Hatay depremi sonrası işaret edilen Ölü Deniz Fayı nerede?

Hatay depremi sonrası işaret edilen Ölü Deniz Fayı nerede?
Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta, Hatay'da ise 20 Şubat'ta meydana gelen depremler, Hatay'dan geçen Ölü Deniz Fayı'nı bir kez daha gündeme getirdi.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde 41 binden fazla insan öldü. Hatay'da dün akşam meydana gelen 6.4 ve 5,8 büyüklüğündeki depremlerde ise 6 kişi hayatını kaybetti.

Bölgede özellikle ilk depremden sonra binlerce artçı meydana gelirken, gözler güneydeki diri fay hatlarına çevrildi.

olu-deniz-fayi.jpg

Bunlardan biri de Ölü Deniz Fayı. Bu fay son olarak 1408 yılında kırılarak depreme neden oldu. Doç. Dr. Arda Özacar, 9 Şubat'taki açıklamasında, depremlerin bu faydaki stresi artırabileceğini söylemişti.

Ölü Deniz Fayı nerelerden geçiyor?

olu-deniz-fayi2.jpg

Ölü Deniz Fayı, Hatay'ın Antakya ilçesinin doğusunda yer alıyor. Buradaki fay kırığı, güneye doğru inerek Suriye, Lübnan ve İsrail'in Akdeniz'e yakın kesimlerinden geçiyor. Kırık, Mısır ve Suudi Arabistan'ın arasındaki Kızıl Deniz'e kadar iniyor.

Prof. Dr. Ahmet Ercan, bu fayla ilgili "Hatay’daki M6,4 ile M5,8’lık depremlerin her ikisi de Ölü Deniz kırığı üzerinde oluştu. Doğu Anadolu ile Ölü Deniz kırıkları kudurdu" demişti.

Prof. Dr. Naci Görür de dünkü depremi Kahramanmaraş depremlerinin Hatay'a stres transfer etmesi sonucu geliştiğini belirterek "Ölü Deniz Fayı da büyük ölçüde kırıldı. Enerjisini boşalttı” ifadesini kullandı. (Kısa Dalga)

Gündem