Bakan Nebati'den asgari ücret ve enflasyon açıklaması

Bakan Nebati'den asgari ücret ve enflasyon açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Kamu olarak, yönetilen veya yönlendirilen fiyatlar vasıtasıyla artan maliyet enflasyonunun tüketicilerimize sınırlı yansıması için önemli bir gelir kaybını göğüslüyoruz. Salgının etkilerini sınırlandırmak ve enflasyon ile mücadeleye katkı sağlamak amacıyla 125,6 milyar TL vergi gelirinden vazgeçtik” diye konuştu. Nebati, enflasyonla mücadele için “Kalıcı olarak düşük seviyelere indireceğiz” dedi. Asgari ücrete değinen Nebati, “2022 yılı için asgari ücrette herkesin beklentilerini karşılayacak bir artış yapmayı planlıyoruz” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı kesin hesapları ile bütçeleri görüşüldü. Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un ardından Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati sunumunu yaptı. Nebati'nin konuşması sırasında CHP sıralarından döviz kurundaki yükseliş ve tüketim maliyetlerindeki artışa yönelik tepkiler geldi. 

“TÜRKİYE ÇİN İLE BİRLİKTE 2020 YILINI DARALMA YAŞAMADAN KAPATTI”

Nebati, “Toplumun tüm kesimlerini hedef alan kapsamlı destek mekanizmaları ve güçlü iç talebin katkısıyla Türkiye geçtiğimiz yıl yüzde 1,8 oranında büyüdü ve G20 ülkeleri arasında Çin ile birlikte 2020 yılını daralma yaşamadan kapattı. Ekonomimiz yakaladığı bu ivmeyi 2021 yılında da devam ettirerek, güçlü ve dengeli bir büyüme rotasına girdi” diyerek Türkiye’nin büyüdüğünü ifade etti. Nebati şöyle konuştu:

“CARİ AÇIK İŞLEMLER DENGESİNDE KAYDA DEĞER İYİLEŞME SAĞLANDI”

“Uluslararası emtia fiyatlarındaki yükselişe karşın, güçlü ihracat, gerileyen altın ithalatı ve ivmelenen turizm gelirleri cari işlemler dengesinde kayda değer iyileşme sağladı.  2021 yılı eylül ayı itibarıyla yıllık cari işlemler açığı 2020 yılsonuna göre 16,6 milyar dolar iyileşti.  Bu yıl cari açığın milli gelire oranının yüzde 2,6'nın oldukça altında gerçekleşmesini bekliyoruz.”

“ENFLASYONUN TÜKETİCİLERE YANSIMAMASI İÇİN ÖNEMLİ GELİR KAYBINI GÖĞÜSLÜYORUZ”

“2021 yılında ekonominin hızlı toparlanmasına bağlı enflasyonist baskıların yanı sıra küresel gıda, emtia, petrol ve enerji fiyatlarındaki artışlar ve tedarik zincirlerindeki aksaklıklar neticesinde yıllık tüketici enflasyonu kasım ayı itibarıyla yüzde 21,3 seviyesine yükseldi. Her ne kadar enflasyondaki bozulmanın önemli bir bölümü küresel gelişmeler kaynaklı olsa da döviz kuru gelişmelerinin de bu görünümde belirleyici olduğunu gözlemliyoruz. Bunlara ek olarak özellikle gıda fiyatlarındaki katılık ve enerjide dışa bağımlılık gibi yapısal sorunların da olumsuz etkileri göz ardı edilemez. Kamu olarak, yönetilen veya yönlendirilen fiyatlar vasıtasıyla artan maliyet enflasyonunun tüketicilerimize sınırlı yansıması için önemli bir gelir kaybını göğüslüyoruz."

“ENFLASYONU KALICI OLARAK DÜŞÜK SEVİYELERE İNDİRECEĞİZ”

“Aralık ayı başına kadar küresel piyasada doğal gaz fiyatı yüzde 383 oranında, kömür fiyatı ise yüzde 138 oranında yükseldi. Bu yükselişten vatandaşımızı korumak amacıyla doğalgazda maliyetin dörtte üçünü, elektrikte ise yarısını devlet olarak biz üstleniyoruz. Enflasyonla mücadele konusunda önümüzdeki dönemde de para ve maliye politikalarının güçlü eşgüdümü ile mal ve hizmet piyasalarında rekabet ve verimliliği artıracak yapısal tedbirleri hayata geçirerek ve kalıcı olarak düşük seviyelere indireceğiz.”  

“ASGARİ ÜCRETTE HERKESİN BEKLENTİLERİNİ KARŞILAYACAK ARTIŞI YAPMAYI PLANLIYORUZ”

“Asgari ücrete ilişkin de görüşmeler devam etmekte olup 2022 yılı için asgari ücrette herkesin beklentilerini karşılayacak bir artış yapmayı planlıyoruz.”

“ENFLASYONLA MÜCADELEYE KATKI SAĞLAMAK AMACIYLA 125,6 MİLYAR TL VERGİ GELİRİNDEN VAZGEÇTİK”

“Salgının etkilerini sınırlandırmak ve enflasyon ile mücadeleye katkı sağlamak amacıyla 125,6 milyar TL vergi gelirinden vazgeçtik.  Eşel mobil uygulamamız çerçevesinde feragat edilen 65 milyar TL gelir ile akaryakıt fiyatları üzerindeki baskıyı azalttık.  KDV ve kira stopajı indirimi uygulamalarımızı salgının en yoğun hissedildiği dönemlerde devam ettirdik, TL cinsi mevduat ve fonlara yönelik stopaj indirimini devreye aldık, konaklama vergisinin uygulama süresini 2023 yılına öteleyerek turizm sektörümüzü destekledik.”

“BENİ HOŞGÖRÜ İLE DİNLEDİNİZ”

"Muhalefet milletvekillerine, AK Parti grubuna ve ittifak ortağımıza teşekkür ediyorum. Eski milletvekiline sahip çıktınız. Beni hoşgörü ile dinlediniz. Birlikte başarmanın, Türkiye'nin gücünü birlikte yaşamanın, hepimizin yüreklerinde hissettiği o muhteşem gurur abidesini taşıyan bütün kardeşlerimize teşekkür ediyorum.”

(ANKA)

Ekonomi