Hayatı ödüllü filme konu olan dengbej Delil Dîlanar, Ankara'da konser verecek

Hayatı ödüllü filme konu olan dengbej Delil Dîlanar, Ankara'da konser verecek
Geleneksel Kürt Dengbejlik geleneğinin taşıyıcılarından sanatçı Delîl Dîlanar, 27 yıl sonra geldiği Türkiye’de, Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde yarın konser verecek. Delîl Dîlanar’ın hayatını anlatan film Los Angeles Film Festivali’nde En İyi Orijinal şarkı ve En İyi Film ödülünü almıştı.

Geleneksel Kürt Dengbejlik geleneğinin taşıyıcılarından sanatçı Delîl Dîlanar, 27 yıl sonra geldiği Türkiye’de, Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde yarın konser verecek.

Geleneksel Kürt Dengbejlik geleneğinin taşıyıcılarından sanatçı Delîl Dîlanar, 1990'lı yıllarda Kürt sanatçılara yönelik baskıdan dolayı yurtdışına gitmek zorunda kaldığı ülkesine 27 yıl sonra geri döndü. 13 Mayıs 2022 Cuma günü Diyarbakır Sezai Karakoç Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki konseriyle başlattığı ilk turnesini tamamlayan Dîlanar, şimdi ikinci turnesi kapsamında yarın saat 20.30’da Ankara’da Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde konser verecek.

Dîlanar uzun yıllardır, Kürt sözlü tarihinin kökleri olan Dengbejlik geleneğini yaşatarak, geçmişle gelecek arasında büyük bir köprü oluşmasına katkı sunmayı amaçlıyor. Kürtlerin müzik tarihinde önemli yeri olan Kürd Mey’inin (MeyaKurdî) üstadı Eqîdê Cimo’dan enstrüman eğitimi alan Delîl Dîlanar dengbejlik söz ve söylem ile birlikte güçlü enstrümanı da katarak, Kürt müziğine yeni bir etki yarattı. Dîlanar Almanya başta olmak üzere Amerika ve Dünya’nın birçok ülkesinde çok sayıda konser verdi.

Delîl Dîlanar’ın hayatı Yönetmen Bülent Gündüz tarafından beyaz perdeye aktarıldı. Müziği ve hikâyesiyle ilgi gören film, Los Angeles Film Festivali’nde En İyi Orijinal şarkı ve En İyi Film ödülünü aldı. (ANKA)

Yaşam