HDP anayasa teklifinin görüşmelerine katılmayacak

HDP anayasa teklifinin görüşmelerine katılmayacak
"Anayasa'yı her gün çiğneyen, yargıya talimat veren, bu kadar ihlalde imzası olan bir blokla anayasa yapılamaz" diyen HDP'li Beştaş, bu nedenle yarın Anayasa Komisyonu görüşmelerine katılmayacaklarını açıkladı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, AKP’nin başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliği teklifinin yarın (19 Ocak) TBMM Anayasa Komisyonu’nda yapılacak görüşmelerine katılmama kararı aldıklarını açıkladı.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Beştaş, “Yarın Anayasa Komisyonu’nda iktidarın ve küçük ortağının başörtüsüyle ilgili teklifi görüşülmeye başlanacak. Anayasanın, hukukun, demokrasinin hak ve özgürlüklerin askıya alındığı bir ortamda bugün Cumhurbaşkanı’nın açıklamasından sonra bildiğimiz bir gerçeği söylemiş oldu. Seçim dönemindeyiz, 14 Mayıs’ta seçim olacak. Ve düşünün seçimlerin Cumhurbaşkanı tarafından açıklandığı gün, bugün 18 Ocak. 19 Ocak’ta Anayasa Komisyonu’na bir teklif geliyor. Herhalde Türkiye tarihinde böyle bir durum yoktur. Seçimlere bu kadar kısa bir süre kala anayasa değişiklik teklifinin ne amaçladığını sanırım çokça tartışmaya gerek olmasa gerek" dedi.

Başörtüsü düzenlemesinin iktidar tarafından seçim malzemesi olarak kullanıldığını belirten Beştaş, "Bu konunun etrafında bir kampanya yürütecekler. Toplumu kutuplaştırma ve kendi destekleri artırma kampanyasından başka bir şey değil" diye konuştu.

"Anayasa'yı tanımayanlarla anayasa yapılmaz"

HDP'li Beştaş, şöyle devam etti:

"Anayasa'yı her gün çiğneyen, yargıya talimat veren, bu kadar ihlalde imzası olan bir blokla anayasa yapılamaz. Anayasa'yı tanımayanlarla, çiğneyenlerle, rafa kaldıranlarla anayasa yapılamaz. Bu nedenle biz Anayasa Komisyonu görüşmelerine katılmayacağız. Yarın yapılacak Anayasa Komisyonu görüşmelerine HDP olarak katılmama kararını aldık. Seçim kampanyasının tarafı olmamaya karar verdik."

Beştaş, CHP Parti İçi Eğitim Sorumlusu Aytuğ Atıcı’nın Kürt seçmenden oy alabilecek tek adayın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olduğu yönündeki açıklamasına ilişkin soru üzerine “Bizim şu anda tek gündemimiz var. Adayımızı olabilecek en kısa sürede bütün kurullarımızda tartışmak ve bunu kamuoyu ile paylaşmak. Adayımız açıklandıktan sonra, bu yarışa girdikten sonra kimlerin oy alacağını hep birlikte göreceğiz” yanıtını verdi. (ANKA)

Politika