HDP Eş Başkanı Sancar'dan 14 Mayıs mesajı: Seçime en geniş demokrasi ittifakıyla girmeye çabalıyoruz

HDP Eş Başkanı Sancar'dan 14 Mayıs mesajı: Seçime en geniş demokrasi ittifakıyla girmeye çabalıyoruz
HDP Eş Başkanı Mithat Sancar, 14 Mayıs'taki seçime 'en geniş demokrasi ittifakıyla girmek için çaba harcadıklarını' söyledi.

Meclis ve Cumhurbaşkanlığı seçimi 14 Mayıs'ta düzenlenecek. Öncesinde partilerin ittifak görüşmeleri hız kazandı.

Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu hafta HDP'yi ziyaret etmesi bekleniyor. HDP'nin Kılıçdaroğu'na destek verip vermeyeceği net değil.

Meclis'teki grup toplantısında konuşan HD Eş Başkanı Sancar, 'demokrasi güçleriyle kurulacak birliktelikler, HDP'nin değişim gücünün temel kaynağı' olduğunu ifade etti.

Sancar, "14 Mayıs seçimlerine en geniş demokrasi ittifakıyla girmek için her türlü çabayı harcamaya devam ediyoruz" ifadesini kullandı.

'Her adımda tuğla koyarak ilerledik'

HDP'li siyasetçinin açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

* Ne demiştik geçen gün... 'Seçim tarihinin ilan edildiği gün biz hazırız.' HDP’nin durduğu nokta, savunduğu ilkeler ve yeni gelecek iddiası, bugün Türkiye toplumunun da siyasetin de temel gerçeği olmaya devam ediyor. HDP, kurulduğu günden bu yana demokrasi ittifakı ve Üçüncü Yol siyaseti üzerinden var oldu. Demokrasi ittifakı çağrımız hem partimizin çok bileşenli yapısı dolayısıyla Emek ve Özgürlük İttifakı’na da evrilmiş hem de bu çabamız toplumsal ve siyasal olarak büyük karşılık görmüştür. Esasen attığımız her adımda ülkenin demokratik geleceğine bir tuğla koyarak ilerledik. Üçüncü Yol çizgimiz, her zaman bizi geleceğe daha iyi bir şekilde taşıdı. Taşımaya da devam edecektir.

14 Mayıs mesajı

* 14 Mayıs seçimlerine en geniş demokrasi ittifakıyla girmek için her türlü çabayı harcamaya devam ediyoruz. Emek ve Özgürlük İttifakı, Kürt İttifakı ve diğer bütün toplumsal demokrasi güçleriyle kuracağımız birliktelik, bizim değişim gücümüzün temel kaynağıdır. Kendi öz gücümüze ve halkımızın sonsuz güvenine sonuna kadar inanıyoruz. Bu güçle seçimleri de yeni bir başlangıcın miladı haline getirmeye kararlıyız. Bu zamana kadar kurduğumuz tüm ittifakları sokaklarda, mücadele alanlarında, fabrikalarda, toprağını savunan köylülerin yanında, 8 Mart’larda, Newroz’larda, 1 Mayıs’larda inşa ettik. İşte bizi farklı kılan da budur.

'Freni patlamış kamyon gibi...'

* Tarihin derinliklerinden gelen mücadele birikimimiz sayesinde bedel ödeyerek halkımızın demokratik ve özgürlük bir ülkede yaşama isteğini kendimize rehber edindik. Bize saldıranlar bizi yok saymaya yeltenenler bilsin ki bu toprakların en köklü mücadele deneyimine sahip olan biziz ve bu ülkeyi değiştirecek olan güç de bizim bu birikimden aldığımız büyük destek ve umuttur.

* Halkımızın her şart altında bize verdiği destek, halkımıza karşı borcumuzdur. Halkımıza karşı sorumluluğumuz her destekle birlikte artmaktadır. Bu ülkenin bütün halklarını eşit, özgür, demokratik bir düzende yaşatmak da bizim boynumuzun borcu, tarihsel görevimiz ve sorumluluğumuzdur. Önümüzdeki seçimin önemini anlatmaya gerek yok. Freni patlamış bir kamyon gibi yok aşağı giden bu iktidarın kendisiyle birlikte ülkeyi de uçuruma sürüklemesine izin vermeyeceğiz.

'Demokrasi ortaklığında yol aldık'

* Bu çöküşü durdurmak için bu düzeni de değiştirmemiz gerekiyor. En güçlü demokrasi birlikteliği, en güçlü mücadele ortaklığını yaratma çalışmalarında çok yol aldık, daha da yol almamız gerekiyor. Biz sorumluluklarımızın farkındayız ve değişimi, dönüşümü, yeni başlangıcı da ancak kendi öz gücümüzle başarabileceğimizin farkındayız. Politikalarımızı da buna göre inşa ediyoruz, stratejilerimizi de buna göre kuruyoruz.

'Yeterince gücümüz var'

* Ülkenin önünü açmak, Newroz meşalesiyle yolumuzu aydınlatmak bizim görevimiz, inşa ise bizim işimizdir. O nedenle bu seçimlerden en güçlü, en çoğulcu temsiliyetle çıkmak zorundayız. Eğer yeni bir ülke, yeni bir yaşam kurmak istiyorsak, parlamentoya ve demokratik siyasete en büyük desteği yaratma mecburiyetindeyiz. Bunu da yapmak için yeterince kaynağımız, yeterince umudumuz, yeterince gücümüz var değerli arkadaşlar.

* Demokratik, özgürlükçü, katılımcı, denetlenebilir, hesap veren, yerel yönetimleri güçlendirilmiş bir sistemi inşa etmemiz, ikinci yüzyılında cumhuriyeti, demokrasiyle buluşturabilmemiz için şarttır. İşte biz bu hedefle yürüyüşümüzü sürdürüyoruz. Sorunlarımızın çözümünü kişilere veya liderlere dayanan bir yönetim anlayışıyla değil, güven veren, hakları anayasal güvence altına alan, eşit yurttaşlık ilkesine dayanan güçlü bir demokratik sistemin yaratılması gerekiyor. Biz bunun farkındayız.

'Aynı tutumumuz devam ediyor'

* Bu nedenle önümüzdeki seçimler, baştan sona yeni bir düzenin ve sistemin kurulması için büyük bir imkan sunuyor. Yeninin kurulması konusunda demokratik ilkeler etrafında diyalog ve işbirliği, görüşme her defasında ilan ettiğimiz yöntemdir. Aynı tutumuz devam ediyor. Bu ülkenin temel ihtiyacı ortak bir geleceğin demokratik temeller üstüne barış içinde kurulmasıdır. Bu ilkeler etrafında birlikte hareket etmek yeni bir gelecek hedefindeki herkesin halka ve tarihe karşı ortak sorumluluğudur. Bizler sorumluluğumuzun bilincindeyiz, herkesin de her kesimin de aynı sorumlulukla davranmasını bekliyoruz. Yeni bir başlangıcın özgür ve demokratik bir geleceğin büyük barışın yolu HDP’yle açılır, açılacaktır. Demokratik dönüşümün ve büyük barışın güvencesi biziz biz buradayız, hep birlikte başaracağız. Hiç birimizin şüphesi olmasın. (Kısa Dalga)

Politika