Doktorlar isyanda: "5 dakikada hekimlik yapılamaz"

Doktorlar isyanda: "5 dakikada hekimlik yapılamaz"
Tabip odaları Sağlık Bakanlığı'nın randevu aralıklarını 5 dakikaya indirmesi ve pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla eylem yaptı.

İstanbul Tabip Odası, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS)'nin hasta randevularını 5 dakikada bir verecek şekilde düzenlenmesini ve 5 dakikaya düşürülen hasta muayene süresini Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yaptıkları alkışlı eylemle protesto etti. '5 dakikada hekimlik yapılamaz' yazılı pankart açan grup adına açıklamayı İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç yaptı. Kılıç, "Muayene için yeterli zaman tanımamak, hekim hasta ilişkilerini birkaç dakikaya sığdırmak hekimlik meslek etiği ilkelerimiz açısından kabul edilemez ve meslek özerkliğimize yönelik bilinçli bir saldırıdır. Bu uygulama daha çok istifa, daha çok hekim göçü, daha çok hastalık, daha çok sağlıksızlık, daha çok sağlıkta şiddet getirir. Halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit eden bu uygulamalardan hızla vazgeçilmelidir" dedi.

İzmir Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı'nın randevu aralıklarını 5 dakikaya indirmesi ve pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla İzmir Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'nde alkışlı eylem yaptı. Hastanede hekimlere broşür dağıtılırken, haklarıyla ilgili bilgi verildi. İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, "Emek değersizleştiriliyor, mesleğimiz itibarsızlaştırılıyor. Hekimlere sahip çıkmaya devam edeceğiz" dedi.İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı hastane yemekhanesinde, sağlık çalışanlarının sorunlarının çözümü için adım atmadığını öne sürdüğü yetkilileri protesto etmek amacıyla alkışlı protesto başlattı. Protestoya yemekhanedeki bazı hekimler de katıldı. Çamlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"5 dakikada muayenenin ne hasta ne de hekim için iyi olmadığını söylüyoruz. Hekimlerin bu sürede hastalarını muayene edip tedavi düzenlemesi mümkün değil. Bu süreçte özen eksikliği ve buna bağlı mesleki hatalar çıkabileceğini, hasta-hekim ilişkisinin bozularak bunun hekime şiddet olarak dönebileceğini biliyoruz. Bunlar kışkırtılmış sağlık talebinin yansıttığı şeyler. 10 dakikaya inmesine itirazımız vardı, şimdi 5 dakika oldu. Buna rağmen kalabalıklar, sıkışık randevular devam ediyor. Bundan sonraki aşama herhalde 3 dakikaya inecek. Bütün bunların çözüm olmayacağını, sağlıkta dönüşüm politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. 23 Kasım'da İstanbul'dan Ankara'ya büyük yürüyüş yapacağız. Ankara'da hekim buluşması olacak. İzmir Tabip Odası olarak da hastanelerde hekimlerle buluşmaya ve onların sorunlarına sahip çıkmaya devam edeceğiz."

Gündem