Hande Fırat, BAE ziyaretlerini yazdı: Kısa süreli değil doğrudan yatırım geliyor

Hande Fırat, BAE ziyaretlerini yazdı: Kısa süreli değil  doğrudan yatırım geliyor
Hürriyet yazarı Hande Fırat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın ilk ziyaretinin Birleşik Arap Emirlikleri’ne ilişkin "Bu yatırımların temel özelliği, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için doğrudan yatırımlar olması, yani kısa süreli portföy girişleri değil" dedi.

Seçimin ardından ekonomi yönetiminin başına geçen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın ilk ziyaretinin Birleşik Arap Emirlikleri’ne olması gündemdeki yerini koruyor.

Hürriyet yazarı Hande Fırat, “Şimdi bu ziyarette 30-40 milyar dolarlık, Türkiye’nin uzun süredir unuttuğu uzun vadeli yatırımların kapısı aralandı. Bunu diğer Körfez ülkeleri de izleyecek” demişti. Fırat bugünkü yazısında ise şu bilgileri verdi:

"Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile diplomatik sorunun aşılmasından sonra oldukça ciddi konularda ilerleme sağlanmıştı. Geçen hafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in BAE’de gerçekleştirdiği üst düzey ziyaretten bahsetmiş ve 30-40 milyar dolarlık bir yatırımın altyapısının hazırlandığını belirtmiştim.

Enerji, savunma sanayi başta olmak üzere birçok alanda Türkiye’deki yatırımlarla ilgilenen ve somut adımlar da atan Birleşik Arap Emirlikleri’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kurban Bayramı sonrası yapacağı ziyaret sırasında anlaşmalar imzalanacak.

- İlk pakette yenilenebilir enerji, ulaşım (limanlar, havaalanları, altyapı) ve deprem bölgesinin yeniden yapılandırma çalışmalarının finansmanı yer alacak. Bunları sektörler takip edecek, savunma sanayi gibi.

- Daha önce de bahsetmiştim; bu yatırımların temel özelliği, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için doğrudan yatırımlar olması, yani kısa süreli portföy girişleri değil.

- Yani BAE ile Türkiye kalıcı, uzun soluklu direk yatırım yapma konusunda anlaştı. Bu kapsamda iki ülkenin üst düzey heyetleri bayram seyran demeden yoğun bir çalışma içindeler.

- BAE ile yapılacak anlaşmaların en büyük özelliklerinden biri de çok uzun yıllardır tek kaynaktan yapılacak en kapsamlı ve büyük yatırım olma özelliği taşıması. BAE için kritik konulardan biri olan Bayraktar SİHA talebinin karşılanmasından sonra aşılan güven eşiği sonrası Türkiye’ye yapılacak bu yatırımlar iki ülkenin ilişkilerini perçinleyecek gibi gözüküyor. Çünkü bu da Körfez Bölgesi’nden yükselen ilk işaret fişeği, devamı gelecek... " (Kısa Dalga)

Yazının tamamı

Ekonomi