HDP, AYM’ye başvurdu: Hesaplara bloke talebini incelemeden reddedin

HDP, AYM’ye başvurdu: Hesaplara bloke talebini incelemeden reddedin
HDP Milletvekili Tiryaki, “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, seçimlere müdahale anlamına gelecek, seçim yarışının adil bir biçimde yürütülmesinin önüne geçecek bir talepte bulunmuş oldu” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in kapatma davası kapsamında HDP’nin hazine yardımı hesaplarına bloke konulması talebini Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyerek, başvuruya dair bilgi verdi.

Tiryaki: Başsavcının talebi siyasete doğrudan müdahale

HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, yaptığı açıklamada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının HDP’nin hazine yardımı hesaplarının bloke edilmesi talebiyle ilgili haberleri hatırlatarak, kendilerine resmi bir tebligat yapılmadığını belirtti.

Bu konuda Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaptıklarını bildiren Tiryaki, “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının bu talebinin AYM’nin kuruluş yasasına ve ceza yasasına aykırı olduğu yönünde tespitimiz var. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının talebinin doğrudan siyasete müdahale anlamına geldiğini söyledik” dedi.

Olağan koşullarda yapılacak seçimlere 6 aydan kısa bir süre kaldığını ve seçimin erkene alınmasının tartışıldığını ifade eden Tiryaki, “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, seçimlere müdahale anlamına gelecek, seçim yarışının adil bir biçimde yürütülmesinin önüne geçecek bir talepte bulunmuş oldu. Bu talep de iktidarın küçük ortağının çağrısı üzerine yürütüldü. Hem siyasal olarak seçimlere müdahale hem de anti demokratik bir uygulama anlamına geldiğini söyledik. Hukuksal olarak dayanaktan yoksun olduğunu söyledik” diye konuştu.

“Aksi bir karar AYM’nin seçimlere müdahale etmesi anlamına gelir”

Tiryaki, AYM’ye başvuru hakkında şu bilgileri verdi:

“Bu sabah AYM’ye resmi olarak başvuruda bulunduk ve bir dizi talebimiz oldu. Bu davanın açılması, Türkiye’de zaten sınırlı olan demokrasiye bir müdahale anlamına geliyor. Bugün seçimlerin arifesinde HDP’nin hazine yardımının kesilmesi ya da hesaplarının bloke edilmesi de doğrudan müdahale anlamına geliyor. Umarın AYM bu talebi incelemeden reddeder, aksi bir karar AYM’nin seçimlere müdahale etmesi anlamına gelecektir.”

Özdoğan: Başsavcılık siyasetçilerin açıklamalarını takip ediyor

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü Av. Nuray Özdoğan da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının talebini “zaten siyasi bir süreç olarak tanımladığımız iddiamızın altını kalın bir şekilde çizmiş oldu” sözleriyle değerlendirdi.

İktidarın HDP’nin olmadığı bir seçim süreci istediğini dile getiren Özdoğan, “Bunu da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının eliyle yapmak istemektedir” dedi.

Özdoğan, şöyle devam etti:

“Başsavcılık hukuksal bir merci, hukuksal mevzuatı bilmeyen bir kurum değil. Mevcut yasada, anayasada kapatma davası sürerken bir partinin hesaplarına bloke konulması ya da hesaplarının kesilmesi söz konusu olamaz. Anayasa 69/7 açık. Başsavcılık bu maddeyi bilmektedir ve bunu bile bile siyasetçilerin açıklamalarının akabinde bir talepte bulunmaktadır. Siyasetçilerin açıklamalarını takip eden bir Yargıtay Başsavcılığıyla karşı karşıyayız. HDP gibi güçlü bir siyasi gelenek elbette hazineden alınan paralarla kurulmadı. Halkın emeği ve mücadelesiyle kurulan bir partidir. Hazine yardımı da hak edilen meşru bir haktır. Partiye yönelik sopa gösterme politikası karşılık bulmayacaktır. Elbette HDP ve HDP siyaseti devam edecektir.”

AYM talebi reddetmişti

Avukat Özgür Erol ise bu talebin kabul edilmeyen ilk iddianame ile Haziran 2021’de sunulan ikinci iddianamede de ye aldığını ve AYM’nin talebi reddettiğini hatırlattı. Erol, “Aradan geçen bir buçuk yıldan sonra davada ne tür yeni bir durum oldu da başsavcılık bu talebi yenileme gereği duydu?” diye sordu ve ekledi: “Yeni olan tek şey seçim sürecine gelinmiş olması.”

Av. Erol, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının talebinin kendilerine resmi olarak tebliğ edilmediğini, basından öğrendiklerini ve AYM’ye yaptıkları başvuruda böyle bir talep varsa incelenmeden reddedilmesini istediklerini aktardı. (Kısa Dalga)

Politika