Hatimoğulları’ndan 50+1 açıklaması: Bütün siyasi partilerin doğrudan temsil hakkını savunuyoruz

Hatimoğulları’ndan 50+1 açıklaması: Bütün siyasi partilerin doğrudan temsil hakkını savunuyoruz
HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, “Bizim için 50+1 demek erkek+erkek demektir. Bu 40+1'e de inse erkek+erkek demektir. Demokratik bir sisteme ihtiyacımız var, Erdoğan'ın oyları düştüğü için Anayasa'da oynama meselesine ihtiyacımız yoktur” dedi.

HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu.

Konuşmasının başında 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'ne ilişkin mesaj veren Hatimoğulları, “1960'da Mirabel kardeşler özgürlük, eşitlik mücadelesi verdikleri için katledildiler. Bizler, onların miraslarını bıraktıkları yerden devralarak daha da ileri taşıyacağız. Mücadeleleriyle kelebek etkisi yarattılar" dedi.

Birgün’de yer alan habere göre, Meclis'te devam eden bütçe görüşmelerine değinen Hatimoğulları, "Meclis'teki bütçe görüşmelerinde kadının adı yok. Bu bütçede çocuk, farklı cinsel yönelimler yok. Engelliler yok, engelli kadınlar ise hiç yok. Bu bütçe toplumsal cinsiyete duyarlı olmayan bir bütçe. Biz bütçemizi kendi ellerimizle yapacağız" diye konuştu.

Hatimoğulları, ayrıca "Kadın Bakanlığı'nı kuracağız ve Kadın Bakanlığı'nın bütçesi ayrı görüşülecek" diye ekledi.

Herkesin kılık kıyafetinde özgür olma hakkı olduğunu vurgulayan Hatimoğulları, "Bunu hiç kimse bir siyasi malzeme olarak sakın ola getirmeye kalkmasın. Kıyafetlerimizi, yaşam tarzımızı ne AKP ne de HÜDAPAR belirleyebilir. Kadınları bölmek isteyenlere karşı daha güçlü bir dayanışmayı, başı açık ya da kapalı fark etmez, bütün kadınlar olarak ortak bir şekilde vereceğiz" dedi.

Hatimoğulları, "Başörtülü kız kardeşlerime sesleniyorum. Başımız açık ya da kapalı olabilir, eteğimiz kısa ya da uzun olabilir, önemli değil. Biz kadınlar özgürlüklerimiz için bir arada olmalıyız, dayanışmayı büyütmeliyiz, ele ele vermeliyiz ve bu iktidarı alaşağı etmeliyiz" diye konuştu.

Erdoğan’ın 50+1 çıkışı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 50+1 çıkışına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Hatimoğulları, şöyle konuştu:

"Erdoğan Anayasa'yı buruşturulacak kağıt, canı istediğinde oynanacak bir oyuncak zannediyor. Ey Erdoğan, 50+1'i sen getirdin, tek adam rejiminin inşa edilmesi için otoriter yönetimin öncülüğünü yaptı, onun şahsi öncülüğü de senin şahsında cisimleşmiştir. Bizim için 50+1 demek erkek+erkek demektir. Bu 40+1'e de inse erkek+erkek demektir. O nedenle bizler HEDEP olarak bütün siyasi partilerin doğrudan temsil hakkını savunduğumuzu buradan ilan ediyorum. Demokratik bir sisteme ihtiyacımız var, Erdoğan'ın oyları düştüğü için Anayasa'da oynama meselesine ihtiyacımız yoktur."

Yerel seçimler

Yerel seçimlere ilişkin mesaj veren Hatimoğulları, "Önümüz yerel seçim. Lütfen hız kesmeden seçim yarın olacakmış gibi hep birlikte çalışmalarımızı sürdürelim. Kayyımcı zihniyetten hesap soracağız. Bizim olanı geri alacağız. Belediyelerimizi yeniden inşa edeceğiz. Kadın odaklı yerel yönetimlerin nasıl olacağını Türkiye ve dünyaya bir kez daha göstereceğiz" dedi. (Kısa Dalga)

Politika