürülmesine ilişkin davada beklenen adli tıp kurumu raporu hala mahkemeye ulaşmadı.

İzmir’de yaşayan trans kadın Hande Buse Şeker'in öldürülmesi ve arkadaşının yaralanmasıyla ilgili davada 5 Aralık'a ertelendi.

İzmir'in Alsancak ilçesinde yaşayan Buse Şeker, 9 Ocak 2019’da Volkan Hicret tarafından öldürülmüş ve cinsel saldırıya uğramıştı. Hicret, aynı evde bulunan bir kadını da yaralamıştı. İzmir 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Kasım 2020’deki sekizinci duruşmada kararını açıklamıştı.

Mahkeme sanığa ‘kasten öldürme’den müebbet, ‘nitelikli cinsel saldırı’dan 21 yıl, ‘nitelikli yağma’dan 3 kez 5 yıl 6 ay, ‘yaralama’dan 2 kez 9 ay, ‘kişinin hatırasına hakaret’ten ise 2 yıl hapis cezası vermişti.

Genç LGBTİ+ Derneği’nin başvurusunun ardından dosya İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4'üncü Ceza Dairesi’ne (istinaf) gitmiş, yeniden yargılama kararı verilmişti. Aynı mahkemedeki yeniden yargılama Ekim 2021’de başlamıştı.

Karar çıkmadı, sonraki duruşma 5 Aralık'ta

Kaos GL'den Yıldız Tar'ın haberine göre, hükmün bozulması üzerine yeniden görülen Hande Buse Şeker davasının bugün (6 Kasım) görülen duruşmasında da karar çıkmadı. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi’nin 2021’de hükmü bozmasından beri yaşanan adli tıp krizi devam etti. İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava, 5 Aralık saat 10.00’a ertelendi.

Adli Tıp raporu istenmişti

Bölge Mahkemesi, Hicret’in yaraladığı diğer trans kadın hakkında İzmir Adli Tıp Kurumu’ndan alınan raporu yeterli görmemiş ve İstanbul’daki Adli Tıp Kurumu Büyük İhtisas Dairesi’nden rapor alınmasını istemişti.

Gönderilmeyen rapor 20 Eylül'de hazırlanmış

20 Eylül’de tamamlanan Adli Tıp Kurumu, nihayet raporu hazırlayıp 20 Eylül'de sisteme yüklemesine rağmen; dosyanın bir ayı uzun süredir posta yoluyla Mahkemeye iletilmediği de ortaya çıktı. Dava dosyasının Adli Tıp Kurumu'ndan Mahkemeye iletilmesinin bu kadar geciktirmesinin “endişe verici” olduğunu söyleyen Şeker’in Avukatı Sena Yazıbağlı, “Dosyanın akıbetinden endişeliyiz. Adli Tıp Kurumu’nun dosyayı bu kadar sürede mahkemeye iletmemesi anlaşılır değil. Bu durum akıllara ‘acaba kurum dosyayı kayıp mı etti” gibi soruları getiriyor” dedi.

'Süreç geciktiriliyor' yorumu

Av. Yazıbağlı, Volkan Hicret’in polis memuru olmasının tüm yargılama sürecini etkilediğini, Adli Tıp Kurumu’nda yaşanan gecikmenin de akıllara Hicret’in tahliye edilmesi için sürecin geciktirildiği şüphesini getirdiğini de ekledi.

Hicret, Şeker’i öldürdükten sonra da cinsel saldırıda bulunmuştu

İlk derece mahkemenin Volkan Hicret, Hande Buse Şeker’i öldürdükten sonra bile cinsel saldırıda bulunmasına rağmen “canavarca hisle işlenen bir cinayet” olduğunu görmezden gelmesini de hatırlatan Av. Yazıbağlı, “Yeniden görülen davada bu gerçeğin de kayda geçmesini bekliyoruz. Bir trans kadına cinsel saldırıda bulunan, öldüren, gasp eden, öldürdükten sonra korkunç bir şekilde cinsel saldırıyı sürdüren ve bu sırada kadının arkadaşı olan başka bir trans kadını da yaralayan bir sanık var. Bütün bunlar ‘canavarca hisle öldürme’ koşullarını sağlamıyorsa ne sağlıyor?” diye sordu. (Kısa Dalga)

Gündem