Hatay Valiliği, Defne’deki Sevgi Parkı’nı boşaltmak istiyor: Sağlık, psikososyal, veterinerlik hizmeti veriliyordu

Hatay Valiliği, Defne’deki Sevgi Parkı’nı boşaltmak istiyor: Sağlık, psikososyal, veterinerlik hizmeti veriliyordu
Önce Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat, ardından da Hatay merkezli 20 Şubat depremleriyle yerle bir olan Hatay’ın Defne ilçesinde, Sevgi Parkı’nda kurulan çadırlar ile gönüllü yardım noktaları tahliye edilmek isteniyor. Tahliye kararını duyuran valilik yetkililerine, depremzedeler tepki gösterdi. Türk Tabipleri Birliği de Hatay Valiliği’ne yazı göndererek, sağlık hizmeti verilen konteynırlar dahil parktaki tahliye kararının geri çekilmesini istedi.

Hatay'ın Defne ilçesinde evleri yıkılan yurttaşlar, Sevgi Parkı’nda kurulan çadırlarda kalıyor. Parkta çeşitli emek ve meslek örgütleri ile sivil toplum kuruluşlarının gönüllü yardım noktaları da bulunuyor. Bunlar arasında sağlık hizmeti, psikososyal destek ve veterinerlik hizmeti verilen konteynırlar da var.

Ancak Sevgi Parkı’na gelen ve Valilik tarafından gönderildiklerini belirten görevliler, hem depremzedelerin kaldığı çadırların hem de gönüllü yardım noktalarının bugün tahliye edileceğini bildirdi.

Sendika.org’da yer alan habere göre, görevli, depremzedeler için nasıl bir planlama olduğunun sorulması üzerine “Oluşturuldu yavaş yavaş devam ediyor, çadırkent ve konteynırkent planlaması ile olacak” yanıtını verdi.

“İnsanları buradan hemen nasıl göndereceksiniz” diye soran bir gönüllüye de “Hemen, göreceksiniz şimdi birazdan” diye yanıt verdi ve “Hazırlığınızı yapın, tahliye şartlarını oluşturun” dedi.

“Biz enkaz altındayken neredeydiniz?”

Karara tepki gösteren depremzedeler, gönüllülerinin kendilerine yemek, ilaç verdiğini dile getirdi, "Biz enkaz altındayken neredeydiniz?" diye sordu.

TTB, Hatay Valiliği’ne yazı gönderdi

Sevgi Parkı’nda Hatay Tabip Odası’nın da konteynırı bulunuyor. Kendilerine resmi bir tebligat yapılmadığını belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB), Hatay Valiliği’ne bir yazı göndererek, kararın geri çekilmesini istedi.

TTB’nin Hatay Valiliği’ne gönderdiği yazı şöyle:

“28.02.2023 tarihinde Hatay Valiliği tarafından görevlendirildiğini ifade eden kişiler sözlü olarak Valilik talimatı olduğu bilgisini vererek Sevgi Parkı’nın boşaltılmasını istemiştir.

Özellikle bu bildirimin sözlü olarak değil yazılı olarak yapılması ve hangi dayanak ve gerekçe ile buranın boşaltılmasının istendiğinin de açıkça belirtilmesi gerekmektedir.

Yaşanan depremden bu yana Hatay Valiliği‘nce herhangi bir altyapı hizmetinin verilmediği bu parkta kendi imkanlarını kendileri yaratmak suretiyle pek çok kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu ve STK amaçlarına uygun olarak bir takım çalışmalar yürütmektedir. Halihazırda depremde tümüyle yıkılmış olan Hatay Tabip Odası, bu parkta kurulan bir konteynırda kamusal faaliyetlerini sürdürmeye çalışmaktadır. Kadın sağlığı alanında acil sağlık hizmetleri veren bir konteynırın yanı sıra konaklamaların sağlandığı beş konteynır da buradadır. Ayrıca Türkiye Psikiyatri Derneği’nin psikososyal desteği verdiği bir konteynır, yine Sağlık Emekçileri Sendikasının bir konteynırı, İstanbul Büyükşehir Belediyesince veteriner hizmetlerinin verildiği bir konteynır ile üç konaklama birimi de burada yer almaktadır.

Depremde maddi ve manevi büyük zarara uğramış depremzedelere derhal yardım elinin uzatılması gerekmektedir. Kişilerin mağduriyetimin bir an önce giderilebilmesi ve iyilik halinin sağlanabilmesi için her türlü destek ve yardımın ulaşılabilir kılınması esastır. Bu bakımdan pek çok kamu kurumu niteliğindeki kuruluş ile STK’nın faaliyetlerini sürdürmesinin gerekli güvenlik önemleri de valiliğince alınmak suretiyle sağlanması beklenmekte iken hele de verilen hizmetlere kolay ulaşılabilir bir başka yer gösterilmeksizin parkın boşaltılmasının istenmesinde herhangi bir kamu yararı yoktur.

Bu nedenle bu kararınızın geri alınması için gereğini bilgilerinize sunarız.” (Kısa Dalga)

Gündem