Hanefi Avcı: Bir Hizbullah var illegal, yeraltı, gizli ve silahlı, bir de HÜDA PAR var

Hanefi Avcı: Bir Hizbullah var illegal, yeraltı, gizli ve silahlı, bir de HÜDA PAR var
Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, "Bir Hizbullah var illegal, yeraltı, gizli ve silahlı. Bir de HÜDA PAR var. Ama Hizbullah'ın yönetiminden birkaç insan HÜDA PAR'ı yönetiyor. Yani HÜDA PAR ve Hizbullah iki ayrı örgüt gibi ama biri legal devamı gibi. Asıl yöneten, asıl mekanizma Hizbullah. Yani Hizbullah hâlâ var ve yer altında sessiz" dedi.

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, HÜDA PAR'ın Hizbullah'ın devamı olduğunu belirterek "HÜDA PAR'ın ortaya koyduğu bütün veriler Hizbullah'ın da savunduğu veriler ve ideolojiler" dedi. Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk'e konuşan Avcı özetle şunları söyledi:

* "HÜDA PAR, bütün toplantılarında, gösterilerinde, halka yaptığı seminerlerde geçmişte Hizbullah örgütünün yöneticisi olmuş, çatışmada öldürülmüş hepsiyle ilgili fotoğraflar gösteriyor, ‘Önderimiz, şehidimiz' diye anıyor, orta yere koyuyor. Her yıl öldürüldükleri tarihte anmalar yapılıyor, gösteriler tertipleniyor, birçok şey yapıyor. Zaten adına bile bakarsanız Hizbullah manasını Arapçadan Türkçeye çevirirseniz ‘Allah'ın Partisi', HÜDA PAR'ın da anlamı Allah'ın partisidir.

* Bir Hizbullah var illegal, yeraltı, gizli ve silahlı. Bir de HÜDA PAR var. Ama Hizbullah'ın yönetiminden birkaç insan HÜDA PAR'ı yönetiyor. Yani HÜDA PAR ve Hizbullah iki ayrı örgüt gibi ama biri legal devamı gibi. Asıl yöneten, asıl mekanizma Hizbullah. Yani Hizbullah hâlâ var ve yer altında sessiz.

* Silahlı, gerektiğinde ortaya çıkar. İstediğin zaman harekete geçebilecek. Şu anda silahlı ortam müsait değil. Ama legaldeki insanları yöneten de yönlendiren de o. Zaten eski Hizbullahçı, eskiden Hizbullah'tan yakalanmış, girmiş-çıkmış ve onun yakınlarından oluşuyor. Bu partinin sadece Güneydoğu ve doğuda varlığı var.

* Örgütün öyle bir yapısı var ki çözmek mümkün değil. Bir dönem İlim ve Menzil diye ikiye bölündü. Menzil grubunun başındaki Fidan Güngör sıkıştığı için İstanbul'a geldi. Güngör, telefonla İran'la irtibat kuruyor. Telefon trafiğinden, İran'ın bu çatışmayı durdurmak için çalıştığı anlaşıldı. Bu arada şunu gördük: Hizbullah'ın İlim ve Menzil gruplarını İran destekliyor. Konuşmalarda İran'dan maddi yardım talep ediliyor. O yardımlar geliyor. Biz bunları izlerken meğerse İlim grubunun, Menzil grubu içinde elemanları varmış. “Sohbet edelim' diyerek Göngör'ü çağırıyorlar, ağzını bantlayıp çekyatın içine koyuyorlar, eşya nakleder gibi Batman'a götürüyorlar. Orada sorgulayıp öldürdüler.”

* Arka tarafta illegal yapı var. İllegal yapı onları yönetiyor, yönlendiriyor. Legal yapı olduğu için anayasal haklardan faydalanacaktır. Seçimlerde her şeyi yapacaktır. Ama devletin güvenlik birimleri bunları bilip arka tarafta bu illegal yapıya yönelik onları ortaya çıkaracak şekilde görevlerini yapması gerekir." (Kısa Dalga)

Gündem